CHP Antalya Milletvekili Kara Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Antalya Milletvekili Kara Açıklaması

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, "Şüpheli asker ölümleri, Meclis tarafından araştırılmalı" dedi.

17.12.2015 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, "Şüpheli asker ölümleri, Meclis tarafından araştırılmalı" dedi.

Kara, CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği ile İnsan Hakları Derneği (İHD) yetkilileri ve ailelerle düzenlediği basın toplantısında, şüpheli asker ölümlerine ilişkin Araştırma Önergesi hakkında bilgi verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) her vatandaşın güven duyduğu kurum olduğunu belirten Kara, "Bu kadar güven ve değer verilen bir kurumda, askerlerimizin vatani görevlerini icra ederken çatışma dışı intihar, kaza kurşunu, kaza, eğitim zayiatı gibi nedenlerle hayatını kaybetmeleri ve şüpheli ölümler olarak kamuoyuna yansıyan bu ölümler, yüzyıllardır oluşan güveni zedelemektedir" diye konuştu.

Askerdeki ölümlerin şüpheli kabul edilmesinin, ölümlerin aileler ve toplum nezdinde somut kanıtlarla açıklanmaması, mahkeme kararları ve bilirkişi raporlarının ikna edici olmamasından kaynaklandığını savunan Kara, şunları anlattı:

"Son 11 ayda askerde intihar eden ya da intihar ettiği söylenen asker sayısı 29'dur. Sivil  toplum kuruluşlarına göre, 1992 yılından bu yana askerde şüpheli şekilde hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 2 bin 220'dir. Mart ayında Türkiye Barolar Birliği ile Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği tarafından düzenlenen sempozyumda, 2012 yılından beri şüpheli ölümlerle ilgili rakamların açıklanmadığı ve askerde intihar vakalarının sivillere göre 2,5 kat fazla olduğu belirtildi. Sempozyumda yer alan vahim bir sonuç da son 10 yılda şehit asker sayısı 818 iken, sadece intihar eden asker sayısının 934 olduğudur. Bu rakamların kamuoyundan gizli tutuluyor olması bir şeylerin örtbas edilmeye çalışıldığı izlenimlerinin artmasına yol açıyor. AİHM, konuyla ilgili davalarda yaşam hakkının ihlal edildiği ve etkin soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum etmiştir. 24. Dönem'de konuyla ilgili verilen araştırma önergeleri reddedildi.  Bu dönem CHP olarak asker ailelerinin yaşadıkları travma ve endişelerin giderilmesi için CHP olarak elimizden geleni yapacağız. Meclis, konuyu araştırmalı."

CHP Adana  Milletvekili İbrahim Özdiş de yaşananların kabul edilemez olduğunu belirterek, konuya  daha fazla özen ve dikkat gösterilmesini istedi.

İHD Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Poyraz, şüpheli asker ölümlerinin çatışmada ölenlerin sayısından fazla olduğunu ileri sürerek, askere alınacak gençlerin psikolojik durumunun araştırılması, herkesin askerlik yapma zorunluluğunun olmaması gerektiğini bildirdi.

Sorunun çözümü için askeri mekanlarda işlenen suçların soruşturmasının sivil savcılar tarafından yapılması, etkin soruşturmanın gerçekleştirilmesi, askeri mahkemelerin kaldırılması, ailelerin askerde şüpheli şekilde ölen çocuklarının da şehit kabul edilmesini isteyen Poyraz, ayrıca Türkiye'de zorunlu askerlikle ilgili düzenleme yapılmasının şart olduğunu belirtti.

Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği Başkanı Oktay Can, oğlu Murat Oktay'ın askerde iki kurşunla öldüğünü anımsatarak, "Askeri mahkemeleri kabul etmiyoruz. İki yıl geçtikten çocukların kanlı elbiseleri ailelerine gönderiliyor. Bu da ailelerde ikinci bir yıkım yaratıyor. Çocuklarının vurulduğu mermi çekirdeği parası ailelerden isteniyor. Çocuklarımızın şehit kabul edilmesini, ölümlerinde suçu olan komutanların cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Basın toplantısına katılan bazı asker anneleri ise çocuklarının ölümünü anlatırken, gözyaşlarını tutamadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Antalya Milletvekili Kara Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement