Çanakkale'de 14 Ayda 112 Bini Aşkın "Umut Yolcusu" Yakalandı - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'de 14 Ayda 112 Bini Aşkın "Umut Yolcusu" Yakalandı

Yasa dışı geçişleri engellemek ve can kayıplarını önlemek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile jandarma ve polis ekiplerinin çalışmaları sonucu Çanakkale sınırları içinde son 14 ayda kaçak geçiş teşebbüsünde bulunan 112 bini aşkın yabancı uyruklu yakalandı.

13.03.2016 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURAK AKAY - Yasa dışı geçişleri engellemek ve can kayıplarını önlemek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile jandarma ve polis ekiplerinin çalışmaları sonucu Çanakkale sınırları içinde son 14 ayda kaçak geçiş teşebbüsünde bulunan 112 bini aşkın yabancı uyruklu yakalandı.

İç savaş, siyasi ve ekonomik belirsizlik gibi nedenlerle vatanlarını terk ederek Avrupa'ya ulaşmaya çalışan binlerce yabancı uyruklu, yasa dışı geçiş için Kuzey Ege'ye geliyor. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sahilinden sadece 5 deniz mili uzaklıkta bulunan Yunanistan'ın Midilli Adası, daha iyi yaşam için Avrupa'ya adım atmak isteyen yabancı uyrukluların geçmeye çalıştığı en yoğun noktalar arasında yer alıyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı, jandarma ve polis ekipleri, göçmen kaçakçılığıyla mücadele etmek, yasa dışı geçişleri engellemek, özellikle olumsuz hava koşullarında bot ve teknelerin batması sonucu oluşan can kayıplarını önlemek amacıyla bölgede çalışmalarını etkin şekilde sürdürüyor.

Yabancı uyrukluların yoğun olarak kullandığı çıkış noktalarını gece görüş dürbünleri ve projektörlerle tarayan sahil güvenlik ekipleri, bölgeyi kontrol altında tutuyor. Jandarma ve polis ekipleri de göçmenlerin sahile inip denize açılmalarına engel oluyor.

Göçmen kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları, 7 gün 24 saat esasına göre özellikle Ayvacık'ta Yeşil Liman, Kadırga Burnu, Bademli, Koruoba altı, Sivrice, Eşmece Boğazı, Gülpınar ve Assos açıkları ile Babakale sahil noktalarında yoğunlaşıyor.

Bursa Bölge Jandarma Komutanlığı da bölgedeki çalışmalara "Timsahlar" adıyla bilinen Jandarma Komando Özel Harekat Taburu'yla destek veriyor. Ayrıca, Çanakkale Jandarma Komutanlığınca oluşturulan "Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Kuvveti", yasa dışı geçişlere karşı adeta kuş uçurtmuyor.

Yasa dışı geçişler için bölgeye gelen yabancı uyruklular, özellikle can kayıplarının önlenmesi odaklı çalışmalar kapsamında yakalanarak haklarında işlem yapılıyor.

- 14 ayda 112 binden fazla yabancı uyruklu yakalandı

Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile polis ve jandarma ekipleri, bu yılın ocak ve şubat aylarında yaptıkları operasyonlarda Çanakkale'de 15 bini aşkın göçmeni yakaladı. Çanakkale'de geçen yıl ise 97 bin 61 yabancı uyruklu yakalanarak haklarında yasal işlem yapıldı. Bu kişilerin çoğunluğu Suriye ve Afganistan uyruklulardan oluştu.

İl sınırları içinde son 14 ayda kaçak geçiş teşebbüsünde bulunan 112 bini aşkın yabancı uyruklu yakalandı.

Bölgede geçen yıl yurt dışına kaçışları organize ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 619 kişiden 191'i, bu yıl ocak ayında ise 113 kişiden 7'si tutuklandı. Çanakkale'de 2015 yılı başından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 24 tabanca, 229 tabanca fişeği, 11 av tüfeği, 163 bot, 179 bot motoru, 8 tekne, 445 araç ve 2 bin 563 can yeleği ele geçirildi.

- Çanakkale Valisi Erkal

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, yasa dışı geçişlerin hem Çanakkalelileri hem de Türkiye'yi üzen bir trafik olduğunu söyledi.

Bölgede insanların bazen denizde boğulduklarını belirten Erkal, şunları dile getirdi:

"En bilinen örnek tabii ki Aylan bebek. Bizim sahillerimizde yaşanmış bir olay olmamasına rağmen çok üzüldük. Neticede onlar bizim kıyılarımızda hayatını kaybeden insanlar. Midilli Adası'nın Ayvacık bölgesine çok yakın olması burayı çok cazip kılıyor. Kıyı bölgemizin engebeli, çok uzun, zeytinlik ve ormanlıklarla kaplı olması, bazı handikaplarımızdandı ama yine büyük bir gayretle özellikle Jandarma Komutanlığının desteği ve yine Bursa'dan gelen takviyeyle aldığımız tedbirlerle şu an Türkiye'nin en başarılı illeri arasındayız."

Vali Erkal, bölgede göçmen kaçakçılığıyla mücadele çalışmalarının kararlılıkla sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale'de 14 Ayda 112 Bini Aşkın 'Umut Yolcusu' Yakalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement