Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması

"Her şeyden önce Süleyman Şah bizim vatan topraklarımız.

04.10.2014 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleyman Şah Türbesi'nin vatan toprağı olduğunu belirterek, "Orada bizim şu anda bizim 40 Mehmedimiz var, Mehmetçiğimiz var. Onların kılına herhangi bir şeyin gelmesi halinde, Silahlı Kuvvetlerimiz başta olmak üzere orada atacağımız adımlar malumdur. Yani orada herhangi bir şeyde asla tereddüt etmeyiz, edemeyiz. ve o andan itibaren her şey değişir" dedi.

Bayram namazını Sultanahmet Camisi'nde kılan Erdoğan, çıkışta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, "Sınırların ötesinde Süleyman Şah türbesi var. Orada Türk askeri görev yapıyor. Onlara bayram mesajınız ne olacak?" sorusu üzerine, "Yayınladığım bayram mesajımda da var. Ama bu vesileyle tekrar söyleyeyim. Her şeyden önce Süleyman Şah bizim vatan topraklarımız. Orada bizim şu anda bizim 40 Mehmedimiz var, Mehmetçiğimiz var. Onların kılına herhangi bir şeyin gelmesi halinde, Silahlı Kuvvetlerimiz başta olmak üzere orada atacağımız adımlar malumdur. Yani orada herhangi bir şeyde asla tereddüt etmeyiz, edemeyiz. ve o andan itibaren her şey değişir" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde de Genel Kurul'da da yaptığı konuşmada bir şeyin üzerinde ısrarla durdurduğunu dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üç şey yerine gelmedikçe biz tabii bu tür bir koalisyonun içerisinde yer almayız dedik. Bunların birincisi, uçuşa yasak bölge konusunun hallolması gerekir dedik. Bu konuda koalisyon güçleri olarak başta Amerika, yaptığımız görüşmelerde buna olumlu baktıklarını söylediler. İkincisi aynen onun paralelinde güvenli bölge. Bakın tampon bölge demiyorum, güvenli bölge diyorum. Güvenli bölgenin tesis edilmesi. Çünkü biz şu anda kadar 1,5 milyonu aşkın insanı, mülteciyi kabul etmiş vaziyetteyiz. Tabii bunu nereye kadar kabul edeceğiz? Dolayısıyla bu insanlara bir güvenli bölge tesis edilmesi lazım. Bu insanların kendi topraklarına dönmesini sağlamamız gerekiyor. Bu tabii güvenli bölge içerisindeki onlara uygun yerlerde, bu iskanın temini aynı zamanda gerekiyor. Ki bu güvenli bölge içerisinde aynı şekilde Süleyman Şah Saygı Karakolu da var. Bunu da özellikle ifade edeyim. Üçüncüsü ise eğit-donat prensibi var. Bu eğit-donatla da bildiğiniz gibi gerek Irak gerek Suriye'deki oranın kendi askerini, onları hem eğitmek hem donatmak noktasında da koalisyon güçleriyle de mutabık kalınan bir maddedir bu. Burada zaten mutabakat var. Dolayısıyla bunu da halletmek suretiyle o andan itibaren bizim buradaki görünümümüz tabii ki çok daha farklı olacaktır, etkinliğimiz çok daha farklı olacaktır."

"Bizim için IŞİD neyse PKK odur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son Meclis müzakerelerinde de görüldüğünü, bu işe muhalefet edenlerin, olumsuz yaklaşanların yaklaşım tarzının çok önemli olduğunu aktardı.

Bir müddet önce Türkiye'nin, Irak'a veya Suriye'ye niçin girmediğini söyleyenlerin bugün olumsuz bir yaklaşım sergilediğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yani akşam farklı, sabah farklı olmaz. Devlette idarecinin bir defa sorumluluğu çok çok farklıdır, anlamlıdır. ve siz bir büyük devlet olarak eğer sınırlarınız tehdit altındayken bunlara göz yumarsanız, sessiz kalırsanız, sizi tarih affetmez. Burada bir bedel ödemekle karşı karşıya kalacaksınız. Şu anda Kobani'deki gelişmelerde, bir taraftan gidip Kobani'yi ziyaret edeceksin, Kobani'den döneceksin ondan sonra da diyeceksin ki, 'Kobani tehdit altında Türkiye ses çıkarmıyor.' Tamam da Kobani'den gelenler şu anda nereye gidiyor? Kobani'den gelenler şu anda nereye sığınıyor? Türkiye'ye sığınıyor. Türkiye kapılarını açıp onları misafir ediyor mu ediyor? Tüm bunlar da ortada. Bütün bunlar da ortada olduğu halde Türkiye'de özellikle PKK terörünün içinde olanlar şu anda bu işi sahiplenmenin gayreti içerisindeler. Bizim bunlara da tabii olumlu bakmamız mümkün değil. Bizim için IŞİD neyse PKK odur. Dolayısıyla bunları ayrı telakki etmek, ayrı değerlendirmek yanlıştır. Bunların dışında ayrıca terör örgütleri var. Bütün bunları bizim ortak ele almamız, ortak değerlendirmemiz, dünyanın da bunu aynı şekilde paylaşması lazım."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada bir şeyin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Bir defa karşı güçleri, düşmanı teşhiste eğer yanlış yapılırsa, ki bu yığınaktaki biliyorsunuz yanlış zaferi olumsuz etkiler. Onun için bunu baştan bir defa sağlam yapmak, doğru teşhis yapmak, bu doğru teşhisle beraber de buradaki atılacak adımları ona göre atmak önem arz ediyor. Bu konuyu da biz aslında dostlarımızla filan paylaştık. Bundan sonra da paylaşmaya devam edeceğiz. Şu anda bu konuda ilgili bakan ve ilgili kurumlarımız başta Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere, istihbarat teşkilatımız olmak üzere, tabii Dışişleri Bakanlığımız koordinatör olma noktasında bu işin içinde hassasiyetle duruyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir soru üzerine, Kurban Bayramı'nda İstanbul'da olacağını söyledi.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement