CHP İzmir Milletvekili Purçu Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP İzmir Milletvekili Purçu Açıklaması

TBMM Katip üyesi, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "TOKİ'nin, vatandaşın yuvasını yıkmak değil, yapmak için kurulduğunu" söyledi.

28.04.2016 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Katip üyesi, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "TOKİ'nin, vatandaşın yuvasını yıkmak değil, yapmak için kurulduğunu" söyledi.

Purçu, Sincan Saraycık'ta oturan bir grup vatandaşla, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Bu vatandaşların TOKİ mağduru olduğunu savunan Purçu, Saraycık'ta yaklaşık 2 bin 850 hanenin olduğu alanın, Sincan Belediyesi ve TOKİ tarafından kamulaştırıldığını belirtti.

Purçu, kentsel dönüşüm kararı verilirken, buradaki vatandaşlara sorulmadığını, bölgenin, "uyuşturucu satıcılarının ve hukuk dışı işlerin çok fazla olması, bölgenin çöküntü alanı görülmesi" gerekçesiyle kamulaştırma alanı ilan edildiğini savundu.

Çok fazla haksızlıkların yaşandığını öne süren Purçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"543 metrekare arsası ve içinde evi var, bu eve 130 bin lira borç çıkarılıyor, bir tek daire veriliyor. 300 metrekare arsasına 60 bin lira borç çıkarılıyor. Bu vatandaşın sabit işi yok. Sincan Saraycık rantı çok yüksek, gelişime çok uygun alan. Buraya AVM ve rezidans yapılacak. Bu vatandaşlar, yerinde dönüşüme neden dahil olmuyor, bu vatandaş nereye gidecek, kira yardımı da yok. Sincan Belediyesi, 30 yıl önce yapılan evlere, 2015'te 'gecekondu yaptı' diye 5-6 bin ceza kesiyor. Sincan Belediyesi, vatandaşlara senet düzenlemiş, güya sokak aralarına asfalt dökmüş. Derhal bu adaletsizliğin TOKİ tarafından düzeltilmesi gerekir. TOKİ, vatandaşlarımızın yuvasını yıkmak için değil, yapmak için kurulmuştur."

CHP İzmir Milletvekil Ali Yiğit de "ikinci sınıf vatandaş olarak görülen Roman vatandaşlarının, yerleri, yurtları para etmeye başladığında, başka alanlara sürgün edildiğini" öne sürerek, Sulukule, Çinçin ve Zonguldak'a işaret etti.

Yiğit, hükümetin kentsel dönüşümü gözden geçirmesi, borçlandırmadan konut sahibi yapması gerektiğini dile getirdi.

Toplantıda konuşan mahalle sakinleri de olmayan asfaltın parasının istendiğini, tapulu arazilerinin yok sayılarak, tarla denildiğini, emlak vergisi, yol parası alındığını savundu.

Vatandaşlar, "Kimsenin malını işgal etmedik. Bize borç çıkarmasınlar, bunu nereden ödeyeceğim. Hükümet elini vicdanına koysun." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP İzmir Milletvekili Purçu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement