Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'yi de kapsayan Yeşil Yol Projesi ve Ayder'deki yatırımdan bahsederken, "Bölgeyi turizme açma projesi, asla yaylalarımızın, ormanlarımızın, derelerimizin, yeşilliklerimizin yani bölgemizi değerli kılan tabiat güzelliklerinin tahribi pahasına olmayacaktır.

20.05.2016 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'yi de kapsayan Yeşil Yol Projesi ve Ayder'deki yatırımdan bahsederken, "Bölgeyi turizme açma projesi, asla yaylalarımızın, ormanlarımızın, derelerimizin, yeşilliklerimizin yani bölgemizi değerli kılan tabiat güzelliklerinin tahribi pahasına olmayacaktır. Böyle bir teşebbüse önce ben karşı çıkarım. Elimizdeki güzellikleri kazanca dönüştürmek için ulaşımdan tesise kadar gereken yatırımları da yapmak mecburiyetindeyiz." dedi.

Erdoğan, Kültürpark'ta düzenlenen "Rize Ticaret Odası Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Rize'nin yaylalarındaki yapılaşmaya dikkat çekerek, Ayder Yaylası'na yapılan binalara "uygun" demenin mümkün olmadığını, hepsinin kökünden kazınıp atılacağını söyledi. Erdoğan, "Biz, kentsel dönüşüm değişim projeleri yapıyoruz ya, bunlardan bir tanesini Ayder'e yapmamız lazım, bir tanesini de Uzungöl'e yapmamız lazım. Ondan sonra da diğerlerine bunu yaymamız lazım. Yapacağız, bunun başka çaresi yok." diye konuştu.

Çevreci olduklarını da dile getiren Erdoğan, "İstediğini istediğin gibi kondur, planı olmasın, projesi olmasın, böyle şey yok. Yapacaksın, orada hem tarih olacak hem çevre olacak hem oranın yerel, özgün mimarisi olacak, ondan sonra seyret bak buralara nasıl turistler geliyor. Nasıl buralar kaynaşıyor bunu göreceğiz. Ben bunların yapılacağına, inşallah turizmde hak ettiğimiz yere ulaşacağımıza, çok ciddi bir gelir kaynağı bu noktadan elde edeceğimize inanıyorum. Bunda çok geç kaldık. İnşallah bunu aşacağız." ifadelerini kullandı.

"Milyarları bulan dikim yaptık"

"Yeşil Yol" projesini başlattıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birileri çıktı, kimisi Greenpeace, birisi şu, bu, falan, filan... Bunların dikili ağacı yok bu ülkede. Nerede hayırlı bir iş yapıyorsun, karşında bunları bulursun. Nerede ne yaptınız, bir söyleyin, bir sorun. Biz bu ülkede fidan ve ağaç olmak üzere, milyonları konuşmuyorum, milyarları bulan dikim yaptık. Türkiye'nin dört bir yanında. Bunları onlara rağmen yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Cumhuriyet tarihinde Türkiye'de bu dönemde yapılan barajlar, göletler hiçbir dönemde olmadı. Niye bunları yapıyoruz. Biliyoruz ki yeşil medeniyettir, biliyoruz ki su medeniyettir, biliyoruz ki yol medeniyettir. Yolu olmayanın, suyu olmayanın, yeşili olmayanın medeniyeti konuşması söz konusu değil, işte bunu başaracağız."

"Şimdi modern bir Türkiye var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan yatırımlar hakkında da bilgi vererek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışının 26 Ağustos'ta yapılacağını söyledi.

Köprüye karşı gösteriler yapıldığını anımsatan Erdoğan, "istemezük" diyenlere karşı kendilerinin de "isteruk" dediklerini ve işin tamamlandığını söyledi. Kınalı'dan köprüye, köprüden Akyazı'ya kadar olan bölgenin ihalesinin de yapıldığını anlatan Erdoğan, Kınalı'dan yola çıkıldığında Akyazı'ya kadar durmadan, yol emniyetiyle ulaşılabileceğini bildirdi.

"İş bilenin kılıç kuşananın" sözünü hatırlatan Erdoğan, "Onlara rağmen oldu bunlar. ve o yollarda aracınızla gittiğiniz zaman sağa bak yeşil, sola bak yeşil, bir tarafında deniz, bu güzellikleri gördüğünüz zaman, 'Ben hangi ülkede yaşıyorum, 20-30 yıl önce böyle bir Türkiye var mıydı?' Şimdi modern bir Türkiye var." şeklinde konuştu.

"3 yılda Marmaray'dan geçen yolcu sayısı 130 milyon"

Marmaray'ı "Yapamazlar" denmesine rağmen yaptıklarını anımsatan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

"3 yılda Marmaray'dan geçen yolcu sayısı 130 milyon. Şimdi Avrasya Tüneli bitiyor, yıl sonunda onu da açıyoruz. Avrasya Tüneli'nden de otomobiller geçecek. Bu da yine biliyorsunuz boğazın altında. İstiyoruz ki İstanbul'un yoğun trafiğini hafifletelim. Bir diğer adım da Körfez Geçişi. Körfez Geçişi'nde de son tabliyenin vidalarını biliyorsunuz Sayın Başbakanımız ve Binali Bey'le üçlü olarak, gittik o vidaları da orada sıktık. Orası da süratle devam ediyor. 'Osman Gazi Köprüsü' olarak adını ilan ettik. Oradan Orhangazi'ye 40 kilometrelik otoyolun açılışını da yaptık. 8,5 saatlik İzmir otoyolu olarak, burasını 3.5 saate indiriyoruz. Nereden nereye. Bitmedi, yeni bir adım daha atıyoruz; Çanakkale Köprüsü'nü yapıyoruz. Böylece artık Anıttepe ile Çanakkale merkezini birbirine bağlayacağız ama bu bize başka bir şey kazandıracak. Avrupa'dan gelen bütün ağır vasıtalar, otomobiller, ne olursa olsun, bunlar İstanbul'a gelmeden Çanakkale Köprüsü'nden İzmir'e ulaşacaklar. Oradan da Asya'yla Avrupa'yı birbirine bağlamış olacağız. Bütün bunlar yürek işi, bütün bunlar dertli olmak işi, bunlar aşık olmayı gerektiren işler. Aşığa dağ bile deldirilir, Ferhat dağı öyle deldi, Şirin'e öyle kavuştu. Biz de Ferhat'ız, onun için Şirin'e de kavuşacağız."

Yeşil Yol Projesi

Yeşil Yol Projesi'yle şehir merkezlerine girmeden, yeşillerin içinden Karadeniz'e gelen bütün turistlere yaylaları gezdirme imkanını bulacaklarını anlatan Erdoğan, "Yaklaşık 4 bin kilometrelik uzunluğa sahip Yeşil Yol Projesi'nin 650 kilometreye yakın bir bölümü Rize sınırları içinde. Projeyle bölgemizdeki doğal güzelliklere yerli ve yabancı turistlerin kolayca ulaşabilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Yaylalarımızda talebe cevap verecek tesislerin kurulmasıyla, tüm bölgemizle birlikte Rize'yi de her mevsim cazip bir turizm merkezi haline getirecek adımları atmakta kararlıyız. Kim ne dersin biz bu adımları atacağız." diye konuştu.

Erdoğan, Ayder'de 200 milyon liralık bir yatırımla inşa edecekleri Hazindak Kış Sporları Merkeziyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirterek, "Bölgeyi turizme açma projesi, asla yaylalarımızın, ormanlarımızın, derelerimizin, yeşilliklerimizin yani bölgemizi değerli kılan tabiat güzelliklerinin tahribi pahasına olmayacaktır. Böyle bir teşebbüse önce ben karşı çıkarım. Elimizdeki güzellikleri kazanca dönüştürmek için ulaşımdan tesise kadar gereken yatırımları da yapmak mecburiyetindeyiz. Bu yatırımların bölgemizin sahip olduğu güzelliklerin korunarak gerçekleştirilebileceğine ben inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement