Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: (1) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: (1)

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "(Yüzde 52'ye idam) dediğiniz zaman, birçok yerde sosyal medyada, Menderes'in sonunu hatırlattığınız zaman, bu doğrudan Cumhurbaşkanına verilmiş bir mesajdır, demokrasiye yakışmayan bir mesajdır" dedi.

19.05.2015 23:33

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "(Yüzde 52'ye idam) dediğiniz zaman, birçok yerde sosyal medyada, Menderes'in sonunu hatırlattığınız zaman, bu doğrudan Cumhurbaşkanına verilmiş bir mesajdır, demokrasiye yakışmayan bir mesajdır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, TGRT Haber kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Akdoğan, 8 Haziran günü Çözüm Süreci'nde neler yaşanacağına ilişkin soruya, "Ortada bir sorun varsa, bu sorun çözülecek demektir. Bunu da AK Parti çözecektir. Bu süreci AK Parti başlattı. AK Parti 'bitti' demeden bu süreç bitmez" diye konuştu.

AK Parti'nin, bu sorunun çözümü için pek çok çalışma yaptığını, görüşmelerin de bunun bir ayağı olduğunu ifade den Akdoğan, "HDP'nin de bu ayakta üstlendiği bir rol var. Bu süreçle ilgili kopma, donma gibi bir şey söz konusu değil. İlgili kurumlarımız da normal çalışmalarına devam ediyorlar. Yapmaları gereken işleri yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

Çözüm Süreci'nin 7 Haziran Genel Seçimleri'nden sonra ivme kazanacağını dile getiren Akdoğan, "AK Parti güçlü bir şekilde seçimden çıkarsa, bu süreç çok hızlı bir şekilde bir noktaya varır. HDP'nin beraber iş yaptığı, kol kola girdiği, flört ettiği Çözüm Süreci düşmanları, Ulusalcı Yapı vesaire, bunların seçimden başarılı çıkması demek, zaten Çözüm Süreci'nin, yeni Türkiye'nin, yeni anayasanın güven ve istikrarın yara alması demektir" değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütü PKK'nın çeşitli sebeplerle kongreyi toplamadığına dikkati çeken Akdoğan, "Öcalan bu çağrıyı yaptığında bilmiyor muydu? Nisanda Meclis kapanıyor. Nisanda kongre çağrısı yapıyor; silah bırakma kongresini. O arada Türkiye'de anayasa değişebilir miydi?" diye sordu.

"Hükümetin kabul ettiği bir konuşma değil"

"Süreç koptu", "Silah bırakmayacağız", "Yolun sonuna gelindi" açıklamalarının ters teptiğini vurgulayan Akdoğan, "'Hükümet şu adımı atsın, bu atsın', 'Öcalan'ın Nevruz'da yaptığı konuşmayı hükümet kabul etsin', Öcalan'ın Nevruz'da yaptığı konuşma hükümetin kabul ettiği bir konuşma değil ki.. Hükümet mi yaptırdı bu konuşmayı? Orada söylenilen şeyler, üzerinde uzlaşılmış konular mı?" diye konuştu.

"Biz durduğumuz yerde duruyoruz" diyen Akdoğan, çözüm sürecinin 7 Haziran'dan sonra ivme kazanacağını yineledi.

"Eleştirildiğinde kimyaları bozuluyor"

HDP ile siyasi bir mücadele içinde olduklarının altını çizen Akdoğan, "Bu süreç başarılı oldu. Diyelim ki terör örgütü devre dışı kaldı. Bizim mücadelemiz bunlarla devam edecek. Biz Kürtleri, bu siyasi anlayışa, bu ceberrut, Baasçı, tek tipçi, dibinde ot bitirmeyen, baskıcı anlayışa terk mi edeceğiz?" ifadelerini kullandı.

Kişiselleştirmeden, parti düzeyinde kalarak birtakım eleştiriler getirdiğini belirten Akdoğan, "Böyle kimyaları  bozuluyor. Bunlar alışmamışlar, herkes sevecek, okşayacak, onu el üstünde tutacak. Demokratik siyasetin gereği olarak en ufak bir eleştiri getirdiğinizde kimyaları bozuluyor, çıldırıyorlar. Nasıl böyle bir şey söylenebilir. Böyle bir şey yok arkadaş ya. Dokunulmaz bir şeyin mi var, kutsal bir yapın mı var? Ben seni neden eleştiremeyeceğim. Ben nezaket çerçevesinde seni eleştiririm. Senin daha az oy alman için, kendimin daha çok oy alması için çaba gösteririm" değerlendirmesini yaptı.

Akdoğan, tahammülsüz bir yapıya sahip olduklarının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz yaka paça Meclis'ten götürülüyordunuz, Türkiye'de konuşamıyordunuz. Meclis'te bırakın her şeyi konuşmayı, protesto eylemi yaptınız. Yapmadığınız, konuşamadığınız bir şey kalmadı. Bunu AK Parti'nin sağladığı özgürlük zemininde yapıyorsunuz. Bugün varsanız, güçlendiyseniz, istediğinizi konuşabiliyorsanız, bu AK Parti'nin sağladığı özgürlük ortamının bir sonucudur. Ben bunları sağlayacağım, kalkacak bana 'konuşma', 'çeneni kapat' diyecek. Dağdan gelecek bağdakini susturacak. Devleti dağda dize getiremediniz, şehirde mi dize getireceksiniz. Sana şehirde mi eyvallah edeceğiz. Bizim mücadelemiz sizinle devam edecek. Bunu da içinize sindireceksiniz, kabul edeceksiniz."

Ekrem Dumanlı'nın, Diyarbakır Belediyesi'ni ziyaretinin hatırlatılması üzerine Akdoğan, bunun paralel yapı için de HDP için de ilkesiz bir ilişki biçimi olduğunu dile getirdi. Akdoğan, "Akrebi koynuna aldı suyu geçmeye çalışıyor. Bu akrebin karakteri sokmak üzerine. Seni de sokacak, bundan da kurtulamayacaksın. Sen de birazcık utanma duygusu varsa, 5-6 yıldır başına gelen her türlü kötülüğün müsebbibi olan o yapıyla flört edemezsin, iş birliği yapmazsın. Bu kirli bir ittifaktır. Hep önlerine bu gelecektir" şeklinde konuştu.

"Erdoğan ile savaşıyorsunuz"

Hürriyet Gazetesi'nde birinci sayfada yayınlanan yazıya ilişkin ise Akdoğan şu değerlendirmede bulundu:

"Şimdi bunlar şark kurnazlığıyla, laf cambazlığıyla... Bunların internet sitesinde ne tür akıl mantık dışı, ne kadar hakkaniyetten uzak, ne tür cambazlıklar yaptıklarını herkes biliyor. Ne tür laflar sokuşturduklarını, nasıl meseleleri başka yerlere çektiklerini herkes biliyor. 'Yüzde 52'ye idam' dediğiniz zaman, birçok yerde sosyal medyada, Menderes'in sonunu hatırlattığınız zaman, bu doğrudan Cumhurbaşkanına verilmiş bir mesajdır. Demokrasiye yakışmayan bir mesajdır.

Burada yok onu kastettik, bunu kastettik... Sadece orada ne kastettiğin önemli değil, sen bir sürü bir şey söylüyorsun, onların toplamında senin böyle bit niyetin olduğu ortaya koyuyor. Aç bak internet sitesinde, nasıl siyaset mühendisliği yapıyorlar, nasıl algı savaşları yürütüyorlar. Bunlar apaçık ortada. Sen şimdi hikaye anlatıyorsun. Peki '11 el kaosa kalktı', 'muhtar bile olamaz' başlığını kim attı? Tayyip Erdoğan ile siz savaşıyorsunuz. Bu devletin başıyla, milletin seçtiği Cumhurbaşkanıyla geçmişten bu yana bir kavganız var. Bu aslında milletle kavga etmektir. Yüzde 52'ye saygısızlıktır. Cumhurbaşkanımızın burada kendisinin savunması da son derece doğal bir şeydir."

"100 yılın palavrası olur"

CHP'nin 21 Mayıs'ta açıklayacağı "Yüzyılın Projesi" için de Akdoğan, "100 yılın palavrası olur. Bunların geçmiş yüzyılda ne yaptıkları belli. Ben üç fazlasını veririm demek, bir siyaset değil" dedi.

Bunun bir "palavra siyaseti" olduğunu dile getiren Akdoğan, buna kimsenin itibar etmeyeceğini söyledi. "Biz Türkiye'yi büyüttükçe herkesin sorununu da çözeceğiz" diyen Akdoğan, ortada bir şey varsa bunu AK Parti'nin ele alacağını ve çözeceğini kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement