Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü

La Trobe Üniversitesi Diyalog Merkezi kurucusu ve eski müdürü, Uluslararası İlişkiler Profesörü Prof. Dr. Joseph Camilleri, Çanakkale Savaşları'na ilişkin, "100 sene sonra çoğu insan kendi kendine, 10 bin milden fazla uzaklıkta olan bir ülkeyi işgal etmek için gerçekten o kadar çabaya değer miydi diye soruyor" dedi.

25.04.2015 13:55

La Trobe Üniversitesi Diyalog Merkezi kurucusu ve eski müdürü, Uluslararası İlişkiler Profesörü Prof. Dr. Joseph Camilleri, Çanakkale Savaşları'na ilişkin, "100 sene sonra çoğu insan kendi kendine, 10 bin milden fazla uzaklıkta olan bir ülkeyi işgal etmek için gerçekten o kadar çabaya değer miydi diye soruyor" dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Boroondara Belediyesi tarafından düzenlenen "Anzakların Geçmişi, Bugünü ve Geleceği" adlı panele katılan Camilleri, AA yaptığı açıklamada, savaşlarda kazananın bulunmadığını, kaybedenin ise "insanlık" olduğunu belirtti.

Savaşın üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen Çanakkale'de birçok soru işaretinin güncelliğini koruduğunu dile getiren Camilleri, "100 sene sonra çoğu insan kendi kendine, 10 bin milden fazla uzaklıkta olan bir ülkeyi işgal etmek için onca çaba, gerçekten o kadar çabaya değer miydi diye soruyorlar" diye konuştu.

Camilleri, Çanakkale Savaşları'na askeri açıdan bakıldığında  "Avustralya ve diğer müttefik güçler için bir askeri yenilgi" olduğunu kaydederek, "Ama çok şükür 100 sene sonra Türkiye ile ilişkiler iyi durumda. Çok şükür ki çok sayıda Türk, Avustralya'ya yerleşti ve bizim 100 sene önce savaş şeklinde yaptığımız gibi değil, barış içerisinde yaptılar" ifadelerini kullandı.

Milyonlarca can kaybına sebep olan dünya savaşlarında aslında kazananın olmadığına işaret eden Camilleri, "Birinci Dünya Savaşı'nda, İkinci Dünya Savaşı'nda ve Soğuk Savaş'ta kazanan olmadı. Sadece kaybedenler oldu. Kaybeden de de insanlıktı. ve bu nedenle de savaşlardan öğrenilecek ders sadece bir veya iki ülke için değil, dünya için nasıl barışsever bir gelecek inşa edebileceğimiz" diye konuştu.

Dünyada yaşanan savaşlardan yeterince ders alınmadığını söyleyen Camilleri, ancak Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğun tarihi doğru öğretme gayretinden ortaya çıktığını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Bunun için tarihi nasıl öğrettiğimiz çok önemli. Yani örnek olarak Gelibolu savaşlarının tarihte öğretiliş şekli, ortak bir Türk-Avustralyalı projesi olmalıdır. Çok görüşme ve istişare sonrasında yeni neslin o zaman olanları nasıl anlayacağına beraber karar veriyoruz. Avustralyalı ve Türk  öğretmenlerinin girişimi ve işbirliği içinde olmalıdır. Beraber yapmaktır. ve bu aynı malzemeler hem Türk öğrenciler hem de genç Avustralyalı öğrenciler için hazır olmalıdır."

Birinci Dünya Savaşı'nda İngiliz ordusuna destek vermek için Avustralya ve Yeni Zelanda'nın oluşturduğu kolorduya, kolordunun baş harflerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan "Anzak" ismi verildi. Bu isim Çanakkale Savaşı ile sembole dönüştü. 1914'te oluşturulmasına karar verilen kolordu, savaştan önce Mısır'da eğitim gördü.

18 Mart 1915'te müttefikler Çanakkale Boğazı'nda yenilgiye uğrayınca Anzak askerleriyle karadan çıkarma yapılmasına karar verildi. Yaklaşık 14 bin kişiyle yapılan ilk çıkarma 25 Nisan 1915'te sabahın erken saatlerinde başladı. Gelibolu çıkarması ve Arıburnu'ndaki 9 Ocak 1916'ya kadar süren çarpışmalarda 8 bin 709 askerini kaybeden Anzaklar Çanakkale'de yaklaşık 260 gün savaşmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement