Cemil Çiçek'ten Anayasa Değişikliği Yorumu: Bu Araba ile Türkiye Yoluna Devam Edemez - Son Dakika
Güncel

Cemil Çiçek'ten Anayasa Değişikliği Yorumu: Bu Araba ile Türkiye Yoluna Devam Edemez

Tbmm eski Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

05.11.2015 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tbmm eski Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yeni Anayasa yapılması gerektiğini savunan Çiçek, "Bu araba ile Türkiye yoluna devam edemez. 2011'deki yöntem ile Anayasa hazırlamak mümkün değil. 'Her maddede 4 parti uzlaşsın' diye beklersek bu olmaz. Türkiye zaman kaybeder" dedi.

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Haber Türk TV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yeni Anayasa için birden fazla seçeneğe değinen Çiçek şunları söyledi:

"Yeni Anayasa yapmak zorundayız. Bu araba ile Türkiye yoluna devam edemez. 2011'deki yöntem ile Anayasa hazırlamak mümkün değil. 'Her maddede 4 parti uzlaşsın' diye beklersek bu olmaz. Türkiye zaman kaybeder. Yeni Anayasa konusunda 4 parti uzlaşamayacak. O zaman ne yapacağız? ya bunu Anayasa dışına çıkaracağız, kanun ile düzenleyeceğiz. ya da nitelikli çoğunluk veya başka bir şey. 2 veya 4 parti olabilir. Belli konularda anlaşmak kaydıyla. Birden fazla seçenek devreye konulabilir anayasa için."

'BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İLK ÖZAL GÜNDEME GETİRDİ'

Başkanlık sistemini Türkiye gündemine ilk getiren'in eski başbakan ve Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal olduğunu kaydeden Cemil Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir şey bugüne kadar hiç konuşulmadı. 1 Kasım seçimlerini ele aldığımızda partiler düşünüyor, bu oylara göre ben yürütme organında olamayacağım. Parlamenter sistem olsa benim kıyıda köşede olmam mümkün. Sol partiler genelde başkanlık sistemini istemez. Ben hükümette olamayacağım diye düşünüyorlar."

'ÖNYARGILARIMIZI BİR KENARA BIRAKMAK LAZIM'

Dünyadaki parlamenter sistem, yarı başkanlık ve başkanlık sistemlerine değinen Çiçek ŞÖYLE KONUŞTU:

"50 yıl da tartışsak bir yere varamayız. Bilgi sahibi olmak gerekir. Kopya kağıdı gibi tek tip bir elbise yok. Denge ve denetim önemli. Direksiyondaki kişiye bakarak bunu, şunu isteriz demek olmaz. Karanlığa kurşun sıkıyoruz. Önyargılarımızı bir kenara bırakmamız lazım. İlkel açıklamalar."

Yeni dönemde hangi pozisyonda olacağına ilişkin bir soruya Çiçek, "Bu benim karar vereceğim bir şey değil. Kadere inanırız" diye yanıt verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cemil Çiçek'ten Anayasa Değişikliği Yorumu: Bu Araba ile Türkiye Yoluna Devam Edemez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement