Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması

"Bizim istişare ettiğimiz Alevi kesimin çok heterojen olduğunu, yani yelpazenin çok geniş olduğunu birçok konuda anlaşamadıklarını gördük. O kadar farklı öneriler getiriyorlardı ki burada kendi içlerinde bile bir uzlaşmanın mümkün olamadığını gördük" "Dinle mezheple ilgili bir yerin ne olacağına nasıl tanımlanacağına, nasıl tanımlanması gerektiğine karar vermek devletin bir görevi midir?

17.01.2015 03:52

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Bizim istişare ettiğimiz Alevi kesimin çok heterojen olduğunu, yani yelpazenin çok geniş olduğunu birçok konuda anlaşamadıklarını gördük. O kadar farklı öneriler getiriyorlardı ki burada kendi içlerinde bile bir uzlaşmanın mümkün olamadığını gördük" dedi.

Akdoğan, Kanal 7'de yayınlanan "İskele Sancak" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN) şirketiyle bağlantılı kişilerin şüpheli ölümlerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Akdoğan, kapısına kilit vurulacak şirketler olarak kabul edilen savunma şirketlerinin AK Parti yönetiminde ihracat ve üretim kapasitesiyle ilk üçe girmeyi başardığını belirtti.

Akdoğan, bu şirketlerin kendi ayakları üstünde durmaya başlamasının önemli bir kazanım olduğunu, bunun ülkenin gerçekten bir güç olmaya başladığının bir göstergesi niteliğini taşıdığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Türkiye son dönemde soft power (yumuşak gücü) ile bölgesel güç haline geliyor, etki alanı oluşuyor, kültürel yapısıyla siyasi liderliğiyle ve söylemleriyle. Ama hard power (sert güç) olmak da önemlidir. Bu ikisi bir arada olursa daha muktedir olursunuz. Bunun temel zemini de hem silahlı kuvvetlerinizin donanım kapasitesi ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi hem de yeri savunma sanayii ürünlerine sahip olabilmenizdir. Bu dönemde kendi gemimizi, kendi helikopterimizi, piyade tüfeğimizi, tankımızı kendi uydumuzu yapar hale geldik. Bu, çok önemli bir mesafedir, bu şirketler çok ciddi ihracatlar, üretimler yapıyor. Kendi uçağımızı yapıyoruz. Savunma sanayinin her alanında çok büyük mesafeler katettik. Bu, birilerini rahatsız ediyor olabilir."

Ancak ASELSAN çalışanlarının şüpheli ölümleri konusunda yine de spekülasyon yapmak istemediğini ifade eden Akdoğan, "Farklı algılar oluşturmak da istemem. O kendi bağlamında araştırılacak konulardır, ilgili birimlerimiz de onları araştırıyor. Savunma sanayiinde Türkiye gerçekten ayakları üstünde durmaya ve koşmaya başlamıştır. Büyük hedeflere doğru yol almaktadır. Bundan birileri rahatsızlık duyabilir ama bu meselelerle bu gelişmenin bir ilgisi var mı bunu bilemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-"Karar vermek devletin bir görevi midir?"

Akdoğan, cemevlerinin devlet tarafından ibadethane olarak tanınması konusundaki taleplere ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, Alevilerle ilgili tabuların yıkılmasında AK Parti'nin iyi niyetli çabalarının etkili olduğua işaret etti.

Ancak bu çalışmalar sırasında Alevi kesimin kendi içerisinde çok farklılıklar bulunduğunu gözlemlediklerini de belirten Akdoğan, "Bizim istişare ettiğimiz Alevi kesimin çok heterojen olduğunu, yani yelpazenin çok geniş olduğunu birçok konuda anlaşamadıklarını gördük. O kadar farklı öneriler getiriyorlardı ki burada kendi içlerinde bile bir uzlaşmanın mümkün olamadığını gördük" diye konuştu.

Akdoğan, cemevlerinin ibadethane ilan edilmesinin devletin görevi olup olmadığının tartışmalı bir konu olduğuna değinerek, "Bu devletin bir görevi midir? Dinle mezheple ilgili bir yerin ne olacağına nasıl tanımlanacağına, nasıl tanımlanması gerektiğine karar vermek devletin bir görevi midir? Bir kere öncelikle bunu görmek lazım" ifadesini kullandı.

-"Tartışmanın zeminini oluşturan biz olduk"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cemevlerinin ibadethane olarak tanınması konusundaki Alevi temsilcilerine verdiği sözlere de göndermede bulunan Akdoğan, AK Parti'li belediyelerin yıllardan beri cemevleri yapılması konusunda çaba sarf ettiğini vurguladı.

Akdoğan, imar planlarında cami gibi terimler yerine "ibadet yeri" ifadesinin kullanılmasının da AK Parti'nin getirdiği bir düzenleme olduğuna işaret etti.

AK Parti'li belediyelerin fiilen bu konuda bir çaba gösterdiğini, Alevi kesimle irtibat halinde olduğunu ancak bunu hiçbir zaman bir siyaset malzemesi olarak görmediğini belirten Akdoğan,  "AK Parti'yi nasıl zorlarız, ne kadar oy alırız" tarzındaki zorlamaları yanlış bulduklarını aktardı.

Akdoğan şunları kaydetti:

"Bunlar hassas meselelerdir. Yani bir mezhep üzerine devletin bu alanda tanımlayıcı ve düzenleyici olarak müdahale etmesi de doğru mudur değil midir? Bu da teorik olarak tartışılması gereken bir konudur. Buradan bu tür çıkışlar, zorlamalar, dayatmalar yaparak meseleyi siyasallaştırmak doğru değildir. Bu konu tartışılan bir konudur. Bu tartışmanın zeminini oluşturan biz olduk. Burada onların yapıcı katkıları varsa siyaset zeminin de elbette bu tartışılabilir bunu da normal karşılamak gerekir."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement