Çavuşoğlu, KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu ile görüştü - - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu, KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu ile görüştü -

Çavuşoğlu, KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu ile görüştü -

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Maraş'ı müzakeredeki ana unsurlardan biri olarak gördüklerini belirterek, "Tüm konuların birlikte müzakere edilerek anlaşmaya varılmasını arzu ediyoruz" dedi.

11.04.2014 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Maraş'ı müzakeredeki ana unsurlardan biri olarak gördüklerini belirterek, "Tüm konuların birlikte müzakere edilerek anlaşmaya varılmasını arzu ediyoruz" dedi.

Lefkoşa'da temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile makamında görüştü. Görüşmede, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya ile bazı milletvekilleri bulundu.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, bugüne kadar Kıbrıs sorunun çözümü konusunda Türkiye olarak üzerilerine düşeni yaptıklarını belirtti. Çavuşoğlu, "Annan Planı'nda bizim masadan kalkmadığımızı, KKTC halkının ve yetkililerinin barışa hazır olduğunu tüm dünya gördü" diye konuştu.

- "Maraş, müzakeredeki ana unsur"

Kapalı Maraş'ı müzakeredeki ana unsurlardan biri olarak gördüklerini ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, tüm konuların birlikte müzakere edilerek anlaşmaya varılmasını arzu ettiklerini kaydetti. Çavuşoğlu, Maraş'ın dışında birçok güven yaratıcı tedbir alınabileceğine işaret ederek, bu adımları Türkiye'nin, Yunanistan'ın, adadaki iki tarafın ve Avrupa Birliği'nin atabileceğine vurgu yaptı.

Rum kesiminin, ortak açıklama metninin temellerine uyması ve sürecin ucunu açık bırakmaması gerektiğini de vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlık olarak KKTC'deki Avrupa Birliği uyum sürecine destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

AB Bakanlığı ile KKTC Dışişleri Bakanlığı arasında protokol imzalanacağına işaret eden Çavuşoğlu, müzakere sürecindeki desteğin bu protokolle somutlaşacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, KKTC'li milletvekillerinin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yer alması, ülkeye uygulanan ambargoların kalkması, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün kabul edilip uygulanması konularındaki hassasiyetlerini dile getirerek, "Bunları müzakere süreci için destekleyici, güven artırıcı adımlar olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- Yorgancıoğlu: "Ortak metin görüşmelere çerçeve oluşturacak"

KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu da Kıbrıs sorunun çözümünde iki liderin açıkladığı ortak metnin yeni dönemki görüşmelere çerçeve oluşturacağını söyledi. Yorgancıoğlu, Kıbrıslı Türklerin Avrupa'nın değişik kurumlarında temsil edilmesi adına Çavuşoğlu'nun ve hükümetinin ortaya koyduğu çabalara teşekkür etti.

Çavuşoğlu ile Maraş'ın çözümün bir parçası olduğu konusundaki görüşlerinin aynı olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, "Hedef çözümdür. Çözümden sonra kurulacak federal yapı Avrupa Birliği üyesi olacağına göre bizim de bu konuda adım atmamız doğaldır" dedi.

Hükümetinin 8 aylık dönemde AB'ye uyum konusunda birçok yasayı meclise gönderdiğini ve yasaların meclisten geçirildiğini belirten Yorgancıoğlu, önlerinde katedilmesi gereken birçok yol olduğunu ifade etti.

-yorgancıoğlu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu, KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu ile görüştü - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement