Bursa Şehir Hastanesi Arazisi Önündeki Engel Kalkıyor - Son Dakika
Güncel

Bursa Şehir Hastanesi Arazisi Önündeki Engel Kalkıyor

Bursa Şehir Hastanesi Arazisi Önündeki Engel Kalkıyor

Bursa'da 1300 yataklı Bursa Şehir Hastanesi'nin yapılacağı 830 dönümlük arazinin, 24 yıllığına Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmesi geçen Temmuz ayında, 'Mülkiyetteki ihtilaf' gerekçe gösterilerek idare mahkemesince iptal edildi.

11.11.2014 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da 1300 yataklı Bursa Şehir Hastanesi'nin yapılacağı 830 dönümlük arazinin, 24 yıllığına Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmesi geçen Temmuz ayında, 'Mülkiyetteki ihtilaf' gerekçe gösterilerek idare mahkemesince iptal edildi. Bu karar ardından Orman İdaresi'nce tahsis edilen araziden hak talep eden özel orman sahipleri aleyhine açılan tapu iptal davası mahkemece ret edilerek tapu kayıtlarında bulunan ihtiyati tedbirlerin kaldırılması kararlaştırıldı. Kararla birlikte tapularına kavuşan arazi sahipleri, tahsis için açtıkları davadan feragat ederek, Bursa Şehir Hastanesi yatırımı önündeki hukuki engelleri kaldırmayı planlıyor.

Türkiye'de yapılması planlanan 15 şehir hastanesinden birisi olan Bursa Şehir Hastanesi'nin yeri için 5 yıl süren tartışmalar oldu. Bursa Tabip Odası ve Akademik odaların karşı çıkmasına rağmen Samanlı, Otosansit ve Yunuseli'nin ardından 1300 yataklı ve 750 milyon liraya mal olacak hastanenin Nilüfer İlçesi'nde bulunan Doğanköy Mahallesi'ne yapılmasına karar verildi. Sağlık Bakanlığı tarafından '500 dönüm arazi yeterli' denmesine rağmen, 2 bin dönümlük alana yapılacağı açıklanan hastanenin protokolü, 2013 yılının 12 Eylül günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'ndeki toplu törenle imzalandı.

ARAZİ SAHİPLERİ DAVA AÇTI

Kamu- özel sektör işbirliği ile yapılacak ve içinde onkoloji, genel, kadın- doğum ve çocuk, kardiyovasküler cerrahi, psikiyatri hastanelerinin bulunacağı proje için Bursa Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayında 1/100 bin ölçekli plan notunda değişiklik gerçekleştirdi. Hastanenin projesi için plan değişiklikleri devam ederken Fadime Ardıç, Mediha Acar, Mürvet Kuşpınar, Azime Sarı, Ayşe Yiğitarslan, 2013 yılında Bursa 1'nci İdare Mahkemesi'ne 'kendilerine ait 21 parsel numaralı 830 dönümlük arazinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nce, usulsüz olarak Sağlık Bakanlığı'na 24 yıllığına tahsis edildiğini iddia ederek yürütmenin durdurulması için dava açtı.

Bursa 1'inci İdare Mahkemesi 9 Temmuz'da, Danıştay temyiz yolu açık olarak Orman Genel Müdürlüğü'nün Sağlık Bakanlığı'na tahsisinin hukuka aykırı olduğu kararını verdi. Orman idaresi de bu işlemin yürütmesinin durdurulması amacıyla Danıştay'a başvurdu.

Tahsis işleminin iptaline bu araziye bitişik olan özel orman sahiplerine orman idaresince açılan tapu iptal davasının yolu açıldı.

Özel orman sahiplerinin müvekkili olan Avukat Belgin Dönmez, mahkemenin iptal kararına gerekçe olarak mülkiyetteki ihtilafını gösterdiğini belirterek, Orman Bölge Müdürlüğü ile davacılar arasında mülkiyete ilişkin süren davaların neticelenmeden böyle bir tahsisin gerçekleşmesinin söz konusu olmadığını kaydetti. Dönmez, şöyle dedi:

"Orman Bölge Müdürlüğü yıllar önce müvekkillerimiz hakkında dava açtı. Müvekkillerimiz de buna karşılık tapu iptal davaları için mahkemelere başvurdular. Müvekkillerim, 'Biz hastane yatırımına engel olmak istemiyoruz. Siz bizim hakkımızda açtığınız davaları geri çekin, biz de tahsis için verilen ön izin davasını geri çekelim. Oradaki tüm mülkiyet haklarından feragat edelim' diye uzlaşma talebinde bulundu. Fakat Orman Bölge Müdürlüğü, bizim bu talebimizi geri çevirince ortaya bu sonuç çıktı."

Orman İdaresince Özel Orman sahipleri aleyhine Bursa 5'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan tapu iptal davası 7 Kasım'da verilen kararla ret edilerek, tapu kayıtlarında bulunan ihtiyati tedbirler kaldırıldı.

Karar üzerine açıklama yapan Avukat Belgin Dönmez müvekkilleri ile durumu tekrar değerlendireceklerini, Orman İdaresi aleyhine açtıkları davalardan feragat ederek, Bursa Şehir Hastanesi yatırımı önündeki hukuki engelleri kaldırmayı planladıklarını belirtti.

Zaten davaların açılmasındaki temel amacın hastane yatırımını engellemek değil, müvekkillerine karşı açılan haksız davadan orman idaresinin vazgeçmesi olduğunu belirten Dönmez, Orman idaresince aleyhlerine açılan davayı kazandıklarını ve tapu kayıtları üzerindeki ihtiyati tedbirler kaldırıldığı için hukuken amaçlarına ulaştıklarını belirtti. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa Şehir Hastanesi Arazisi Önündeki Engel Kalkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement