Başbakan Yardımcısı Babacan Davos'ta Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Babacan Davos'ta Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Babacan Davos\'ta Açıklaması

"Avrupa Merkez Bankası ne yaparsa yapsın, belki kısa vadede faydası olacak adımlar olabilir ama sorunları kökten çözmek istiyorsak, mutlaka yapısal reform diyoruz" "Gevşek para politikası Türkiye'nin işine yarar ancak bunun verdiği rehavete asla kapılmamak lazım" "Avrupa'daki siyasi trendler çok yanlış yönlere doğru gidiyor, daha çok içe kapanma, popülizm yükseliyor.

22.01.2015 15:10

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Merkez Bankası kararlarının belki kısa vadede faydası olacağını ama sorunları kökten çözmek için mutlaka yapısal reformların yapılması gerektiğini belirterek, "Gevşek para politikası Türkiye'nin işine yarar ancak bunun verdiği rehavete asla kapılmamak lazım" dedi.

Davos'ta Dünya Ekonomi Forumu'nun yıllık toplantısına katılan Babacan, burada CNBC-e ve NTV'nin ortak yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Avrupa Merkez Bankasının alacağı karara yönelik soru üzerine Babacan, Avrupa ve Japonya merkez bankalarından güçlerinin üzerinde hareket etmesinin beklendiğini ifade etti. Babacan, "Bütün ekonomik problemleri ya da finans sektörüyle ilgili tüm sorunları merkez bankalarının tek başına çözebileceği gibi yanlış bir beklenti var. Gelişmiş ülkelere baktığımızda problemlerin çoğu yapısal kaynaklı problemler. Avrupa Merkez Bankası ne yaparsa yapsın, belki kısa vadede faydası olacak adımlar olabilir. Ama sorunları kökten çözmek istiyorsak mutlaka yapısal reform diyoruz. Asıl sorun yapısal alanda, çözümde yapısal alandan gelecek" diye konuştu.

Avrupa'da liderlik açığı

Avrupa'daki sorunlara bir süre sadece bütçe açığı olarak bakıldığını anlatan Babacan, "Aslında kredibilite ve bütçe açığıyla, liderlik açığını da mutlaka dikkate almak lazım. Avrupa'daki siyasi trendler çok yanlış yönlere doğru gidiyor, daha çok içe kapanma, popülizm yükseliyor. Bütün bunlar yapısal reformları yapmayı da maalesef güçleştiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Babacan, Avrupa Merkez Bankasının gevşek para politikası uygulaması halinde, bu durumun Türkiye'ye olumlu yansımasının beklenebileceğini belirterek, "Gevşek para politikası Türkiye'nin işine yarar, ancak bunun verdiği rehavete asla kapılmamak lazım" dedi.

"Amerika'da insanlar düşük maaşa razı"

Babacan, Amerika'daki büyümenin dinamiklerine bakıldığında bazı sorunların gözlendiğini belirterek, işsizliğin düşüyor gibi görünmesine rağmen iş gücüne katılımın da hızla azaldığını ifade etti. Amerika'da insanların daha düşük maaşlara çalışmaya razı olduklarına dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti:

"Enflasyon beklenenin çok altında. Dolayısıyla bir yandan istihdam piyasasındaki nitelik problemi, bir yandan da enflasyonun hala çok düşük oluşu Amerikan Merkez Bankasının faiz artırma kararını sürekli ertelemesini de beraberinde getiriyor. Bunun ne zaman ve ne miktarda olacağını bilmek açıkçası çok zor. Dolayısıyla biz, farklı zaman ve senaryolarda bu artış gerçekleşirse, bu artışla ilgili kim ne yapar diye bunun hazırlığını yapıyoruz. Burada yine en ön planda olan kuruluşumuz Merkez Bankası, yanı sıra BDDK, Hazine gibi finansal istikrardan sorumlu kurumlarımızın da kuşkusuz yapabileceği işler vardır. Bunlarla ilgili hangi senaryoda, kim, ne yapacak, bunu Finansal İstikrar Komitesinde sürekli değerlendiriyoruz.

Ama şunu da unutmamak lazım ki eğer bir gün bu faiz artışı başlar ise bu normalleşmenin, yani dünya ekonomisindeki toparlanmanın ve iyileşmenin sonucudur. Bir problemden kaynaklanan adım değildir, tam tersine problemlerin ortadan kalkmaya başladığını gösteren bir adımdır, en azından Amerikan ekonomisi açısından. Dolayısıyla buna da tamamen olumsuz bakmamız söz konusu değil, olumlu yanlarını görmemiz lazım. Ancak önemli olan kurumlarımızın doğru zamanda, doğru adımları atmasıdır. Şartlar neyi gerektiriyorsa ilgili kurumlarımızın günün şartını rasyonel bir şekilde yerine getirmesidir. Bu adımlar atıldığı sürece Türkiye için korkulacak bir şey yok."

Borçluluk konusunda dikkatli olunmalı

Kamunun artık tasarruflara çok ciddi destek veren bir yapıya ulaştığına işaret eden Babacan, şirketlerin, finans sektörünün ve hanehalkının borçluluk konusunda çok dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Babacan, dünya ekonomisinin herhangi bir ülkenin macera peşinde koşabileceği yapıya sahip olmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin tüm zor şartlara rağmen büyümeye ve istihdam üretmeye devam etmesinin ihtiyatlı politikaların sonucu olduğunu söyledi.

Orta Vadeli Program'da petrol senaryosu 102 dolar

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ekonomisine nasıl etkileyeceğine ilişkin değerlendirmede bulunan Babacan, şöyle konuştu:

"Petrol fiyatlarındaki düşüşten hemen önce, ekim ayının ilk haftasında biz Orta Vadeli Programımızı açıkladık. Orta Vadeli Programımızın senaryosu 102 dolar. Yani 2015'in ortalaması 102 dolar gibi program yaptık. 102 dolarlık petrolle bile cari açığımızı düşürecek, yüzde 4 büyüme sağlayacak bir program ortaya koyduk. Petrol fiyatlarındaki düşüş, bu 102 doların ne kadar altında olursa bize toplam etkisi o kadar pozitif."

Babacan, petrol fiyatlarının düşmesinin politika alanında gevşemeye sebep olmayacağını belirterek, "Dünyanın 16. büyük ekonomisini yönetiyoruz. G20 dönem başkanıyız. Ferdi ya da cin fikirlerle, heyecanlarla, farklı atraksiyonlarla bu ekonomiyi yönetemeyiz. Mutlaka istikrarlı gitmemiz lazım" dedi.

Yabancı yatırımların da bu düşüşten etkileneceğini belirten Babacan, Türkiye'nin risk algısının daha olumluya seyrettiğini ve piyasa oyuncularının bu yeni görüntüye göre pozisyon aldığını dile getirdi. Babacan, son 6 aydır cari açığın neredeyse tamamının doğrudan sermaye girişi ve uzun vadeli finansmanla kapandığına işaret ederek, bankaların daha uzun vadeli borçlanmasıyla ilgili Merkez Bankasının 3 ay önce aldığı kararın da çok isabetli olduğunu kaydetti.

"Yargıya olan güveni tekrar inşa etmemiz gerekiyor"

Babacan, 25 öncelikli dönüşüm programının son paketini ocak ayı sonu itibarıyla açıklamış olacaklarını söyledi.

Öncelikli dönüşüm programlarında 1350 eylemin yer aldığını anımsatan Babacan, "Biz bunların yüzde 100'ünü değil, yüzde 70- 80'ini bile 2018'e kadar gerçekleştirirsek Türkiye ekonomisinin çehresi değişir. Türkiye'deki sanayinin, finans sisteminin çehresi değişir" diye konuştu.

Babacan, Türkiye'nin yargıyla ilgili önemli problemleri olduğunu belirterek, "Türkiye'nin gerçek anlamda bir hukuk devleti olup olmadığı son 1-1,5 yıldır yaşadıklarımızla maalesef sorgulanır hale geldi. Türkiye'nin gerçek anlamda bir hukuk devleti olabilmesi için tekrar itibarı ve yargıya olan güveni inşa etmemiz gerekiyor. Ciddi bir onarıma, restorasyona ihtiyaç var" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Babacan Davos'ta Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement