Bakan Günay: Bu Kez Expo 2020'yi Alacağız - Son Dakika
Güncel

Bakan Günay: Bu Kez Expo 2020'yi Alacağız

Bakan Günay: Bu Kez Expo 2020\'yi Alacağız

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Turizm Haftası açılış töreni için geldiği İzmir'de, hükümetin EXPO 2020'nin kentte yapılması için destek vereceğini belitti

17.04.2011 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Turizm Haftası açılış töreni için geldiği İzmir'de, hükümetin EXPO 2020'nin kentte yapılması için destek vereceğini belirterek, "Başkent de talip oldu. Ama ben bugüne kadar, orada yaşıyorum, orada evim ve işim var, ancak EXPO'nun başkentin değil İzmir'in hakkı olduğunu savundum. Bu kez EXPO 2020'yi alacağız" dedi. Bakan Günay, daha sonra ziyaret ettiği izmir Kitap Fuarı çıkışında ise bir grup Dev-Lis üyesi öğrenci tarafından, YGS'deki şifreleme iddiaları nedeniyle protesto edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı, İzmir milletvekili adayı Ertuğrul Günay, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda partili gençlerin sloganlarıyla karşılandı. Bakan Günay, gençlerle hatıra fotoğrafı çektirirken, Bornova'ya kültür merkezi sözü verdi. Günay ardından, İzmir Arkeoloji Müzesi bahçesinde düzenlenen Turizm Haftası açılış törenine katıldı. Törende İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye CHP'li Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ile sektör temsilcileri hazır bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, törende yaptığı konuşmada, önümüzdeki 22 Nisan'da bakanlık genel müdürleriyle sadece İzmir'in ele alınacağı turizm zirvesi yapacağını belirterek, şunları söyledi:

"Ülkemizdeki 35'inci Turizm Haftası'nı 35 plakalı ilde açmanın sevincini yaşıyorum. 2009 Yılında dünya ekonomik kriz yaşadı, turizm geriye gitti. 2009 krizinden dünyada başarıyla çıkmayı becerebilen ender ülkelerden biri Türkiye oldu. 2007- 2008 yılında 23 milyon turisti, 2010 yılını 28. 5 milyon turistle geride bıraktık. Yeni hedef, 12 yıl sonra cumhuriyetin 100'üncü yılında; 50 milyon insan gelecek, 50 milyar dolar kazanılacak. Çok büyük potansiyel var. Soğuk Avrupa'nın soğuk Rusya'nın güneyindeki sadece sıcak topraklar değil sağlık, şehir turizmi var. Cumhuriyet'in 100'üncü yılına 10 yıldan fazla zaman varken biz önemli ir hedefi başardık. Turizmde dünyanın 7'nci ülkesiyiz, önümüzdeki yıllarda ilk 5'e girmeyi başaracağız. Turizm eğitimleri, yatırımları yapıyoruz. KKTC'ye Türkiye'den gidenlerin sayısını artırmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından direk uçuş olsun diye uğraşıyoruz. Yıl değerlendirme toplantısını İzmir'de yaptık. Önümüzdeki hafta 21 Nisan'da İzmir'e geleceğim. 22 Nisan'da Bayındır Çiçek Festivali'ne katılacağım ve bakanlık genel müdürleriyle İzmir'in kültür ve turizm yaşamında sözü olan ve söz söylemek isteyen tüm birimlerin temsilcilerine açık toplantı yapacağız. Kruvaziyer yol, altyapı hizmetleri açısından da planlama çalışmaları yapılmalı. Altyapı ve planlamayı yapmadığımız taktirde birçok iyi niyet, heves düzeyinde kalıyor. İş yapma aşamasına gelmeliyiz. Buna sadece İzmir'in değil Türkiye'nin ihtiyacı var. "

'BU KEZ EXPO'YU ALACAĞIZ'

Bakan Günay, "Dünyada bu kadar tarih derinliği ve zenginliği olan ne kadar yer var? Tiyatrolara karşı duyarsız olmakla eleştirilen bir bakanım ama benim dönemimde 25 devlet tiyatrosu sahnesi açıldı. Dünyanın hangi Kültür Bakanı'na 2 bin yıllık bir kütüphanede Kütüphaneler Haftası'nı açma şerefini yaşar? Bu güzel vatanın tüm potansiyelini ayağa kaldırmaya hazırız" dedi. EXPO 2020'ye İzmir'in aday gösterileceğini belirten Bakan Günay, şöyle devam etti:

"Ayrım gözetmeksizin İzmir'den kim ne öneri getirirse o öneriyi içtenlikle dinleyeceğim ve gerçekleştirmek için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya çalışacağız. 28. 5 milyon turisti önümüzdeki yıl 30 milyona, geliri de 30 milyar dolara taşımak istiyoruz. Turizm sosyal dönüşüm ve barış projesidir. Ekonomik gelir için fabrika kurarsınız ama turizmde çalışan gençler dünyaya açılıyorlar. Turizm içinde yaşarken insanları barıştıran kardeşleştiren bir sektör. İzmir için afaki şeyler söylemek istemiyorum. İzmir'le ilgili hükümet vaadini okumak istiyorum. Turizm alanlarında İzmir yeni yatırımlarla bu alandaki öncü konumunu güçlendirecek, küresel cazibe merkezi olacak. Ege Uygarlıkları Müzesi projesi olacak, kruvaziyer turizmi geliştirilecek, kongre merkezleri yapılacak, yeni fuar alanı olacak, yurtdışı uçuşlar arttırılacak. Başbakan'ın Türkiye'ye okuduğu seçim senedidir. EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için gerekli girişimler yapılacak ve destekler sağlanacaktır. Başkent talip oldu. Ama ben bugüne kadar orada yaşıyorum, orada evim ve işim var, ancak Başkent'in değil İzmir'in hakkı olduğunu savundum. Bu kez EXPO 2020'yi alacağız. "

Agora'nın kendisini çok heyecanlandırdığını belirten Günay, "Agora-Kadifekale kültür aksı üzerinde müze sözü veriyorum. Biz beraber çalışıyoruz, biz hizmet etmek itiyoruz, çekişmek değil. Millet bize bu görevi verdi. Bunu yapacağız. Ege Uygarlıklar Müzesi'ni ve Ankara'ya Türkiye Uygarlıklar Müzesi'ni açacağız" dedi.

Bakan Günay ve beraberindekiler, Turizm Haftası'nı pasta keserek açtı. Kütür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu, zeybek gösterisi sundu.

BAKAN'A PROTESTO

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Turizm Haftası açılışının ardından Kültürpark'taki İzmir Kitap Fuarı'nı ziyaret etti. Bir kişi, Bakan Günay Kitap Fuarı'nı gezerken, manşetinde 'Takım tutar gibi parti tutulur mu' yazan İlk Kurşun adlı eski bir gazeteyi Bakan Günay'a gösterdi. Bakan Günay "Biz bunlara alışığız" diye karşılık verdi. Ancak bu kişinin gazeteyi hangi amaçla gösterdiği anlaşılamadı.

Kitap Fuarı'nı gezdikten sonra dışarı çıkan Bakan Günay, Dev-Lis üyesi 10'a yakın öğrenci tarafından protesto edildi. Öğrenciler Bakan Günay fuardan çıkarken 'Komplocu şifreci AKP' sloganı atarak YGS'deki şifreleme iddialarına tepki gösterdi. Bakan Günay'ı makam aracına binerken de protesto etmek isteyen gençlere çevik kuvvet izin vermedi. Öğrenciler protestonun ardından ayrıldı.

- KUTU 1 -

'KKTC'ye gelin, Efes Antik Kenti'nin kardeşini görün'

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel de törendeki konuşmasında, "Türkiye'de 2011'in 'KKTC Yılı' ilan edilmesinden kıvanç duyuyorum. Yanıbaşınızdaki KKTC, uçakla bir saat uzaklıkta. Kendi gözlerinizle görün. Bu yıl tatilinizi, pasaportsuz, vizesiz gidebileceğiniz, yıllardır adını duyduğunuz yavru vatanınızı tanıyarak geçirin. Efes Antik Kenti'nin kardeşini görün. Namık Kemal'in sürgün edildiği zaman kaldığı yerleri tanıyın" dedi.

- KUTU 2 -

Kocaoğlu'ndan 3 istek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakan Günay'dan İnciraltı'nın bir an önce planlanmasını, Yarımada'nın Bakanlık tarafından her noktasının ele alınarak değerlendirilmesini ve turizmci yatırımcıya teşvik verilmesini isteyerek, "Zaman kaybediyoruz. İzmir turizmden payını almıyor, alamıyor. Altyapı ve planlama eksiklerimiz var. Bunların yapılmasını istiyoruz. İzmir turizmde aritmetik olarak değil geometrik olarak büyüyebilecek bir kenttir. En önemlisi insanında bu potansiyel vardır. İzmir'in fuarlar ve kongreler kenti olma eksikliğini kapatıyoruz. Hiçbir şey istemedim parayla ilgili, iki planlama istedim. Bir de turizmci yatırımcıya teşvik istedim. İzmir'den aday olmanız bizi onurlandırdı" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Günay: Bu Kez Expo 2020'yi Alacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement