CHP Dershaneler Kanunu Anayasa Mahkemesi'ne Taşıdı - Son Dakika
Güncel

CHP Dershaneler Kanunu Anayasa Mahkemesi'ne Taşıdı

CHP, dershanelerin kapatılmasını öngören kanunun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

18.04.2014 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, dershanelerin kapatılmasını öngören kanunun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısı ile dershanelerin kapatılmasını da öngören "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun" ile ilgili iptal istemi gerekçelerini anlattı.

CHP Grup Başkanvekili, "Dershane düzenlemesinin teşebbüs hürriyetini ihlal ettiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki 40 bine yakın yöneticinin görevlerinin yasa ile sona erdirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu" dile getirdi.

Akif Hamzaçebi, iptal gerekçesini üç ayrı maddede topladıklarını belirterek, gerekçeleri ise şöyle sıraladı:

"Dershanelerin kapatılması Anayasa'ya aykırı olarak düzenlenmiştir. Asıl yapılması gereken Milli Eğitim sisteminin reforma tabi tutulmak suretiyle öğrencilerimizin dershanelere ihtiyaç duymadan yetiştirilmesidir. Asıl devrim budur. Bu yasa ile HSYK Yasası'nda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli bir kısım personelin görevi yasa ile sonlandırılmıştır. Kamu görevlileri görevlerinden ancak idari işlemle alınabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun Rehberlik ve Teftiş Dairesine bağlı müfettişlerin müfettişlerinin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de iptal davası dilekçemize konu ettik."

-DARALTILMIŞ SEÇİM SİSTEMİ TARTIŞMALARI-

CHP Grup Başkanvekili, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kapalı grup toplantısında gündeme getirdiği "Dar Bölge Seçim Sistemi" ile ilgili görüşlerini de değerlendirdi. Hamzaçebi, Başbakanın bunun ilk işaretini 2013 yılında verdiğini anımsatarak, bu sistemle Türkiye halkının daraltıldığını öne sürdü. Akif Hamzaçebi şöyle devam etti:

"Bu hükümetin bir hilesidir. Geçmişte bu yolu deneyen hükümetler olmuştur. Hangi hükümet oyları azaldıysa yaptığı düzenleme ona çare olmamıştır. Rahmetle Turgut Özal döneminde bu düzenleme yapılmıştır ama derde deva olmamıştır. 1994 yılında Tansu Çiller tarafından benzer bir düzenleme yapmıştır ama bu da çare olmamıştır. Daraltılmış bölgeye ilişkin seçeneğin şöyle bir olumlu yanını görebiliriz, hükümet gidicidir, kalabilmek için seçim sisteminden değişiklik yoluna gitmek istemiştir. Biz seçim barajını yüzde 3'e indirilmesini öneriyoruz."

-ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI-

Başbakan Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı adayı olması ve seçilmesi halinde "Cumhurbaşkanlığı yetkilerimi kullanırım" şeklindeki haberleri de değerlendiren Hamzaçebi, bu sözlerin "Türkiye'yi bir krize taşıyacağım" demek olduğunu savundu.

CHP Grup Başkanvekili şöyle dedi:

"Sorumluluk hükümetindir. Cumhurbaşkanının bir sorumluluğu yoktur. Hem sorumluluğu yok hem "ben hükümeti yöneteceğim' diyor. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi mümkün değil. Böyle biri Cumhurbaşkanlığına taşınmamalıdır. Onun karşısındaki en güçlü adaya vatandaşlar, oyunu verecektir. Daraltılmış seçim bölgesi yapmak suretiyle gizli gizli cumhurbaşkanlığı ittifakları yapmak sandıkta ters tepecektir. Şunu öneriyorum, 1982 Anayasası o tarihten sonraki bütün Başbakanların Cumhurbaşkanı olması yönünde bir arzusunu tetiklemiştir ve Cumhurbaşkanı olmak isteyen Başbakanlar da Türkiye'de başkanlık sistemini savunmuşlardır. Turgut Özal'da, Süleyman Demirel'de bunu gördük, şimdi de Tayyip Erdoğan'da bunu görüyoruz. Yapılması gereken, Anayasa'yı değiştirip 1961 Anayasa'sının Cumhurbaşkanı modeline dönmektir."

MİT yasasının Anayasa Mahkemesi'ne götürülüp götürülmeyeceğine ilişkin bir soruya Hamzaçebi, "Hukukçu arkadaşlarımız değerlendirecektir. Sonra yeniden konuşuruz" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP Dershaneler Kanunu Anayasa Mahkemesi'ne Taşıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement