Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2) - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bu açık darbe tehdidinden sonra her türlü tedbiri alacaklarını belirterek, "Hukuk içerisinde bu darbeyle ilintili, örgüte kim intisaplıysa bunların hesabını sorarız. Kimseye de hukuksuz bir şey yapmayız." dedi.

17.07.2016 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bu açık darbe tehdidinden sonra her türlü tedbiri alacaklarını belirterek, "Hukuk içerisinde bu darbeyle ilintili, örgüte kim intisaplıysa bunların hesabını sorarız. Kimseye de hukuksuz bir şey yapmayız." dedi.

Kurtulmuş, CNN Türk canlı yayınında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dışındaki diğer kurumlarda göz altına alınanların söz konusu girişimle doğrudan ilgisinin olup olmadığının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Hepsinin bu cuntacı girişimden birinci derecede haberdar olmaları gerekmiyor. Eğer darbeyi gerçekleştirmiş olsalardı onların da bu işin içine dahil olacakları açıktır. Dolayısıyla bu grupla ilgili, ilintili kimler varsa ortaya konulacak." diye konuştu.

Hukukun meşru şekilde iş başına getirmiş olduğu hükümet olarak hukukun üstünlüğü prensibiyle hareket ettiklerini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Hukuk içerisinde bu darbeyle ilintili, örgüte kim intisaplıysa bunların hesabını sorarız. Kimseye de hukuksuz bir şey yapmayız. 17-25 Aralık olaylarından hatta Gezi olaylarından bu yana burada bir üst akla bağlı örgüt var. Elleri, kolları Türk bürokrasisinin içinde, iş dünyasında, üniversitelerde bir çok yere uzanmış, dediğimizde 'abartıyorsunuz' demişlerdi. Biz bu işi bir cadı avı içinde yapıyor olsaydık, bunların hepsini tasfiye ederdik. 7 Şubat MİT operasyonundan beri bu örgütü görüyor, bu işlere karışmış olanlardan hesap sormaya çalışıyorduk. Bu örgütle irtibatlı olduğu bilinenlere, bu işlere bulaşmamış olanlara ise dokunulmuyordu. Öyle davransaydık hiçbirisi bulundukları yerde olmazdı. Darbeciler, örgütçüler, FETÖ'cüler hukuksuz, kanunsuz işlerin peşindedir. Biz demokratlarsa hukukun üstünlüğü prensibiyle hareket ederiz. Öyle olduğu için bunlar bu süreyi sanki kendilerine müsamaha ediliyormuş gibi anladılar. Bundan sonra yok. Ortaya çıkan bu kadar açık darbe tehdidinden sonra Türk devleti de, Türk milleti de uyanık bir şekilde her türlü tedbirini alacaktır."

"Siyasetin toplumsal duyarlılıklara duyarsız kalması mümkün değil"

Kurtulmuş, darbe suçu işleyenler için idam cezası getirilmesine ilişkin toplumsal bir talep olduğuna dikkati çekerek, siyasetin, toplumsal duyarlılıklara duyarsız kalmasının mümkün olmayacağını bildirdi.

Türk milletinin darbe girişimine verdiği cevapla tüm dünyaya ilham kaynağı olduğunu belirten Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Herkesin 'veli gibi bir insan' olarak nitelendirdiği Ahmet Özsoy kardeşimiz TÜRKSAT'ta darbecilere karşı direnirken helikopterle açılan ateş sonucu şehit edildi. Biraz önce cenaze namazına katıldım. Sonrasında halk içleri yanarak 'idam isteriz' sloganı attılar. Türkiye gerçekten çok büyük bir badire atlattı. Uçurumun kenarından dönüldü. Sayın Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Duruşuyla Türkiye'de darbecilerin heveslerini kursaklarında bıraktı. Milletin de hiç unutamadığı Adnan Menderes'in idam edilmesine seyirci kalma, Turgut Özal'a, Necmettin Erbakan'a sahip çıkamama gibi içinde biriktirdiği ukde vardı. Millet o eski dönemlerde yapamadığını ortaya koydu. Bunun çok büyük bir payı var. Türkiye modeli olarak 'Darbe nasıl püskürtülür?' bunu ortaya koyan bir çabaydı."

Çankaya Köşkü'nde bomba seslerini duyduklarında neler hissettiklerini anlatan Kurtulmuş, "Verilecek bir canımız var, milletimize karşı verilmiş sözümüz var, milletimizin bize bağlandığı bir ahit var. Asla milletin verdiği emaneti yere düşürmeyeceğiz, asla millete ihanet etmeyeceğiz. Bütün arkadaşlarımız aynı haleti ruhiye içindeydi. Bu darbecilerin tehditlerine pabuç bırakmayacağız. Genciyle, yaşlısıyla sokaklarda nöbet tutan fedakar milletimizden Allah razı olsun." ifadesini kullandı.

"ABD iade talebine artık duyarsız kalmamalı"

Kurtulmuş, ABD'nin Fetullah Gülen'in iadesini en kısa sürede gerçekleştirmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle dedi:

"Bu çok yeni bir durumdur, yeni bir safhadır. Şeksiz şüphesiz elinde devletin silahlarını illegal olarak gasbedip, bunu halka karşı kullanmaktan çekinmeyen bir örgüt var. İade talebinde süratle bulunulacak. Siyasi olarak da, askeri olarak da eşgüdüm içerisinde çalışan müttefik iki ülkeysek, bu stratejik ittifakımızdan beklenen şey ABD'nin iade talebine artık duyarsız kalmamasıdır. Oradaki gazetecilerle görüşmeler yapmış. Benim bu işten bir haberim yok, ben ne tanırım, ne bilirim demiş. Sorsan Türkiye'yi de bilmeyecek. Ben bu adamlara emir falan vermiyorum, gibi laflar söylemiş. Kendisini demek ki kurtarmaya çalışıyor."

"O akşam şeytanın bile aklına gelmeyecek şeyler yapıldı"

Kurtulmuş, darbeci girişimin amacının devlet ile milletin arasını açmak, milleti askere düşman etmek olduğunu belirterek, söz konusu girişimin cuntacı bir subay kitlesi tarafından gerçekleştirildiğini ve TSK emir komutası içerisinde çok sayıda üst düzey komutanın bu işin içerisinde yer almadığını dile getirdi.

TSK'nın ana gövdesinin demokrasiden yana durduğunu ve darbecilerin karşısında olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şu anda teröre karşı devam eden mücadelede, ortak harekat timlerinin, özel harekatçı polislerin, askerin, jandarma özel harekatçıların yan yana bu savaşa katıldığını ve aynı karavanın önünde, aynı sofrada bir araya geldiğini ifade etti.

Kurtulmuş, yeni güvenlik tedbirlerine ilişkin şunları kaydetti:

"TBMM'nin kendisini koruyacak bir mekanizmasının olması lazım. MİT'te saatlerce çatışma devam ediyor. Bunların hepsi masaya yatırılacak. Ama o akşam şeytanın bile aklına gelmeyecek şeyler yapıldı. Allah korudu bu milleti, bu millet kendi kendisini korudu. Kimsenin böyle bir şey olacağı aklına gelmezdi. Bütün konular konuşulup tedbirler alınacak, eksikler, zaaflar varsa masaya yatırılacak."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement