CHP'li Oran'dan Kurultay Değerlendirmesi: Evimiz Chp, Hedefimiz İktidar - Son Dakika
Güncel

CHP'li Oran'dan Kurultay Değerlendirmesi: Evimiz Chp, Hedefimiz İktidar

CHP\'li Oran\'dan Kurultay Değerlendirmesi: Evimiz Chp, Hedefimiz İktidar

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP 18. Olağanüstü Kurultayı için bir kitapçık hazırladı.

05.09.2014 13:38

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP 18. Olağanüstü Kurultayı için bir kitapçık hazırladı. Ekonomiden dış politikaya, yargıdan enerjiye varan Türkiye'nin bir çok sorununa dikkat çeken Oran, CHP'nin 2050 yılına göre kendi politikalarını konumlandırmasını isteyerek, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yaptığı yazılı açıklamada, "CHP 2050 yılına göre kendi politikalarını konumlandırmalı! Birliktedirler ve birbirlerine güven ve umut verirler. Onun için uzaktaki hedeflerine birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde varabilirler. Kurultayımız da bize uzun yolları göçmen kuşlar gibi aşmayı, hedefimiz olan iktidara varmayı sağlasın. Bir tek kişiyi dahi kaybetme, küstürme lüksümüz bulunmamaktadır. Bu kurultay bölünme değil birleşme, ayrışma değil bütünleşme, zayıflama değil güçlenme kurultayı olarak partimizin tarihine yazılmalıdır. Çünkü evimiz CHP, hedefimiz iktidar" dedi. CHP 18. Olağanüstü Kurultayı için bir kitapçık hazırlayan Oran, CHP'nin kurultay tarihini irdeledi. CHP'nin de temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin bugün 95. Yıldönümü olduğunu anımsatan Oran, şu değerlendirmede bulundu:

"95 yıl evvel CHP kuruluş kurultayını yapıyordu. Bugün yaptığımızsa; AKP faşizminden kurtuluş kurultayıdır. 95 yıl evvel kararlardan biri milli iradeyi hakim kılmaktır. Bugün yaptığımızsa, halkın iktidarını kurmaktır. O gün demokrasiyi engelleyen Vali Ali Galip'tir. Bugün demokrasiyi katleden Recep Tayyip'tir. O gün, emperyalistlerin kuklası sadrazam Damat Ferit'tir, Bugün de işbirlikçilerin piyonu BOP Eş Başkanı Recep Tayyip'tir. O günkü durumla, bugünkü durum eğer aynıysa, o zaman sorumluluklarımız da aynı olmalıdır.

-KISIR ÇEKİŞMEYE FIRSAT VERİLMEMELİ-

CHP'nin 95 yıllık ulu bir çınar olduğunu belirten Oran, artık bu çınarın yeni filizler ve yeni sürgünler vererek Türkiye'ye yayılma ve Türkiye'yi kucaklama zamanı olduğunu ifade etti.

Bedel ödeyenlerin ruhunu diri tutmak için bugün yapılan kurultayın çok önemli olduğunu vurgulayan Oran, "Çünkü biz burada sadece Genel Başkanı, sadece Parti Meclisi'ni, sadece MYK'yı değil, 2015'in Başbakanını ve Türkiye'yi yönetecek kadrolarını da seçiyoruz. Cumhuriyetin ve demokrasinin bundan sonraki gidişatını belirleyecekler olanlar bu salondakilerdir" dedi. Türkiye'nin yakın dönem vizyonunu şekillendirecek olanların CHP delegesi olduğunu ifade eden Oran, CHP'de asla dedikoduya, kulise, hizipçiliğe, parti içi kısır çekişmeye fırsat verilmemesini istedi. Türkiye'nin CHP'ye, CHP'nin birlik, beraberlik, dayanışma, sevgi ve saygıya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Oran, "Kişisel kısır tartışmalar yerine, ortak aklı egemen kılarak yaşanabilir bir Türkiye'yi, umudun ülkesi herkesin Türkiye'sini kurmak zorundayız. Bunun için de bir olmak, iri olmak, diri olmak zorundayız. "Sol'duyuyu, yeni aklı egemen kılarak yeni fikirleri, yeni bir iddiayla topluma güven ve umut vererek halkın iktidarını kurmak zorundayız. Bunu ancak birlik, beraberlik ve dayanışma içinde yapabiliriz" dedi.

-PM SEÇİMİ ÇARŞAF LİSTE OLMALI-

Olumsuzlukların bırakılmasını ve demokrasiyi, öncü şekilde tüm kurum ve kurallarıyla işletilmesini isteyen Oran, değişimin ileriye yönelik bir gelişim olması gerektiğine dikkat çekti.

Parti Meclisi seçimlerinin kesinlikle çarşaf liste olması gerektiğine işaret eden Oran, "Parti Meclisi'ne seçilecek olanlar CHP örgütünün vicdanını yansıtmalıdır. Aslında sorumluluğunu yerine getirmiş üyelerle önseçim, bir kural haline gelmelidir. CHP, bir üye ve program partisi haline dönüştürülmelidir. CHP, yönetim kadrolarında, daha çok kadın ve gencin yer bulabildiği bir parti olmalıdır" dedi. CHP'nin iktidar yolculuğunda göçmen kuşlarını kendisine örnek almasını isteyen Oran, kurultayın da kendilerine uzun yolları göçmen kuşlar gibi aşmayı, iktidar hedefine varmayı sağlamasını istedi. İktidarın sayısal çoğunlukla sınırsız otorite kullandığını belirten Oran, "Bu ülkede bir demokrasi krizi var. Maalesef doğruları söylememiz, iktidar olmaya yetmiyor. Biz gerçek ve kucaklayıcı bir demokrasiyi inşa etmeliyiz. Kucaklayıcı demokrasi, sadece oylarla değil, alınacak kararlarda katılımcılıkla, çoğulculukla, müzakere kültürüyle olur. Bu demokrasi; dinlemeyi de bilen, yerelden beslenen, aşağıdan yukarıya doğru işleyen bir demokrasi olmalıdır. Biz, farklı görüşlere ve yaşam tarzlarına saygılı olacağız. Biz, ayrımcılık, ötekileştirme, kutsala dayalı bir siyaset yapmayacağız. Biz, bir arada yaşama kültürünü yücelteceğiz. Biz, topluma baskı, dayatma ve yasak getirmeyeceğiz" diye konuştu.

-CHP 2050 POLİTİKASINI ŞİMDİDEN BELİRLEMELİ-

CHP'nin 2050 yılına göre kendi politikalarını konumlandırması gerektiğini ifade eden CHP'li Oran, sözlerine şöyle devam etti:

"Demokrasi, özgürlük, insan haklarını konuşmaya devam edelim. Ama artık halkımızın hislerine daha fazla tercüman olalım. Halkımızın geçimini, geleceğini, işini, aşını, sağlığını, emekliliğini, yaşlılığını daha çok konuşalım. Bir babanın, çocuklarının geleceğine dair umudunda, bir gencin işsizliğinin çaresinde biz olalım. Yoksulluğun uykusuz gecelerini paylaşalım. İnsanımızın yarın işsiz kalacağını düşündüğü sabahına güneş olalım. Bir vatandaşımızın, kışın nasıl ısınacağının, bayramda çocuklarına ne alacağının, onlara nasıl bir yuva kuracağının cevabında biz olalım. İşçinin, çiftçinin, köylünün, memurun sesi, kimsesizlerin kimsesi olalım. Söylemimizle insanlara dokunalım. Halkta bir umut ışığı, bir inanç ateşi yakalım. CHP özüne dönerek değişmeli. CHP kendi solunu süreç içinde şekillendirmiştir, CHP sosyal demokrat bir partidir. CHP emeğin, ezilenin, mağdurun yanındadır. CHP barışçı, çevreci bir partidir. CHP gelir dağılımının, fırsat eşitliğinin peşinde koşan bir partidir. Ulusalcıdan solcu olmaz tartışmasına artık son vermek gerekmektedir. CHP'yi dizayn etmeye çalışanların şimdiki algı operasyonunun sihirli formülü budur. CHP hem ulusalcıdır hem yenilikçidir. Çünkü bizim 6 Ok'umuzun ortak ruhu, özetidir ulusalcılık."

-YENİ BİR HİKAYEYE İHTİYAÇ VAR

CHP'nin ve Türkiye'nin toplumu heyecanlandıracak, örgütü harekete geçirecek yeni bir hikayeye, yeni bir Türkiye hayaline ihtiyacı olduğunu ifade eden Oran, Türkiye'yi içinde bulunduğu açmazdan çıkaracaklarını belirtti. Türkiye'nin geldiği uçurumun eşiğinde kendileri için risk almamanın artık risk almaktan çok daha riskli olduğunu ifade eden Oran, "Tam demokratik, çağdaş, laik ve ilerici bir siyaseti sahiplenmemiz gerekiyor. Türkiye'nin boğazına geçirilen otoriter prangaları söküp atacağız, ülkede istisnasız herkese daha iyi bir yaşamın sunulacağı ve kimsenin ötekileştirilmediği bir sistemi yaratacağız" dedi. Kürt meselesine değinen Oran, konunun iktidar gibi siyasi bir rant gibi değil birlikte yaşamının ana teminatı gibi görülmesine dikkat çekti. Ayrımcılığın insanlık onuruyla bağdaşmayacağını ifade eden Oran, Alevilerin hak ettiği saygınlığı elde etmesi için daha çok çalışacaklarını ifade etti. Cemevlerinin ibadethane sayılması, inanç ve ibadet özgürlüğünü tesis edilmesi ve Alevi yurttaşlarının eşit bireyler olarak Devletin tüm olanaklarından faydalanmasınının sağlanması gerektiğini belirtti.

Hukukun ve yargı organlarının önemine dikkat çeken Oran, "Yargının iktidar tarafından ekonomik ve siyasal bir silah olarak kullanılmasına asla izin vermeyeceğiz. Hukuksuz bir devlete de, adaletsiz bir hukuka da izin vermeyeceğiz. Adaletin kuvvetli, kuvvetlilerin adil olmasını sağlayacağız. Üstünlerin hukukundan değil, hukukun üstünlüğünden yana olacağız. Yasama, yürütme ve yargı bir diğerine üstün değil, eşittirler. Cumhurbaşkanı, yargıdaki üçlü sacayağını bozamaz. CHP iktidarında ne yarı başkanlık, ne başkanlık, ne diktatörlük ne de sıfırlanan yolsuzluklar yaşanacak" dedi.

-DAHA FAZLA BÜYÜYEREK HAKÇA PAYLAŞIM-

Türkiye'nin en büyük ekonomileri arasına sokulabileceğinin altını çizen Oran, "Üreterek, büyüyebilir, büyüyerek paylaşabilir, paylaşarak zenginleşebiliriz. Büyüme ve paylaşım arasında bir seçim yapmak zorunda değiliz. Daha fazla büyüyerek daha hakça paylaşacağız. Ülkemizin en temel problemleri olan gelir adaletsizliğini, yoksulluğu, işsizliği birlikte yeneceğiz" diye konuştu. Dış politikaya da dikkat çeken Oran, "Küresel arenada güçlü ve vicdanlı bir ülke olmalıdır. Bunu da salt güçlü olmak için değil, insanlık lehine daha fazla sorumluluk için talep etmelidir. CHP iktidarında Türkiye 21. yüzyılda dünyanın her bölgesindeki sorunlara karşı bir politika gerçekleştirecek ve küresel sorunların çözümünde uluslararası hukuk ve uluslararası organizasyonlar çerçevesinde sorumluluklar alacaktır" diye konuştu. CHP iktidarında akılcı ve sistematik politikalar ile kademeli olarak enerji bağımlılığını minimum düzeye indireceklerini belirten Oran, enerji kaynaklarını çeşitlendireceklerini ancak enerji politikasını Soma'da yaşamını yitiren madencilerimizin acıları üzerine inşa etmeyeceklerini belirtti.

-275 GÜN SONRA SEÇİM VAR-

Kurultayın birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma içinde geçmesini isteyen CHP'li Oran, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu kurultaydan yenilenerek, güçlenerek, tazelenerek çıkılmalı. 7 Eylül sabahı ortaya çıkacak kurultay sonucu ne olursa olsun; rehavete ve yılgınlığa asla kapılmayacağız, 275 gün sonra CHP iktidarını kuracağımızı unutmayacağız. Bir tek kişiyi dahi kaybetme, küstürme lüksümüz bulunmamaktadır. Bu kurultay; bölünme değil birleşme, ayrışma değil bütünleşme, zayıflama değil güçlenme kurultayı olarak partimizin tarihine yazılmalıdır. Çünkü CHP evimiz, hedefimiz iktidardır! Çünkü CHP, bu siyaset melodisinin sol anahtarıdır. CHP, demokrasinin solda atan kalbidir. CHP, Türkiye'nin solu, ama solmayacak değeridir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Oran'dan Kurultay Değerlendirmesi: Evimiz Chp, Hedefimiz İktidar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement