Çözüm Süreci - Son Dakika
Güncel

Çözüm Süreci

Halil Şahin / Tolga Albay / Senem Yazıcı - Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti, vatandaşların kendilerine verdiği destek nedeniyle İzmir'den umutlu ayrıldı.

18.04.2013 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halil Şahin/ Tolga Albay/ Senem Yazıcı - Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti, vatandaşların kendilerine verdiği destek nedeniyle İzmir'den umutlu ayrıldı.

İzmir temaslarını AA muhabirine değerlendiren Erdem, çözüm sürecine ülke genelinde bir destek olduğunu, bu destek oranının iller itibarıyla küçük farklılıklar gösterdiğini dile getirdi.

Temasları öncesi herhangi bir beklenti içinde girmediğini ifade eden Erdem, İzmir ile diğer iller arasında da büyük farklılıklar olmadığını gördüğünü söyledi.

Sürece yönelik eleştirilerin toplumsal bir araştırmaya, bilimsel bir veriye dayalı öngörüler olmadığını, genelde ezberlenmiş görüşlerden kaynaklandığını belirten Erdem, şöyle devam etti:

"Çözüm süreci şu nedenden dolayı devam edemez ya da etmemeli' diye bir görüş iletilmedi. Daha çok '30 bin şehitten sonra geç değil mi-', 'Öcalan serbest mi kalacak-' gibi görüşler etrafında eleştiriler oldu. Toplumda henüz üniter devlet, federal devlet veya ulus devlet gibi kavramların bilinmediğini de saptamış olduk. İzmir programı öncesi 'İzmir'de destek yüzde 60' demiştim, şimdi bunun da üzerinde olduğunu düşünüyorum. Ama bunu söylemek için bir kaç kez daha temaslarda bulunmak gerekiyor."

İlk ziyaretin heyet için tecrübe amaçlı olduğunu ve "görüşleri yoklama" amacı taşıdığını, daha çok geleceklerini anlatan Erdem, heyetten 6 ismin Denizli'de temaslarda bulunacağını açıkladı.

Heyet üyesi Avni Özgürel de İstanbul'dan hareket etmeden önce gazetelerde çıkan yazılarda, heyetin İzmir'de "cadı kazanına düşüyormuş" gibi aktarıldığını, ilk temaslarında sürece karşı çıkanların da büyük nezaket ve saygıyla kaygılarını ifade ettiğini kaydetti.

"(En zor bölge sizin) yorumlarıyla gittik, çok daha ılımlı bir İzmir ile karşılaştık" diyen Özgürel, ezici çoğunluk olmasa da büyük çoğunluğun sürece destek verdiğini gördüğünü dile getirdi.

Avni Özgürel, "Yapılan itirazların bir bölümü, Türkiye çapında gördüğümüz kaygılardı. Açıktan yapılan protestolar da vardı. Bunları da anlayışla karşılamak lazım. Kimseyi ikna etme gibi bir amacımız yok, bizim iddiamız birbirimizi dinleme konusunda. Akillerin yaptığı çalışmalar ülke genelinde sinerji ve umut dolu bir gündem oluşturdu" diye konuştu.

Sürece yönelik en fazla "Nasıl bir taviz verildi-" sorusuyla karşılaştıklarını aktaran Özgürel, silah bırakmanın tamamlanmasıyla bu tip soruların azalacağını, verilen bir tavizin olmadığının anlaşılacağına inandığını kaydetti.

Akil insanlara İzmir'de en fazla tepkinin Türkiye Gençlik Birliği (TGB) örgütü tarafından verildiğini belirten Özgürel, İzmir'deki protesto eylemi sırasında TGB'ye elektronik posta atarak toplantıya davet ettiğini, yanıt alamadığını hatırlatarak, "TGB'nin İzmir Şubesi'ndeki arkadaş aradı. Üniversite öğrencisiymiş, sınavları olduğu için elektronik postamı görmemiş. Görüştük, haftaya TGB'lilerle bir araya gelmek üzere İzmir'e geleceğim. Şube binalarında konuşacağız, birbirimizi dinleyeceğiz" dedi.

-"İzmir gösterildiği gibi değil"-

Heyette yer alan Hasan Karakaya ise Ege Bölgesi'nin sürece destek anlamında en kritik bölge görüldüğünü, sürece "evet" diyenlerin oranının yüzde 43.5,

"hayır" diyenlerin ise yüzde 49.5 olduğunun açıklandığını ifade ederek,

"Dolayısıyla nasıl bir ille karşılaşacağımızı önceden bilerek gittik" ifadelerini kullandı.

Manisalı olduğunu, bu nedenle rakamları biraz abartılı gördüğünü kaydeden Karakaya, İzmir'de son derece olumlu bir havayla karşılaştıklarını dile getirdi.

Hasan Karakaya, İzmirlilerin sürece ilişkin bazı endişeler taşıdığını fakat bunların giderilmeyecek endişeler olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Terör örgütü ile pazarlık yapıldı mı-', 'Türkiye bölünecek mi-' gibi endişeleri vardı. Biz bu endişelerin kesinlikle yersiz olduğunu anlatınca, örneklerini de verince, doğrusu ikna oldular. Çok çok olumlu bir gezi oldu.

İzmir farklı, gösterildiği gibi değil. Farklı göstermek istiyorlar, laiklik hassasiyeti şöyledir, cumhuriyetçidir. Nihayetinde insan insandır. Doğruları anlatınca ikna oluyorlar. Ege insanı da sanıyorum bazı gerçekleri gördü, destek oranı yükseldi."

Karakaya, Ege'deki temaslarını cuma akşamı Denizli'de devam ettireceklerini, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamlarıyla görüşeceklerini, çat kapı sohbetler yapacaklarını da sözlerine ekledi.

-90 yıllık ezber-

Prof. Dr. Baskın Oran da İzmir'deki temaslarında olumsuz bir durumla karşılaşmadığını, hatta ilk görüşmelerinin beklediğinden daha olumlu geçtiğini ifade etti.

Oran, "90 yıllık ezberi, 90 dakikalık görüşmelerle bozmak mümkün olmamakla birlikte yapılan çalışmaları çok önemli ve yararlı bulduğunu" söyledi.

Görev için yeterli hazırlık yapma olanakları bulunmadığını, ellerinde gittikleri bölgelerdeki insanların siyasi tercihlerine yönelik bir rapor olması durumunda, çalışmaların daha da verimli geçebileceğine değinen Oran, yine de 90 yıldır ilk kez "kan dursun" diye bir adım atıldığına işaret etti.

Geçmişte farklı olanla birlikte yaşama kültürüne sahip son derece liberal bir kent olan İzmir'de ekonomik etkinliğin bir ölçüde yitirilmesi ve gayrimüslimlerin ayrılması sonucu farklı olana hoşgörünün eskiye oranla azaldığını belirten Oran, şöyle devam etti:

"İzmir'de yine de ben kötü durum görmedim, hatta iyi bir durum gördüm. İzmir, bu sürece köstek olan CHP milletvekillerinden ve yöneticilerinden daha ileri biçimde barış sürecini destekliyor. Süreçte bazı küçük grupların sabote çalışmaları oldu ama genelde olumluydu. En çok dile getirilen eleştiri 'Kürtlere ne verildi ki, bu süreci kabul ettiler-' oldu. Biz de artık bardağın dolduğunu, bardağın kanla dolduğunu, insanların artık daha fazla çocukların ölmesini istemediğini söyledik. 90 yıldır ilk kez bir adım atılıyor. Kürt vatandaşlarımız da bu fırsattan istifade ederek, kanın durmasını ve kendi kimliklerinin tanınmasını istiyor. 90 yıllık ulus-devlet ezberinin kırılması aşamasındayız. 90 yıllık ezberi, 90 dakikalık görüşmelerle bozmak mümkün olmamakla birlikte, yapılan çalışmaları çok önemli ve yararlı buluyorum."

Oran, Akil İnsanlar Heyeti'nin devlet memuru olarak algılanmaması gerektiğinin de altını çizerek, "Hükümet tarafından görevlendirildik ama tayin edilmedik, tayin rızayla olmaz, emirle olur" dedi.

-"Şehit ve gazi anneleriyle kucaklaşmak istiyoruz"-

Fadime Özkan da İzmir'e Ege Bölgesi'nin sürece yüzde 43.5 oranında "evet", yüzde 49.5 oranında "hayır" dediği bilgisiyle geldiklerini ancak kendisinin verilerle değil, insanların duyguları ve düşünceleriyle ilgilendiğini söyledi.

İzmir'de güzel karşılandıklarını kaydeden Özkan, sokakta karşılaştıkları İzmirlerin sorularını, endişelerini, düşüncelerini not ettiklerini anlattı.

Özkan, İzmir'in süreci zannedilenden daha yüksek oranda desteklediği yönünde izlenim edindiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir kere kimsenin evladının canı üzerinden kırmızı çizgi savunusu yapılmıyor İzmir'de. Devletin terör örgütüne silah bıraktırmak amacıyla görüşme yapmasının gerekli olduğunu, dünyadaki başka örneklerde de bunun böyle olduğunu görüyorlar. Elbette endişeler var, sorular var. Bu da son derece normal, meşru... Bunun bir devlet projesi olduğu ve devletin bunca yıllık tecrübenin ardından oluşan ortak aklıyla, tüm kurum ve kuruluşlarıyla ve imkanlarıyla süreci Türkiye'nin hayrına olacak şekilde neticelendirmek istediği anlatıldıkça, peyderpey bu böyle görüldükçe endişelerin de giderileceğine inanıyorum."

İzmir'e mayıs ayı içinde tekrar gelmeyi düşündüklerini, program takviminin netleşmediğini aktaran Özkan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tekrar geldiğimizde kadın dernekleriyle, barış anneleriyle, sadece sorundan dolayı canı yanmış ve çözüm sürecinde derdine derman arayan kadınlarla değil, sürece dair endişeleri olan kadınlarla da buluşmayı arzu ediyoruz. Şehit ve gazi anneleriyle, aileleriyle, mutlaka görüşmek kucaklaşmak istiyoruz. Hem üniversitelilerle hem İzmir'in entelektüelleri, akademisyenleri ve akil adamları buluşmanın, onları dinlemenin faydasına inanıyoruz."

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çözüm Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli'de iftar etkinliğine katıldı
    10:29 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli'de iftar etkinliğine katıldı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen iftar etkinliğine katıldı. Şimşek, Denizli'nin büyüme potansiyeline dikkat çekerek, Başkan Osman Zolan'ın hizmetlerini övdü.

  • Yunusemre Belediyesi Halk Ekmek Büfeleri Hizmet Vermeye Devam Ediyor
    10:29 Yunusemre Belediyesi Halk Ekmek Büfeleri Hizmet Vermeye Devam Ediyor

    Yunusemre Belediyesi tarafından kurulan halk ekmek büfeleri, vatandaşlara ucuz ve sağlıklı ekmek imkanı sunmaya devam ediyor. Laleli Mahallesi'ndeki büfenin de hizmete girmesiyle birlikte toplamda 17 noktada hizmet verilecek.

  • Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'
    10:28 Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'

    Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Şefi ve Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, Ramazan ayında su tüketiminin önemine dikkat çekerek, bir kişinin günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti. Böbrek hastalarının ise hekim kontrolünde oruç tutmaları gerektiğini vurgulayan Danış, iftar ve sahur arasındaki zamana yayacak şekilde su tüketiminin önemli olduğunu söyledi.

  • Van'da jandarma ekipleri tarafından 12 kişi tutuklandı
    10:28 Van'da jandarma ekipleri tarafından 12 kişi tutuklandı

    Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda bin 644 devriye icra edildiği ve 66 bin 836 şahıs ile 62 bin 123 aracın kontrol edildiği belirtildi. Yapılan kontroller sonucunda dolandırıcılık, hırsızlık, uyuşturucu madde bulundurma ve kullanma gibi suçlardan aranan toplam 45 kişi yakalandı. Yakalanan kişilerden 12'si tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi
    10:25 Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Mersin'de Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü operasyonda gözaltına alınan 3'ü kadın 11 PKK/KCK şüphelisi adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, muhalif şahısları tehdit ettiği, terör örgütünü övücü paylaşımlar yaptığı belirtildi. Operasyonda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu
    10:24 Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu

    Seydişehir Kaymakamı Cevdet Bakkal, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü ve ramazan dolayısıyla şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Kaymakam Bakkal, düzenlenen iftar yemeğinde şehit ve gazi aileleriyle yakından ilgilenerek sohbet etti. Programa çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.


Advertisement