Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gebze Teknik Üniversitesinde - Son Dakika
Yerel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gebze Teknik Üniversitesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gebze Teknik Üniversitesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomide ve siyasette olduğu gibi bilim alanındaki bu gelişmeler de dünyada bazılarını rahatsız ediyor." dedi.

15.12.2014 20:35  Güncelleme: 21:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tersine beyin göçünü, yani yuvaya dönüşü daha da hızlandıracağız. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Önce kendi bilim insanlarımızı, ardından dünyanın bilim çevrelerini Türkiye'ye çekmeyi mutlaka başaracağız" dedi.

Erdoğan, Gebze Teknik Üniversitesi ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin başta savunma sanayi olmak üzere pek çok alanda atılım yapan, ilkleri başaran, dünyayla rekabet edebilen bir ülke konumuna yükseldiğini belirterek, "Bu ivmeyle devam ettiği müddetçe inanıyorum ki araştırma geliştirme, inovasyon, markalaştırma, patent alanında özellikle mevcut durumu kat be kat artmak suretiyle dünyada ses getiren başarılara inşallah ulaşacağız" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de son 12 yılda üniversite sayısının 76'dan 176'ya, fakülte sayısının 558'den bin 484'e, enstitü sayısının 289'dan 631'e, yüksek okul sayısının 171'den 493'e çıktığını anlatan Erdoğan, hükümetin öğretim üyelerinin maaşlarında da ciddi oranda artış gerçekleştirdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek öğretim tazminatı ve akademik teşvik ödeneğiyle üniversitelerin cazibelerinin arttığını ifade ederek,  "Bütün bu yatırımlar Türkiye'nin geleceğine yapılmış yatırımlardır. Bu yatırımlar, bugün bile etkisini göstermeye başladı ki gelecekte etkisinin daha yüksek olacağına, Türkiye'nin eğitim ve bilim atmosferini daha da değiştireceğine ben gönülden inanıyorum" dedi.

"Cazibe merkezlerini yeniden inşa etmek zorundayız"

Bilimin üretilmesi, gelişmesi, yerleşmesi için belli şartların bulunması gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, tarihte Bağdat, Endülüs, Konya ve İstanbul gibi kentlerin sahip oldukları özgürlük, refah ve güvenlik ile dönemin alimlerini kendilerine çektiklerini aktardı.

İstanbul'un yaklaşık 4 asır boyunca hem siyasi başkent, hem de dünya biliminin başkenti olduğunu dile getiren Erdoğan, "İstanbul'u bir ilim merkezi yapan da özgürlük, güvenlik ve refah ortamıydı. Şu anda batıdaki bilim merkezlerine baktığınızda özellikle ABD'ye baktığınızda bizim tarihimizdeki o iklimi sağlamaya çalıştığı için başarılı olduğunu görürsünüz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye dahil dünyanın hemen her ülkesinden bilim insanlarının ABD'de faaliyet gösterdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"İşte biz yeniden yeni Türkiye çıkışıyla bu atmosferi, iklimi oluşturmak zorundayız. Tarihte sahip olduğumuz o cazibe merkezlerini yeniden inşa etmek zorundayız. Bunu başarabilmek için özgürlük, güvenlik ve refaha ihtiyacımız var. İşte bu 3 alanda 12 yıllık süreçte çok büyük ilerleme kaydettik."

Özgürlük, refah ve güvenliğin gelişmesiyle bilimin sağlam bir zeminde ilerlemeye başladığını bildiren Erdoğan, "Bilim büyüdükçe ekonomi büyüdü. Ekonomi büyüdükçe özgürlükler genişledi. Özgürlükler genişledikçe güvenlik artmaya başladı. Hep şu iki kavramı ifade ettim: İstikrar ve güven. Eğer istikrar ve güven olmazsa, Türkiye'yi sıçratamayız" değerlendirmesini yaptı.

"Terörde istediğimiz neticeyi henüz tam alabilmiş değiliz"

Erdoğan, istikrar ve güven ortamı içinde Türkiye'nin son 12 yılda ekonomisini 3,5 kat büyüttüğünü belirterek, "Güvenliği tam manasıyla zaten sağlamış olsaydık, burada belki bir çelişki göreceksiniz, o zaman inanın bu oran çok daha fazla olurdu. Neydi bu? Terör. Terörde istediğimiz neticeyi henüz tam alabilmiş değiliz" dedi.

Terörün çözülmüş olması halinde yatırımların Doğu ve Güneydoğu'da da sıçramasıyla Türkiye'nin çok daha fazla büyümüş olacağını ifade eden Erdoğan, "Onun için biz çözüm sürecini başarıyla tamamladığımızda özellikle de Türkiye'ye yönelik ulusal ve uluslararası operasyonların önünü tamamen kestiğimizde, göreceksiniz özgürlük, güvenlik ve refah çok daha güçlenmiş olacak, bilim daha sağlam bir zemine kavuşmuş olacak" diye konuştu.

Terör örgütünün okul, üniversite yaktığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu terörist yapıyla tabii ki mücadele kararlı bir şekilde devam edecek. Çözüm sürecini yakalayacaksınız. Üniversiteye gelen elinde döner bıçağıyla, silahla gelmeyecek. Onun en büyük silahının bilgisayar, kitap olması lazım. O olduğu andan itibaren, kendisi de güç kazanır kendisi de adam gibi adam olur. Bunu yakalamamız lazım" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör estirmek suretiyle kişiye adam demezler. Bütün mesele ahlaki değerler noktasında bir şeyi yakalamak. O çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

"Hedef yeni Türkiye'dir"

Yurt dışına çıkan öğrencilerin, bilim insanlarının umutla Türkiye'ye döndüğünü ve üniversitelerde görev aldığını söyleyen Erdoğan, "Tersine beyin göçünü, yani yuvaya dönüşü daha da hızlandıracağız. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Önce kendi bilim insanlarımızı, ardından dünyanın bilim çevrelerini Türkiye'ye çekmeyi mutlaka başaracağız" dedi.

"Ekonomide ve siyasette olduğu gibi bilim alanındaki bu gelişmeler de dünyada bazılarını rahatsız ediyor" diyen Erdoğan, "Bu süreci akamete uğratmak için, bu kararlı yürüyüşü durdurabilmek için her yol deneniyor" ifadesini kullandı.

Erdoğan, on yıllardır Türkiye'ye karşı yapılan operasyonlar ve kurgulanan tuzaklar nedeniyle ülkenin çok kan kaybettiğini ifade ederek, "Eğer bu operasyonlar başarıya ulaşırsa, bu tuzaklara düşersek, içerideki sorunları çözemezsek, inanın ülkeye ve millete yazık olur. Türkiye yeniden eski Türkiye'ye dönüşür. Buna müsaade edemeyiz" diye konuştu.

"Hedef şahsım değildir. Hükümet ya da bir parti, o da değildir" diyen Erdoğan, "Hedef yeni Türkiye'dir. Bizler faniyiz, hepimiz gelip geçiciyiz. Kimse kalıcı değil. Aşık Veysel'in dediği gibi dünya malum, iki kapılı bir han, birinden gireceğiz, öbüründen çıkacağız. Olay bu. Girdik, şimdi çıkacağımız günü bekliyoruz. Bakalım ne zaman çıkacağız. Öyleyse 'bu kadar küçük bir dünyada bu kavga niye?' diye sorarlar. Eğer Türkiye'nin kazanımlarına, Türkiye'nin istiklaline bizim sahip çıktığımız gibi sahip çıkılmazsa bütün kazanımlar heba olur. Eski Türkiye yeniden can bulur" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Türkiye'ye dönülmesini engelleyecek genç nesilleri üniversite hocalarının yetiştireceğini sözlerine ekledi.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gebze Teknik Üniversitesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement