Çanakkale'de Kaçak Göçmen Eylem Planı İşe Yaradı - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'de Kaçak Göçmen Eylem Planı İşe Yaradı

Çanakkale\'de Kaçak Göçmen Eylem Planı İşe Yaradı

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, bölgenin en önemli sorunlarından birisi olan kaçak geçişlerle ilgili bir eylem planı hazırlandığını, polis ve jandarma ekiplerinin yol kontrollerini artırarak kaçakları taşıyan araçları Ayvacık’a ulaşmadan yakaladığını hatırlattı.

16.10.2015 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, bölgenin en önemli sorunlarından birisi olan kaçak geçişlerle ilgili bir eylem planı hazırlandığını, polis ve jandarma ekiplerinin yol kontrollerini artırarak kaçakları taşıyan araçları Ayvacık'a ulaşmadan yakaladığını hatırlattı. Erkal, "Henüz 1 hafta olmasına rağmen bunun sonuçlarını alıyoruz. Bir-iki hafta içerisinde, bölgeden kaçak geçişlerin yüzde 90 azalmasını hedefliyoruz" dedi.

Yaklaşık 40 gün önce göreve başlayan Çanakkale Valisi Hamza Erkal, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Tanışma toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Erkal, özellikle son zamanlarda büyük artış gösteren kaçak göçmenlere yönelik önleyici tedbirlerin artırıldığını hatırlattı. Yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmak isteyenleri, en çok kullanılan bölgelerden birisi olan Ayvacık'a ulaşmadan yakalayıp geri göndermeyi amaçladıklarını söyleyen Vali Erkal, "Biz de arkadaşlarımızla bunu değerlendirdik. 'Nasıl önüne geçeriz?' Bunun formüllerini araştırdık. Bazı eksikliklerimiz var. Fakat şu an çalışmalarımız da var. Gelibolu, Biga, Yenice, Ayvacık yolu üzerine noktalar oluşturduk. ve Ayvacık'a gelmeden yol üzerinde tespitini yapıp geri göndermeye çalışıyoruz. Bu çalışmayı özellikle ilk hafta çok sıkı yaparsak, bize olacak gelişlerin önüne geçeriz diye düşündük. Geçen hafta başladık ve ilk hafta başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Çünkü Biga'da anayoldan gelemeyeceklerini fark eden göçmen kaçakçıları otobüslerini ara yollara vurarak köy yollarından geçmeye çalıştılar. Burada ağaçlara takıldılar. Bizim bilgimiz olduğunda işlem yapıldı ve geri gönderildi" dedi.

Suriyeli kaçakların yakalandıklarında kamplara gönderildiğini ancak diğer ülke vatandaşlarıyla ilgili sıkıntılar çıkabildiğini de hatırlatan Vali Erkal, "Suriyelilerle ilgili özel bir statü var biliyorsunuz. Biz onları yakalayınca bir belge düzenleyip tekraren Urfa, Mardin, Antep bölgesine geri gönderiyoruz. Ama bunu yaparken, eğer ki çok ısrarcı olup tekrar tekrar gelen olursa onu sınır dışına gönderilmesini de sağlayabiliyoruz. Ancak ilk defa yakalanıyorsa onunla ilgili bir işlem yapılıyor, parmak izi alınıyor ve geri gönderiliyor. Diğer göçmenlerle ilgili, bizim bekletme merkezimiz var, biliyorsunuz, göçmen bekletme merkezi. O merkezimizi geçen gün ziyaret ettim, gördüm. Çok iptidai bir yer. Ama Göç idaresi yeni bir yer yapıyor. O bitene kadar burada idare edeceğiz. Belki biraz daha yaşanabilir hale getireceğiz. Ama bu yer bitince daha rahat edeceğiz. Oradaki insanlar, özellikle Suriye dışındakiler iki sıkıntımız var. Birincisi pasaportu olanlar ve olmayanlar diye ayırmak durumundayız. Yani elinde bir belgesi olmayanların nereli olduğunu tespit etmek. İkincisi ilgili konsolosluk ve büyükelçilik belgesi olmayanı kabul etmiyor. Biz bunu deport edeceğiz ama belgesi olmayınca büyükelçilik kabul etmiyor. Pakistan mesela kabul etmiyor. 'Benim vatandaşım olduğunu belgeleyemezseniz kabul etmiyorum' diyor. Adam geldikten sonra geri göndermekte zorlandıklarımız oluyor. Belgesi olanların uçak biletini biz ayarlıyoruz. Türk Hava yolarına bildiriyoruz. Büyükelçilik veya konsolosluk onunla ilgili deport bilgilerini dolduruyor ve onları ülkelerini geri gönderiyoruz. Bu çalışmalar neticesinde şu an bizim bölge zor geçilir bir hale geldi. Şuna inanıyorum ki bir iki hafta sonra bu sayı çok çok düşecek. Belki de yüzde 90-80 civarında azalma olacak. Çünkü biz işi sıkı tuttukça o insanlar başka bölgelere gitmek zorunda kalacaklar" diye konuştu.

Çanakkale ile merkezinde, özellikle tatiller ve hafta sonları yaşanan trafik yoğunluğundan da bahseden Vali Erkal, "Merkezdeki iskeleyle ilgili bir durum var. Farklı bir yere iskele yapılması düşünülmüş. Projesi hazırlanmış. Ama burada, vatandaşların düşüncesi de önemli. Feribotların buradan taşınmasını isteyenler de var. İstemeyenler de var. Bununla ilgili de bir çalışma yapacağız" dedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çanakkale'de Kaçak Göçmen Eylem Planı İşe Yaradı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement