Çözümün Adı Var İçi Boştu! - Son Dakika
Güncel

Çözümün Adı Var İçi Boştu!

Çözümün Adı Var İçi Boştu!

Urfa'da Dr. Mehmet Sılay tarafından verilen 'Selahattin Eyyübi ve Çözüm Süreci' adlı konferansta sürece yönelik söylemlerin geçmemesi dikkat çekti.

25.12.2014 11:46

Dr. Mehmet Sılay tarafından verilen 'Selahattin Eyyübi ve Çözüm Süreci' adlı konferansta daha çok Selahattin Eyyübi'nin hayatından örnekler sunuldu; ancak konferansın adında geçen çözüm sürecine yönelik söylemlerin geçmemesi dikkat çekti

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak Urfa'ya gelen Dr. Mehmet Sılay 'Selahattin Eyyübi ve Çözüm Süreci' üzerine bir konferans verdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda düzenlenen programa daha çok lise öğrencileri yoğunluklu katılım oldu.

Yetkililerden ise Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet İnan, Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, Kültür ve Sosyal Daire Başkanı Ekrem Ayaz ile diğer yetkililer katıldı. Selahattin Eyyübi üzerine nasıl çalışmaya başladığını anlatarak konferansına başlayan Dr. Mehmet Sılay, gençlere gerçek tarihi öğrenmelerini tavsiye etti.

Ortadoğu'da barışın mimarının Selahattin Eyyübi olduğunu vurgulayan Sılay, "Cumhuriyet kurulurken, özeleştiri de yapmamız lazım hepimizin, batının enjeksiyonuyla ulus devlet tuzağına düştük. Yani kavmiyetçilik tuzağına düştük. Ben Almanya'da yedi sene kaldım. İhtisası orada yaptım. Almanya'dan Hollanda'ya gitmek için vizeye gerek yok. Arabayla Urfa'dan Diyarbakır'a gider gibi veya Siverek'e, Viranşehir'e gider gibi gidiyorum. Ama benim akrabam var Halep'te, yakın akrabalarım onları göremiyorum. Çünkü Babül Heva ile Cilvegözü arasındaki 10 kilometrelik mesafeye mayın döşemişler. Bu mayın ne Şam'da imal ediliyor ne de Ankara'da. Almanya'dan geliyor, İtalya'dan geliyor, Amerika'dan geliyor. Yani kardeşi kardeşten uzak tutmuşlar. Bu kilidi kıran Selahattin Eyyübi'dir. O bizim model kahramanımızdır. Model büyüğümüzdür. Topu topu 55 yıllık bir ömür sürmüş. Bakın dokuz asır sonra o yine burada yaşıyor" dedi.

'SELAHATTİN EYYÜBİ'Yİ TANIMIYORDUK'

Daha önceleri kimsenin Selahattin Eyyübi hakkında bilgi sahibi olmadığını kaydeden Sılay, ilk kez Mehmet Akif Ersoy'un Selahattin Eyyübi ile ilgili dizelerini hatırlattı. Türkiye Yazarlar Birliği olarak Bağdat'ta şiirle ilgili bir programda yaşadığı bir olay üzerine Selahattin Eyyübi'yi araştırmaya karar verdiğini söyleyen Sılay, "Bağdat'a gider şiir okurduk. Bizden başka bütün Arap aleminden gelir şiir okurlardı. Biz Türkçe, Arapça ve Kürtçe şiirler okurduk. Alkışlarlardı, sonra dönerdik memleketimize. Bir gün oteldeyiz. Karşıda da Filistinlilerin kaldığı bir otel vardı. Bu otel Gazze'den ve Filistin'den gelen muhacirleri barındırır. Otururken bir baktık bir kadın fırladı. Kendini yere attı. Saçlarını yoldu. İki kişi kadını alıp içeriye aldılar ama arada bir elini kaldırıp böyle bağırıyordu: 'Eyne ente ya Selahattin' Bu kadın canlı yayında hedef gözetmeksizin İsrail uçaklarının bombaladığı Gazze'de kocasının ve iki torununun şehit olduğuna şahit olmuş. Aynı zamanda bizim şair ve ediplerimizin Gazzeli kadın kadar Sultan Selahattin Eyyübi'yi tanımadıkları mahcubiyetini yaşadık" diye konuştu. Daha bir araştırma içerisine girdiğini belirten Sılay, Selahattin Eyyübi'nin doğduğu Tikrit'e gittiğini, kabrinin bulunduğu Şam'a gittiğini ve tedavi olmak için geldiği Harran'a sırf Selahattin Eyyübi'nin yaşadığı coğrafyayı tanımak için geldiğini söyledi.

ÖNEMLİ TARİHİ ŞAHSİYETLER

Bir insanın kendi tarihi yaşında olduğunu dile getiren Sılay, tarih öğretiminde İslami ögelerin doğru bir şekilde öğretilmediğini kaydetti. Yeniden medeniyeti inşa etmek için tarihteki önemli şahsiyetlerden ders alınmasını gerektiğini belirten Sılay, "Biz bin 400 yıllık bir medeniyetin mensuplarıyız. Onun için üç kahramanı tanımanızı tavsiye ediyorum. Bir 711 Tarık Bin Ziyad. İki, Muhammed Alparslan, diyeceksiniz ki, Muhammed Alparslan nereden çıktı? İşte ulus devlet tuzağını bozuyoruz şu anda biz. Adı Muhammed Alparslan ama bize Alparslan diye tanıttılar. Oğlu Melik Şah. Celalettin Melik Şah. Yani sen bunu öğretmezsen ben araştırmayacak mıyım? Öğrenmeyecek miyim? Onun oğlu Sultan Sencer. Sultan Ahmet Sencer. Yine bana doğrusunu söylemiyorsun. Niye İslami motifleri benden esirgiyorsun? İşte ben bunu öğrendiğim zaman sana güvenim kalmaz. Üçüncüsü Selahattin Eyyübi'dir." dedi.

SELAHATTİN'İN ÜÇ HEDEFİ

Herkesi Kudüs ve Gazze hakkında bir şeyler öğrenmeye davet eden Sılay, Selahattin Eyyübi'nin hayatından kesitler sundu. Selahattin Eyyübi'nin İslam dünyasındaki sorunları çözmek için önüne üç hedef aldığın belirten Sıla, Selahattin Eyyübi'nin o zamanki Müslüman devletlerini bir araya getirdiğini, Kudüs'ü yeniden fethetmek için çalıştığını ve daha sonra İstanbul'un fethini gerçekleştirmek için uğraş verdiğini söyledi.

Yaklaşık 45 dakika süren konferans daha sonra plaket takdimiyle sona erdi. Yapılan duyurulardan dolayı çözüm sürecinin de konuşulacağına dair beklentisi olanlar ise memnun olmadan ayrıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Çözümün Adı Var İçi Boştu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement