Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması

(Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adayı olması) “İlk defa tabi ki o kesimden bir cumhurbaşkanı adayı olması da Türkiye için yenilik. Bunu önemli görmek lazım. Yani Türkiye’nin ne kadar demokratikleştiğini, özgürleştiğini gösteren göstergelerden birisidir bu” "Türkiye’de AK Parti karşıtı bütün taraflar, güçler birleştiler.

18.07.2014 18:10

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin "İlk defa tabi ki o kesimden bir cumhurbaşkanı adayı olması da Türkiye için yenilik. Bunu önemli görmek lazım. Yani Türkiye'nin ne kadar demokratikleştiğini, özgürleştiğini gösteren göstergelerden birisidir bu" dedi.

Atalay, partisinin il başkanlığında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir ilki yaşadığını, ilk defa cumhurbaşkanı adaylarının vatandaşlara kendilerini tanıtmak için çalıştıklarını söyledi.

Bugüne kadar kapalı kapıların ardından hesaplarla, pazarlıklarla TBMM'de cumhurbaşkanı seçimi yapıldığını ve onun da genelde çok sorunlu olduğunu belirten Atalay, "En son Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü seçerken neler olduğunu biliyorsunuz. İki partinin genel başkanları, milletvekilleri TBMM'deki seçime bile katılamamıştı. Gelme cesaretini gösterememişlerdi. Hep böyle olurdu. Biz AK Parti olarak bir ilki getirdik. Bu ilk cumhurbaşkanını vatandaş seçsin, halkımız seçsin. Bütün adaylar vatandaşlara kendisi anlatmaya gidiyor" şeklinde konuştu.

Atalay, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığının tabii bir şey olduğunu belirterek, bunun karşısında HDP dışında bütün partilerin birleştiği bir çatı aday çıkardıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kimliğinin, kişiliğinin bilindiğini yani muhafazakar özellikler taşıyan bir aday olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:

"Ama bütün partiler, bütün parti olmayan unsurlar onda birleşti şu anda. Bir de tabi ki şu anda HDP'nin adayı var. O da Selahattin Demirtaş. İlk defa tabi ki o kesimden bir cumhurbaşkanı adayı olması da Türkiye için yenilik. Bunu önemli görmek lazım. Yani Türkiye'nin ne kadar demokratikleştiğini, özgürleştiğini gösteren göstergelerden birisidir bu ve biz Kürt siyasetinin daha fazla siyaset yapmasını istiyoruz. Terörden ve şiddetten uzaklaşmasını, bunu terör örgütüyle ona destek verenler için kastediyorum. Bütün Kürt vatandaşları da kastetmiyorum. Kürt vatandaşlarımızın, en çok oyunu alan biziz. AK Parti en çok oyu alıyor. Ama örgüt kesimiyle falan sempatik ilişkileri olanları, sempati duyanları falan ifade ediyorum. Onların da şiddeti, silahlarını bırakıp evlerine dönüp siyaset yapmasını istiyoruz. Bugün Demirtaş onu yapıyor. Söylemlerinde de daha sivil bir siyaset dili kullanmalarından memnun oluyoruz. Bu onların aslında Türkiyelileşmesidir."

Sıfırlar bir değer ifade etmiyor

Atalay, her kesimden adayın çıkmasının önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin ne kadar değiştiğinin göstergesidir bunlar. Bu açıdan bakmak ve doğrusu çok değerli görmek lazım. Adayların politikalarını ayrı ayrı değerlendiririz. Yani o konularda zaten çok şey söylüyoruz, söyleriz biz. Yani çatı aday dediğiniz hepsi birleşiyor. Araştırmaları görüyoruz. Nerdeyse bölük, buçuk hiç oyu olmayan partileri bile katarak çok büyük desteği varmış gibi gösteriyorlar. Yüzde bir bile oyu almayan, işte sıfır onda bilmem beş oy alan partileri ekleyerek "bak şu parti de destek veriyor" gibi. Ama sıfırlar değer ifade etmiyor biliyorsunuz bir sayı oluşmuyor. Araştırmalar da gösteriyor ama şunu önemli görmek lazım. Türkiye'de AK Parti karşıtı bütün taraflar, güçler birleştiler. Sadece siyasi partiler değil. Bir araya gelemeyecek bütün siyasi partiler. BBP ile CHP'nin bir araya geleceğini kim düşünebilirdi. MHP ile CHP'nin bir araya geleceğini kim düşünürdü. Ama AK Parti'ye karşıtlıkta hepsi bir araya geliyor. Bir araya gelmelerinin tek sebebi AK Parti'yi nasıl zayıflatabiliriz. Ama dediğim gibi bir araya gelmeleri de çok fazla bir etki etmiyor."

Atalay, ülkede belli kesimlere dikkat edildiğinde paralel yapı diye nitelendirilen bütün basın yayın organlarının şu anda müthiş bir çalışma içerisinde olduğunun görüldüğünü kaydetti.

"Yani düşünebilir miydiniz? İslami duyarlılık olduğunu düşündüğümüz, bildiğimiz bir kesimin basın yayın organlarının bu hale geldiğini düşünebilir miydiniz" diyen Atalay, şu anda onların da o ittifakın, çatının içinde olduğunu dile getirdi.

Atalay, seçimde o çatının çökeceğini belirterek, kırık dökük partileri bir araya getirerek bir şey olmayacağının görüleceğini vurguladı.

Erdoğan sonrası Başbakanlık

Atalay, bir gazetecinin Erdoğan'ın ardından Başbakanlığa kimin geleceği konusundaki sorusu üzerine, AK Parti'nin bir dava partisi olduğunu söyledi.

AK Parti'nin birbirine sevgi, dostluk ve kardeşlik ile bağlı kişilerden oluştuğunu dile getiren Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şöyle baktığımızda 12 yıllık iktidarımız sonunda Türkiye'nin en birikimli, en yetişmiş devlet adamları, siyaset adamları şu anda bizim partimizden. Bu 12 yıllık süreçte çok kadrolar da yetişti. Çok büyük tecrübeler de kazanıldı. Yani çok zengin bir partiyiz insan kalitesi olarak. O açıdan AK Parti'de ne bir zaaf ne de zayıflama olur. İnşallah yolumuza yine güçlü şekilde devam ederiz ve bu görevi yürütecek pek çok arkadaşımız vardır. Ama şu anda biz bunun tartışmasında değiliz. AK Parti içinde zaten bunlar çok tartışma konusu da olmaz. İstişare olur, sonunda karar verilir ve o karara da hepimiz uyarız. Allah'ın izniyle cumhurbaşkanımızı seçtikten sonra zamanı geldiğinde bütün bunlara karar verilir ve yola devam edilir. Şu anda hepimiz cumhurbaşkanlığı seçimine odaklandık. Yüksek bir oyla inşallah Başbakanımızı köşke göndereceğiz." - Kırıkkale

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement