Baski'den Altınoluk Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Baski'den Altınoluk Açıklaması

Baski\'den Altınoluk Açıklaması

Balıkesir’in Edremit ilçesinde son günlerde Altınoluk Mahallesinde yaz tatillerini geçirmekte olan tatilcilerin şikayetlerinin artması ve bu şikayetlerin büyük bir bölümünü oluşturan deniz yüzeyinde zaman zaman gözlemlenen deniz kirliliğinin Altınoluk’da mevcut Atıksu Arıtma Tesisi’nin gerektiği gibi çalıştırılmayarak atık suların direkt denize deşarj edildiğine dair iddiaların yoğunlaşması sonrasında BASKİ internet sitesin üzerinden yazılı bir açıklama yaptı.

07.08.2015 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Edremit ilçesinde son günlerde Altınoluk Mahallesinde yaz tatillerini geçirmekte olan tatilcilerin şikayetlerinin artması ve bu şikayetlerin büyük bir bölümünü oluşturan deniz yüzeyinde zaman zaman gözlemlenen deniz kirliliğinin Altınoluk'da mevcut Atıksu Arıtma Tesisi'nin gerektiği gibi çalıştırılmayarak atık suların direkt denize deşarj edildiğine dair iddiaların yoğunlaşması sonrasında BASKİ internet sitesin üzerinden yazılı bir açıklama yaptı.

BASKİ tarafından yapılan yazılı açıklamada "İlimiz Edremit İlçesi Altınoluk Mahallesinde bulunan Altınoluk Atıksu Arıtma Tesisimiz hali hazırda 80.000 kişilik eşdeğer nüfusa karşılık günlük 16.000 m3 atıksuyu arıtabilecek kapasiteye sahip bir tesisimizdir. Anılan tesis, kurulduğu yıllarda 40.000 kişilik eşdeğer nüfusa göre inşa edilmiş ve geçmiş yerel yönetimler zamanında duyulan ihtiyaca önce 60.000 kişilik, bilahare 80.000 kişilik kapasiteye yükseltilmiş olup, Genel Müdürlüğümüzce yaptırılan projeyle de toplamda 120.000 kişilik kapasiteye yükseltilmiş olacaktır." denildi.

Yenileme ve kapasite artırım çalışmaların devam ettirildiğinin altının çizildiği açıklamada "Balıkesir İlimizin Büyükşehir olmasıyla birlikte kurulan BASKİ Genel Müdürlüğümüz, göreve geldiği günden bugüne, bir yandan yapılanma çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da bir çoğu atıl duruma düşmüş olan mevcut tesislerin yeniden faal hale getirilmesine yönelik olarak mevcut olanaklar nispetinde bakım, onarım ve ıslah çalışmalarına girişmiştir.

Bu çerçevede, Altınoluk Atıksu Arıtma Tesisimizde de 2015 yılı Mart-Nisan ayları içerisinde kapsamlı bir bakım, onarım çalışmaları yapılmış ve tesisin mevcut kapasitesi ile 2015 yılı turizm sezonuna hazır hale getirilmesi sağlanmıştır."denildi.

Arıtmanın standartlara uygun çıkış suyu verdiğinin savunan BASKİ "Diğer yandan, tesisin amacına uygun şekilde ve verimlilikte çalıştırılıp çalıştırılmadığı noktasında gerekli izleme ve denetimlerin sağlanması amacıyla, ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde ayda 2 kez olmak üzere arıtılmış suyun akredite olmuş tarafsız laboratuvarca alınan numunelerin analizi yaptırılmakta ve sonuçlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili birimlerine gönderilmektedir.

Bu analiz sonuçları da göstermektedir ki; tesisimizde 08.01.2006 tarih ve 26047 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği"nde öngörülen çıkış suyu deşarj standartları sağlanmaktadır.

Bu analiz raporlarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili birimlerinden ulaşılabileceği gibi, istenildiği takdirde Genel Müdürlüğümüzden de temin edilebilecektir. Aynı zamanda tesisimiz her zaman için vatandaşlarımızın ziyaretine açıktır."denildi.

Kaçak bağlantı ve kayıtsız vidanjörlere değinilen açıklamada "Bu açıklamalar ışığında, Altınoluk sahilimizde zaman zaman görülen deniz kirliliğinin neden meydana geldiğine dair Genel Müdürlüğümüz görüş, tespit ve uygulamaları ise şunlardır.

Vatandaşlarımızın da malumları olduğu üzere, kanalizasyon şebekesi bulunmayan bölgelerde fosseptiklerde biriktirilen atıksular vidanjörler vasıtasıyla toplanmakta olup, bu hizmeti yapan vidanjörlerce toplanan bu atıksular kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde alıcı ortamlara boşaltılmakta idi.

Ancak, Genel Müdürlüğümüz adına ilgili Belediye Başkanlıklarınca sürdürülen altyapı hizmetlerinin Ekim 2014 ayından itibaren Genel Müdürlüğümüzce üstlenilmesine paralel olarak, söz konusu vidanjör hizmetlerinin sadece Genel Müdürlüğümüzden çalışma izni almış vidanjörlerce yerine getirilmesi ve boşaltım noktalarının yine Genel Müdürlüğümüzce belirlenmiş noktalardan yapılması için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmış ve bu sektörde hizmet veren tüm vidanjör sahipleri uygulamadan haberdar edilmiştir. Bugün gelinen noktada, Körfez bölgemizde faaliyet sürdüren birçok vidanjör Genel Müdürlüğümüz denetimi altına girmiş olmasına karşın, halen birkaç vidanjör sahibince gerekli çalışma izni başvuruları yapılmamış olup, kaçak ve izinsiz olarak çalışmaya devam edilmektedir. Bu türden vidanjörler için Genel Müdürlüğümüz denetim ekiplerince gerekli takipler yapılmakta ve yakalanan vidanjör sahipleri hakkında yasal işlemlere başlanılmaktadır.

Bu süreçte yine de yakalanmamayı başararak alıcı ortamlara (örneğin Şahin Deresine) vidanjörlerin boşaltılması neticesinde deniz kirliliğine sebebiyet verildiği gibi, zeytinlikler arasında toprağa da boşaltılarak hem toprak kirliliğine hem yeraltı sularının kirlenmesine hem de koku problemine neden olunmaktadır. Bu türden illegal faaliyetler, siz sevgili vatandaşlarımızın da duyarlı takipleri ve destekleri ile hızlı bir şekilde önlenecektir.

Kaçak bağlantıların bulunarak işlem yapıldığının ifade edildiği açıklamada "Diğer yandan, yine benzer şekilde Altınoluk sahilinde deniz kirliliği şikayeti üzerine yapılan incelemede, Şahin Deresine deşarjı mevcut olan yağmursuyu şebeke hattına kaçak olarak kanalizasyon çıkış sularını bağlamış olan ticari işletmeler tespit edilmiş ve bağlantıları kesilmiştir.

Ayrıca, körfezde tekne turizmi yapan deniz taşıtlarından da açıklarda boşaltılan tekne atık sularının rüzgar ve deniz akıntılarına bağlı olarak kıyıya intikali de söz konusu olmaktadır.

Maalesef ki, bütün bu olumsuzlukların faturası Altınoluk Atıksu Arıtma Tesisimize kesilmekte ve tesisin çalıştırılmayarak çevre kirliliğine sebep olunduğu şeklinde kamuoyu algısı yaratılmaktadır."denildi.

Projelerin aralıksız yapıldığını ifade eden BASKİ açıklamasında "BASKİ Genel Müdürlüğümüzün teklifleri ve Balıkesir Büyükşehir Başkanımızın da uygun görüşleri ile, Edremit Körfezindeki altyapı yatırımları sadece Altınoluk Atıksu Arıtma Tesisimizin kapasitesinin artırılması ile sınırlı kalmamış Körfez Bölgesi için şu altyapı projeleri hayata geçirilmiştir.

Altınoluk Mahallesinin Narlı mevkiine komşu olan ve kanalizasyon şebekesi mevcut olmayan bir kısmı ile Narlı Mevkiinin tüm kanalizasyon şebeke projesinin yapımı tamamlanmış, Narlı mevkiinde müstakil bir atıksu arıtma tesisi projelendirilmiştir.

Altınoluk Mahallesinin doğu bölgesinde kalan ve kanalizasyon şebekesi mevcut olmayan yerleşim bölgesinin kanalizasyon ve içmesuyu şebeke projelerinin yapımına başlanılmıştır.

Edremit İlçesi Güre Mahallesinin kanalizasyon şebekesinin projesinin yapımı tamamlanmış ve terfi hattı ile Zeytinli Atıksu Arıtma Tesisine iletim projesi yapılmıştır.

Akçay- Zeytinli-Edremit- Kadıköy kanalizasyon kollektör hatlarının yenileme projeleri yaptırılmıştır.

Mevcut Zeytinli Atıksu Arıtma Tesisinin kapasite artırımı projesi mevcut olup, inşaat ihalesine çıkılacaktır.

Alıcı ortamı Havran Çayı ve dolayısıyla Edremit Körfezi olan Havran İlçesinin kanalizasyon şebekesinin projesinin yapımı tamamlanmış ve Büyükdere Atıksu Arıtma Tesisinin yanında müstakil bir atıksu arıtma tesisi projelendirilmiştir.

İçmesuyu şebekesi mevcut olmayan Akçay Mahallesinin komple içmesuyu şebeke projesi yaptırılmıştır.

Tüm bu projelerin finansmanları BASKİ öz kaynaklarının yanısıra, İller Bankası'ndan SUKAP hibe kredisi, Sürdürülebilir Şehirler Projesi kapsamında Dünya Bankası kredisinden karşılanmasına yönelik başvurular tamamlanmış olup, öngörülen kredilerin çıkmasını müteakip hızlı bir şekilde yapım ihaleleri gerçekleştirilecektir."denildi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Baski'den Altınoluk Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement