CHP'den "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi" - Son Dakika
Ekonomi

CHP'den "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"

CHP'nin "Merkez Türkiye" adı verilen "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"nin 20 yılda toplam 200 milyar dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

21.05.2015 12:25

CHP'nin "Merkez Türkiye" adı verilen "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"nin 20 yılda toplam 200 milyar dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Conrad Otel'de CHP'nin "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"ni açıkladı.

"Merkez Türkiye" projesi, gelecek 20 yılda toplam 200 milyar dolarlık yatırımla gerc¸ekles¸tirilecek. Yatırım tutarının 40 milyar dolarını 20 yılda dogˆrudan kamu yapacak, 160 milyar doları özel sektör tarafından gerçekleştirilecek. Kamunun yapacagˆı yatırımlar o¨nden yu¨klemeli olacak. Bu c¸erc¸evede kamu yatırımlarının yüzde 70'i 2023'e kadar tamamlanacak.

"Merkez Tu¨rkiye"nin ins¸ası ic¸in yapılacak yatırımlar, geri bagˆlantılarla, tu¨m ekonomide 117 milyar dolarlık bir yatırımı daha tetikleyecek. Bo¨ylece Tu¨rkiye genelinde toplam yatırım tutarı 317 milyar dolara ulas¸acak.

Du¨nyanın lider lojistik, finans, hafif imalat, otomotiv markaları bu merkezde yer alacak. Ayrıca ambalajlama ve paketleme, paket tasarımı, yeniden is¸leme, ısı kontrollu¨ depolama ve dagˆıtım, u¨ru¨n montajı, etiketleme, yapı malzemeleri imalat ve dagˆıtımı, ilac¸ depolama ve dagˆıtımı, tarımsal gıda is¸leme, standardizasyon- go¨zetim ve sertifikasyon, fuarcılık, yedek parc¸a dagˆıtımı, tarımsal gıda is¸leme, tahıl depolama siloları, u¨ru¨n borsaları, lojistigˆi destekleyen yan sanayi, sigorta s¸irketleri, teknoloji s¸irketleri bu merkezde konus¸lanacak.

Projeyle, Orta Dogˆu, Kafkaslar, Orta Asya ve Afrika'ya eris¸imin daha kolay hale gelmesi, ku¨resel ticaret yollarına uzak olan bo¨lgelerle ticaretin kolaylas¸tırılması hedefleniyor.

Proje kapsamında C¸in'in S¸anghay Limanı'ndan gemiye yu¨klenen bir u¨ru¨n, Mersin veya I·skenderun limanlarına ulas¸tıktan sonra tren yoluyla "Merkez Tu¨rkiye"ye gelecek. U¨ru¨nler burada depolanacak, is¸lenecek, ambalajlanacak ve Tu¨rkiye'nin c¸es¸itli yerlerine, Orta ve Gu¨ney Avrupa'ya, Rusya'ya, Azerbaycan'a, I·ran'a, Kazakistan'a, Tu¨rkmenistan'a "Merkez Tu¨rkiye"den go¨nderilebilecek.

Tas¸ıma maliyetinin yüzde 15-20 du¨s¸ürülmesi amaçlanıyor

O¨rnegˆin S¸anghay Limanı'ndan Baku¨'ye go¨nderilen bir mal daha o¨nce 50-55 gu¨nde alıcısına ulas¸ırken, "Merkez Tu¨rkiye"de depolanan mallar trenle 15 saatte Baku¨'ye ulas¸acak. Baku¨'deki alıcı her mal siparis¸inde 50-55 gu¨n beklemek yerine "Merkez Tu¨rkiye"den 15 saatte istedigˆi u¨ru¨ne kavus¸abilecek. Projeyle tu¨m bo¨lge u¨lkelerinin tas¸ıma maliyetinin yüzde 15-20 du¨s¸ürülmesi amaçlanıyor.

"Merkez Tu¨rkiye" projesi, kamu-özel is¸birligˆi modeli c¸erc¸evesinde ins¸a edilecek. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası gibi bu¨yu¨me ve kalkınma amac¸lı uluslararası fon kaynaklarından azami o¨lc¸u¨de faydalanılacak.

S¸ehrin ins¸aatına 2017'de bas¸lanacak. Megakent etap etap ins¸a edilecek. 2020'de u¨lke ekonomisine katkı verir hale gelecek. Tu¨m ulas¸tırma, lojistik, hafif sanayi, turizm-konaklama, egˆitim, sagˆlık ve yas¸am alanlarıyla beraber 20 yıl sonra yani 2035'te tamamen bitecek ve bo¨lgesinde o¨nemli bir c¸ekim merkezi olacak.

Altyapısı en gelis¸mis¸ teknolojiler kullanılarak olus¸turulacak bu s¸ehir, bo¨lgedeki digˆer s¸ehirlerin kaynaklarını c¸eken, onlara rakip bir s¸ehir olmayacak. Aksine digˆer illerdeki gelis¸meyi destekleyen, bu illerdeki iktisadi ve sosyal gelis¸meyi o¨zendiren, tetikleyen bir is¸lev go¨recek.

O¨zel yo¨netim modeli

"Merkez Tu¨rkiye"nin o¨zel bir yasası olacak. Vali o¨zel yetkilerle gu¨c¸lendirilecek, dinamik bir yo¨netim anlayıs¸ı uygulanacak. Valinin go¨revi s¸ehirde bu¨rokrasiyi mu¨mku¨n oldugˆunca azaltmak ve ticareti kolaylas¸tırmak olacak.

"Merkez Tu¨rkiye"de kurulacak serbest ticaret bo¨lgesi, organize sanayi bo¨lgesi ve teknopark yerles¸keleri kendi kendini yo¨netecek. Proje 2035 yılına gelindigˆinde dogˆrudan 100 milyar dolarlık katma degˆer yaratacak. Bu katma degˆerin 20 milyar doları lojistik ve ulas¸tırma sekto¨ru¨nden gelecek.

2035 yılına gelindigˆinde "Merkez Tu¨rkiye"de kis¸i bas¸ına gelir 33 bin 323 dolar olacak. Kurulacak s¸ehir 1 milyon 633 bin vatandas¸a is¸ imkanı sagˆlayacak. Yine digˆer illerde yapılacak yatırımlar nedeniyle bu illere ilave 550 bin civarında istihdam imkanı dogˆacak.

"Merkez Tu¨rkiye" dogˆrudan ve dolaylı katkılarla, 2035 yılına gelindigˆinde, yaklas¸ık 2 milyon 200 bin vatandas¸a is¸ ve istihdam yaratacak. Türkiye'nin 2035 yılına gelindiğinde (2014 dolar kuru ve fiyatlarıyla) 2,7 trilyon dolarlık bir ekonomi olması sagˆlanacak, ihracat 690 milyar dolara tas¸ınacak.

Yapılan açıklamaya göre, "Merkez Tu¨rkiye", sadece ku¨resel bir lojistik merkez olmayacak. 2035 yılına gelindigˆinde 3 milyon nu¨fusa ulas¸acak, yas¸anacak bir cazibe merkezi, altyapısı mu¨kemmel, yepyeni ve akıllı bir kent olacak. Agˆırlıklı olarak gu¨nes¸ enerjisinden yararlanılacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi CHP'den 'Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement