Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, başarı kıstaslarının iktidar olmak olduğunu belirterek, "Şu anda elimizdeki anketlerde, bu konuda bir sıkıntı görmüyoruz.

20.05.2015 01:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, başarı kıstaslarının iktidar olmak olduğunu belirterek, "Şu anda elimizdeki anketlerde, bu konuda bir sıkıntı görmüyoruz. Oyumuzu daha yukarı çekip, hedefimiz en güçlü iktidarı oluşturmak" dedi.

Davutoğlu, A Haber ile ATV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Muhalefet partilerinin ve bazı yapıların hedefinin AK Parti'yi iktidardan indirmek olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Mümkün mü, yapabilirler mi, mümkün değil. Ama hedef bu olunca, yıl 2002. AK Parti'nin iktidara gideceğine dair bütün belirtiler ortaya çıkınca kurucu genel başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı siyasetten yasakladılar" diye konuştu.

Davutoğlu, 2002'den sonraki yıllarda da AK Parti'nin hep engellenmeye, yıpratılmaya çalışıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Her seçimden önce biz bir şeyler yaşadık. 2011'e giderken bu sefer Kılıçdaroğlu'nu kaset oyunlarıyla getirdiler. 'Gandi' diye Kılıçdaroğlu'nu parlatmaya çalıştılar. Ama taştan elmas çıkmıyor.  Şimdi o, olmadı. 2013'te Gezi olayları, 17-25 Aralık olaylarıyla durdurmaya çalıştılar. Şimdi ise buldukları formül Demirtaş ve HDP üzerinde, 'acaba AK Parti'nin alacağı milletvekili sayısını azaltabilir miyiz? Karşıda bir koalisyon oluşturabilir miyiz?' Bu mümkün değil. Benim alanda gördüğüm, şartlar itibarıyla da mümkün değil. 47 miting yaptım. Olağanüstü coşkulu ve AK Parti iktidarının halk tarafından nasıl teveccüh ile karşılandığını gösteren tablolar içerisinde seyrettik. Bizim halk sağduyu sahibidir. Süregiden bir istikrarı, bir başarı hikayesini durduracak her türlü algı operasyonuna karşı dirençlidir."

-"AK Parti iddia partisidir, öznedir"-

Koalisyon ya da azınlık hükümeti kurulacağı iddialarının kaynağının ne olduğu sorulması ve AK Parti'de de bazı isimlerin bu iddiaları konuştuğunun belirtilmesi üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Hayır, bizim parti içinde hiç kimsenden böyle bir şey gelmedi. AK Parti içinde birisi böyle bir şey söylesin, ben önce ona sorarım, 'nereden çıkartıyorsun bunu' diye. AK Parti içerisinde hiçbir şekilde, hiçbir zeminde 'azınlık hükümeti kurabiliriz' gibi bir ifade söz konusu olmadı. Biz CHP, MHP, HDP değiliz. Bizde bir parti disiplini var. Bir tek milletvekilimiz ya da adayımız, böyle bir şey söylese ben önce ona sorarım, o zaman siyaset yapmayacaksın. Azınlık hükümetine razı olan birisi bizden değildir. Yani bizden değildir derken, hatayen bir şey söyleyebilir ama bizimle siyaset yapan azınlık hükümetine, koalisyonuna falan razı olmaz. Eğer 12 yıl böyle bir şeyi kabullenmiş olsaydık iktidarımızı sürdüremezdik. AK Parti iddia partisidir, öznedir. AK Parti'de siyaset yapan herkes en zor şartta dahi o iddiasını sürdürür."

Davutoğlu, koalisyon iddialarının ilk olarak dışarıdan, ardından da içeriden bazı medya kuruluşları tarafından gündeme getirildiğine dikkati çekerek, HDP ve paralel yapıya şu eleştirilerde bulundu:

"Paralel yapının HDP ile perde gerisinde ne görüşme yaptıkları şimdi daha net ortaya çıkıyor. KCK operasyonlarını yapan, bugün bu dinleme faaliyetlerini yapan polislerdi. HDP'nin iki yüzlülüğüne bakın ki şimdi onlarla koalisyon içinde. Paralel yapıda bizim orada dershanelerimiz teröre giderler diye, dershaneler konusunda bunu argüman olarak kullanıyorlardı şimdi HDP ile el ele 'AK Parti'yi nasıl zarara uğratırız' diye uğraşıyorlar. Dolayısıyla bu koalisyon psikolojisini oluşturma çabası tamamen manipülatiftir, bir manipülasyondur. Ne alanda böyle bir vaka ne de bunun siyasi gerçeklikle bir alası var."

-"Başarı hikayeleri hep istikrarlı tek parti yönetimleriyle olmuştur"-

Davutoğlu, HDP'nin barajı geçip geçmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine, şunları ifade etti:

"Ben ihtimal vermiyorum. Hadi AK Parti'yi bir şekilde zarara uğrattılar. Bir koalisyon ihtimali kendilerince doğdu. Allah aşkına HDP ile MHP'nin yan yana bir koalisyonda bakan bulundurmasını aklınız alıyor mu? Hadi aldı, yan yana oturdular ülke nasıl idare edilir? MHP, DSP ve ANAP'ın koalisyonda, Bakanlar Kurulu toplanmıyordu. Aylarca toplanmıyordu. Üç lider bir araya gelip de bir toplantı yaparsa, 'ne olacak' diye bakılıyordu. Onun yerini MGK almıştı. Türkiye'de parlamenter demokrasinin bittiği an o andır. Türkiye'de hiçbir zaman koalisyonlardan her hangi bir şekilde başarı hikayesi çıkmadı. Türkiye'nin başarı hikayeleri hep istikrarlı tek parti yönetimleriyle olmuştur."

Davutoğlu, koalisyonların Türkiye'yi büyük sıkıntılara soktuğunu, bu dönemlerde demokrasinin kalmadığını ve ülkeyi bürokrasinin yönettiğini bildirerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de koalisyonlar dönemi 12 yıldır kapandı. Bundan sonra bizim karşımıza güçlü bir alternatif çıkartamadıkları için bu kapanmıştı, bundan sonra ya doğru dürüst siyaset yapıp halka kendilerini anlatmaları lazım ya da görünür gelecekte şansları yok. Biz hata yaparsak, yanlış yaparsak tabii ki halk bunu sorar. Gece gündüz çalışmamızın sebebi böyle bir hatayla yanlışla değil, siyasetimiz ve istikrarımızla halkın huzuruna çıkmak. Şu ana kadar da başarımızın arkasındaki sır halk ile millet ile aynı dili konuşmak. Şu anda değişen, o anlamda bir tablo yok. Karşımızda da AK Parti vizyonuna karşı başka bir Türkiye vizyonu üreten parti yok. Beyannamelerinde, hep noktasal olarak kendilerince son derece fırsatçı bir şekilde, 'hangi vatandaş kitlesini nasıl aldatabilirim' şeklinde bir yaklaşım var."

-"Provokasyonlara karşı biz her türlü tedbiri alırız"-

Muhalefet partilerinin muhalefet yapış biçimlerini de eleştiren ve "Noktasal olarak AK Parti'yi eleştirmek bir alternatif üretmek değildir" diyen Davutoğlu, "Türkiye'de bir AK Parti siyaseti var, özne olarak. Bunun karşısında her hangi bir şekilde siyaset üretemeyip, AK Parti'nin siyasetini ya eleştiren ya da taklit eden tali ve ikincil, tabiri caizse siyasetin türevleri bunlar. Ben Türkiye'nin geleceğinde koalisyon ihtimalini görmüyorum ama böyle bir plan var, böyle bir manipülasyon var. Yani 12 Mart'ta olduğu gibi, 28 Şubat'ta olduğu gibi istedikleri tarz bir koalisyon yapabilmek için darbe demeyeyim, darbemsi birtakım eylemler içine girmek isteyenler olabilir, bu provokasyonlara karşı biz her türlü tedbiri alırız" ifadelerini kullandı.

AK Parti olarak seçimdeki başarı kıstaslarının tek başına iktidar olduğunu vurgulayan Davutoğlu, seçim anketleriyle ilgili şunları söyledi:

"Seçim yaklaşırken çok tartışmak istemem. Nihayet bizim motivasyonumuz hangi rakam olursa olsun, yüzde 55 oldu '60 niye olmasın' deriz, yüzde 65 oldu '70 niye olmasın' deriz. Bizim için bir üst limit yok. Biz CHP değiliz. Başarı kıstası iktidar olmaktır. Şu anda elimizdeki anketlerde, bu konuda bir sıkıntı görmüyoruz. Bir sıkıntı görmüyoruz ama oyumuzu daha yukarı çekip, hedefimiz en güçlü iktidarı oluşturmak."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement