Avrupalı Öğrenciler, Deniz Kaplumbağalarının Üreme Alanlarında Temizlik Yaptı - Son Dakika
Yerel

Avrupalı Öğrenciler, Deniz Kaplumbağalarının Üreme Alanlarında Temizlik Yaptı

Avrupalı Öğrenciler, Deniz Kaplumbağalarının Üreme Alanlarında Temizlik Yaptı

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, çevre gönüllüleri ve Akdeniz Üçüncü Göz Derneği’nin Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında Mersin’e gelen Avrupalı öğrencilerle birlikte deniz kaplumbağalarının üreme alanı Kazanlı sahilinde temizlik yaptı.

25.06.2015 13:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, çevre gönüllüleri ve Akdeniz Üçüncü Göz Derneği'nin Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında Mersin'e gelen Avrupalı öğrencilerle birlikte deniz kaplumbağalarının üreme alanı Kazanlı sahilinde temizlik yaptı.

Akdeniz Belediyesi ve çevre dostu sivil toplum örgütleri, deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan Kazanlı Mahallesi sahilinde temizlik kampanyası düzenledi. Kampanya çerçevesinde Kazanlı sahili atıklardan temizlenirken, etkinliğe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Park Bahçeler ve Temizlik İşleri Müdürlüklerinin personeli katıldı. Ayrıca TEMA Mersin Temsilciliği, Mersin Çevre Dostları Derneği ve Akdeniz Üçüncü Göz Derneği de temizlik kampanyasına kitleleriyle birlikte katılarak destek verdi. Temizlik çalışmalarında, Akdeniz Üçüncü Göz Derneği aracılığı ile AB Projeleri kapsamında İspanya, Norveç, İtalya, Macaristan, Ukrayna ve Litvanya'dan gelen gönüllü gençler de yer aldı. Temizlik kampanyasına katılan tüm gönüllülere, Akdeniz Belediyesi tarafından şapka, maske ve eldiven dağıtıldı. Sahilde kaplumbağaların yumurta bıraktığı alanlar, çalışmalar sırasında zarar görmemesi için Avrupa'dan gelen gönüllü öğrenciler tarafından şerit çekilerek koruma altına alındı.

Çalışmayla ilgili açıklama yapan Eş Başkan Mutlu, bu temizlik kampanyasının sembolik bir çalışma olduğunu vurgulayarak, "Bu kurumların her gün gelip bu sahilleri temizleme imkanı yoktur. Biz bu tür etkinlikleri çevre bilinci oluşturmak, çevre konusunda bir farkındalık sağlamak için yapıyoruz. Kuşkusuz bunlar yeterli değildir, çeşitli eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarıyla ekolojik bir duyarlılık yakalanmalıdır" dedi.

Kampanyaya katılan tüm gönüllülere teşekkür eden Mutlu, "Deniziyle, kumsalıyla, üremek için bu alana gelen deniz kaplumbağalarıyla birlikte çok güzel bir bölgedeyiz ama ne yazık ki, insan eliyle yaşanan bir kirlilikle de karşı karşıyayız. Kazanlı halkının buraya sahip çıkması gerekiyor. Öte yandan Akdeniz Belediyesi olarak, çevre duyarlılığının temin edilmesi için tüm sivil toplum örgütleriyle işbirliğini geliştirmeye hazırız. Biz insanın doğayla barıştığı ve bütünleştiği, ona hükmetmek yerine onunla eşit ilişki kurduğu bir dünyada yaşamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

2010 yılından itibaren Avrupa Birliği Projeleriyle birlikte deniz kaplumbağalarını koruma ve sahil temizliği çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Akdeniz Üçüncü Göz Derneği Başkanı Seyhan Akdoğan ise çeşitli ülkelerden gelen gönüllü gençlerin de katılımları ile 12 ay boyunca bu çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kazanlı sahilindeki kirliliğin sadece bölgeden kaynaklanmadığını hatırlatan Akdoğan, şöyle devam etti: "Yakın derelere bırakılan atıkların yanı sıra gemilerin açık denize döktüğü çöpleri de akıntıyla Kazanlı sahiline doğru geliyor. Bu nedenle bu sahillerde adeta sonsuz bir kirlilik vuku buluyor. Bu üreme döneminde de kaplumbağaları köpekler başta olmak üzere yırtıcı hayvanlardan koruyoruz. Biz yıl boyu yaptığımız çalışmalar esnasında Akdeniz Belediyesi'nden ciddi bir destek görüyoruz." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Avrupalı Öğrenciler, Deniz Kaplumbağalarının Üreme Alanlarında Temizlik Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement