Çocuklar, Geleneksel Oyunlarla Sosyalleşiyor - Son Dakika
Yerel

Çocuklar, Geleneksel Oyunlarla Sosyalleşiyor

Kayseri'de 2009 yılında kurulan ve 50 bin üyeye ulaşan Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokollerle çocuk oyunlarının okullarda yaygınlaşmasını ve yaşatılmasını sağlıyor ÇOSKK Genel Başkanı Yerlikaya: "Polonya, Litvanya, Romanya, Almanya gibi ülkelerde de çeşitli turnuva ve organizasyonlar gerçekleştiriyoruz.

31.08.2014 14:14

MUSA ÖZYÜREK -  Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu (ÇOSKK) düzenlediği etkinliklerle unutulmaya yüz tutmuş mendil kapmaca, birdirbir, sek sek, çelik-çomak, tombik gibi geleneksel oyunları çocuklara sevdirerek,  sosyalleşmelerini sağlıyor.

Kayseri'de 2009 yılında kurulan ve 50 bin üyeye ulaşan ÇOSKK, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokollerle çocuk oyunlarının yaşatılması çeşitli etkinlikler düzenliyor.

ÇOSKK Genel Başkanı Oktay Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirleşme ve teknolojinin hızla gelişmesiyle çocuklarda sosyalleşme problemi yaşandığını belirtti.

Konfederasyon ve bağlı 4 federasyonla çocukları evlerinden çıkartıp, bireysel becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacak, takım olarak hareket etme kabiliyetlerini artıracak, oyunlara yönlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Konfederasyon bünyesinde yer alan ve bir takım oyunu olan mendil kapmacanın spor salonlarında veya spor sahalarında oynanabildiğini kaydeden Yerlikaya, fare sek sek veya tel sek seğin ise bireysel oyunlar olduğunu ifade etti.

Üst üste dizilen taşların topla devrilmesi şeklinde oynanan tombik oyununun da stratejik yönü olduğunu belirten Yerlikaya, aynı zamanda takım oyunu olan tombiğin çocukların takım içinde kendilerini geliştirebilmelerine imkan tanıdığını vurguladı.

Yerlikaya, oyunların toplum tarafından sahiplenilmesi konusunda önemli bir mesafe aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İlçelerde turnuva, şenlik ya da şampiyonalarla oyunları tanıtıyoruz. Bu yarışmalarda başarılı olanlar il şampiyonalarına katılıyor. Burada da başarılı olanlar bölgeye, bölgede başarılı olanlar da Türkiye kupasına gidiyor. Türkiye kupasının birincisini Çanakkale'de, ikincisini Manisa'da, üçüncü ve dördüncüsünü de İstanbul'da yaptık. Tombik oyun grubunda da Türkiye şampiyonasını başlattık. Organizasyonlarımız sadece Türkiye ile sınırlı kalmıyor. Polonya, Litvanya, Romanya, Almanya gibi ülkelerde de çeşitli turnuva ve organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıl da Çanakkale'de 'savaşmayalım, kurallı bir şekilde yarışalım' temalı dünya şampiyonası yapacağız."

Çocukların boş vakitlerinin büyük bölümünü bilgisayar, internet ve oyun salonlarında şiddet içerikli oyunlarla geçirdiğini belirten Yerlikaya, "Bilgisayar oyunları çocukların psikolojisinin bozulmasına, çevresiyle iletişim kurmakta zorluk yaşayan, kişisel yeteneklerini kullanamayan asosyal bireyler olarak yetişmesine neden oluyor. Biz unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlarımızla çocuklarımızı sanal ortamdan kurtararak gerçek hayatla iç içe olmalarını sağlıyoruz. Ayrıca çocukların kötü alışkanlıklardan da uzak kalmalarını sağlamış oluyoruz" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığının okullarda oyun ve fiziki etkinlikler dersini müfredata koymasıyla birlikte çocuk oyunlarının daha fazla tanındığını dile getiren Yerlikaya, bu derste tamamen Konfederasyon bünyesindeki oyunların yer aldığını söyledi.

Yerlikaya, büyük çoğunluğu öğretmenler olmak üzere farklı meslek gruplarındaki kişilere yılın belli dönemlerinde eğitim vererek oyun eğitmeni olmalarını sağladıklarını ve illerde çocuklara öğretilerek, oyunların kurallarıyla doğru bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı olduklarını vurguladı.

"Sek sek Adil' diye dalga geçerlerdi"

Konfederasyonun yapılanma sürecinde çok zorluklar çektiklerini dile getiren Yerlikaya, şöyle konuştu:

"İlk zamanlarda çevremizdeki insanlar 'çelik çomakçı mı olacaksınız?' diye tepki verirdi. Mendil kapmaca oynayan arkadaşlarımızla halay başı, sek sek federasyonu yönetimindeki arkadaşlarımızla 'sek sek Adil, sek sek Hasan' şeklinde isimler takarak dalga geçerlerdi. Genel anlamda arkadaşlarımızı zor durumda bırakan bir algı hakimdi. Ama zamanla bu işin farkına varıldı ve bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımız görüldü. Biz çocukların yüksek katlı binalara hapsolmasını engellemeye, onları neyle karşılaşacaklarını bilmedikleri sanal ortamlardan uzak tutmaya çalışıyoruz. İnsanlar artık bizimle dalga geçmek yerine destek vermeye başladı." - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çocuklar, Geleneksel Oyunlarla Sosyalleşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement