Başbakan Davutoğlu, Canlı Yayında (1) - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu, Canlı Yayında (1)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa'nın 114. maddesi çerçevesinde kurulacak Geçici Bakanlar Kurulu'nda görev alması için teklif götürdüğü kişilerden gelen cevap mektuplarına ilişkin, "Gelen mektupları bir hatıra olarak saklayacağım her biri ayrı bir mantığı yansıtıyor.

29.08.2015 01:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa'nın 114. maddesi çerçevesinde kurulacak Geçici Bakanlar Kurulu'nda görev alması için teklif götürdüğü kişilerden gelen cevap mektuplarına ilişkin, "Gelen mektupları bir hatıra olarak saklayacağım her biri ayrı bir mantığı yansıtıyor. Bazılarının içten içe bir vicdani muhasebe yaptığını, bazılarının nezakete itina gösterdiğini, bazılarının farklı bir tavır sergilediğini, bazılarının ders vermek için bunu bir fırsat olarak gördüğünü tarihe kayıt düşmek için, hepsi de bir tavırdır" dedi.

Davutoğlu, Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Sayın Türkeş'le daha öncesinde bir temas oldu mu? Sayın Türkeş MHP'den istifa etmeyeceğim dedi ama bir ihraç meselesi de var. İhraç edilirse AK Parti'ye davet eder misiniz? 1 Kasım'da AK Parti'den milletvekilliği teklif eder misiniz? Bakanlık koltuğuna oturmadan kendisine korumalar verildi. Bunu kendisi mi talep etti, siz mi uygun gördünüz?" soruları üzerine Davutoğlu, Tuğrul Türkeş'i geçmişten tanıdığını, rahmetli Alparslan Türkeş'in siyasi düşüncesiyle ilgili yüksek lisansta geniş bir çalışma hazırladığını, fakat yayımlanmadığını söyledi.

Türkeş'in aile geçmişini ve siyasi kariyerini de bildiğini belirten Davutoğlu, "Evet' cevabı vermesi beni şaşırtmadı. Hiçbir temasım olmadı, bu cevaba da şaşırmadım çünkü nihayet bu teklif ettiğim isimlerin hepsi hatta emin olun onu düşünmemiştim ama gazetelerde çıkınca bir tevafuk yani Türkeş'in oğlu, İnönü'nün torunu, Demirel'in damadı. Bunlar köklü geleneklerden gelen çizgiler ve bir kültür içinde yaşamış kişilerin devlet sorumluluğu bilincini daha iyi yansıtacağını da düşündüm" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkeş'le teklifini kabul etmesinin ardından telefonda görüştüklerini anımsatarak, kendisine teşekkür ettiğini ve ertesi gün bir araya gelerek, yaklaşık bir saat görüşme yaptıklarını dile getirdi.

Yaklaşık bir kaç sene önce Türkeş'in kendisini arayarak, MHP'nin Kızılcahamam'da yapılan bir istişare toplantısında bilgilendirme amacıyla AK Parti'den bir diplomatın gönderilmesini rica ettiğini anlatan Davutoğlu, "Benim için devlet söz konusu olduğunda emin olun partisel ayrımlar ayrı bir noktaya gelir ve muhalefet partilerinin memleket meselelerini en iyi şekilde bilmesi gerektiğini düşündüğüm için de hiçbir zaman, hiçbir zeminde başka partileri bilgilendirmekten de kaçınmadım, bir araya gelmekten hiç kaçınmadım. Aksine bazı informel fırsatlardan da istifade ederek, hep bir istişareye önem verdim" ifadesini kullandı.

Türkeş'in teklifini memnuniyetle kabul ettiğini, bilgilendirmeyi kendisinin yapabileceğini dile getirdiğini söyleyen Davutoğlu, MHP'den olumlu bir yanıt gelmediği için söz konusu bilgilendirmeyi yapmadığını kaydetti.

"Siyasi kampanyasında rakiplerime tabii ki eleştiri getiririm, dozu yükseltebiliriz, onlar bana getirebilirler ama devlet görevi başladığında, millet görevi başladığında, o andan itibaren herkes vatandaş olarak benim gözümde eşittir" diyen Davutoğlu, "Bu anlamda da ne kadar çok böyle bir bilinç geliştirirsek birbirimizi daha iyi anlarız" ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmelerden birinde yemekte bir araya geldiklerini belirten Davutoğlu, "Neden bir araya gelinmiyor' dedik. Neden, hiç de sebep yokken, anayasa bizi zorlamamışken, bir akşam 'ya sizde bir çay içmeye gelelim' desek.. Çok güzel bir akşam sohbetiydi. Aileler otursa.. Bu siyasi rekabete aykırı bir şey değil. Ertesi gün yine rekabet ederiz, eleştiririz ama insani yönümüzü de göremeye başlıyoruz" şeklinde konuştu.

"Sümeyye, kızım gibi gördüğüm ahlak abidesi bir genç hanım"

Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak, Sümeyye Erdoğan'ı hedef alan iddiaların kendisini çok üzdüğünü aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü Sümeyye, ismen de hitap edeyim benim akademik hayatta da daha öncesinden de tanıdığım kızım gibi gördüğüm ahlak abidesi bir genç hanım. Bütün bu özelliklerini bildiğiniz bir hanımla ilgili bakıyorsunuz son derece düzeysiz, yüzeysiz, hiçbir şekilde izah edilemeyecek bir haber bir milletvekili sonra danışman denildi ama tarafından tweette dile getirilebiliyor. Sayın Kılıçdaroğlu ile bir araya geldiğimizde bunu paylaşmıştık 'çocuklarımız bu işin bedelini ödüyorlar.' Ben kendi çocuklarımdan biliyorum. Kaç gece, bizimle az görüşmeleri bir eksikliğin dışında bir de çocuk gençliğini yaşamak istiyor ama 'yok' diyorsun. 'Sen Başbakan'ın çocuğusun, şuraya gitmen doğru değil, koruma yanında olacak.' Genç serbest hareket etmek istiyor ama etrafına kurallar geliyor. Bunlar o özel görüşmelerde dile getirebiliyor."

-" Tuğrul Türkeş'in böyle ön yargısız bir şekilde davranacağına inanıyordum"

Türkeş'in teklifine "evet" demesini yadırgamadığını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Tanıdığım bildiğim Tuğrul Türkeş'in böyle ön yargısız bir şekilde davranacağına inanıyordum. Orada aslında bütün teklif ettiğim şahısların da bir baskı karşısında direnebilecekleri ümidiyle göndermiştim, açık söyleyeyim, oradaki bütün adayların. MHP'de de CHP'de de devlet tecrübeleriyle içlerinden gelen bir sesin 'ya biz yanlış yapıyor muyuz acaba?' diye en azından bir sual uyandıracağını düşünüyordum. 'İçimden bir ses evet parti böyle diyor, Genel Başkan böyle diyor ama bir gidip konuşalım Genel Başkan'la, bir partiyle konuşalım' diyerek en azından. Onun için gelen mektupları bir hatıra olarak saklayacağım her biri ayrı bir mantığı yansıtıyor. Bazılarının içten içe bir vicdani muhasebe yaptığını, bazılarının nezakete itina gösterdiğini, bazılarının farklı bir tavır sergilediğini, bazılarının ders vermek için bunu bir fırsat olarak gördüğünü tarihe kayıt düşmek için, hepsi de bir tavırdır."

Türkeş'in görevi kabul etmesinin nedenine değinen Davutoğlu, "Sayın Türkeş içinde gelen sesi dinledi bence, ne beni dinledi ne de mektubu ya da yapılan çağrıları. İçinden gelen ses ona 'bu bir devlet görevidir, bunun gereği yapılmalıdır, şu anda bunu yapmazsam ileri de bunu izah edemem' diye bir ses geldiğini, içinden gelen sesi dinlediğine ve buna da saygı duyuyorum" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Anayasa'nın 114. maddesi çerçevesinde kurulacak geçici seçim hükümetinde görev alması için teklif götürdüğü kişilerden, "hayır" cevabı verenlerin kendisini şaşırttığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu, Canlı Yayında (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement