Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Efsane Futbolcuların Krampon Ustası - Son Dakika
Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Efsane Futbolcuların Krampon Ustası

Erdoğan ile bir dönemin futbol yıldızlarının ayakkabılarını el yapımı olarak üreten ancak sağlık sorunu nedeniyle mesleğini yürütemeyen Yöney, o yıllardan hafızasında kalan anılarıyla yaşıyor Yöney: "Lefter Küçükandonyadis, Süleyman Seba, Metin Oktay, Tuğrul Şener, Zekeriya Alp, Necmi Mutlu, Mustafa.

05.09.2014 11:37

İSMAİL ERSAN - Türk futboluna 1950'lerden itibaren damgasını vurmuş bazı futbolcuların el yapımı kramponlarını üreten İbrahim Yöney (77), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yeşil sahalarda top koşturduğu dönem kendisinin hazırladığı maç ayakkabılarını giymesinden onur duyduğunu söyledi.

Çiftlikköy ilçesinde yaşayan Yöney,  AA muhabirine, 8 yaşındayken İstanbul'da Beyoğlu'ndaki Ömer Hayyam Caddesi'nde faaliyet gösteren Rum kunduracı Dinyakos'un atölyesinde çıraklıkla mesleğe başladığını ve krampon ustalığına kadar yükseldiğini anlattı.

Bir dönem Türkiye'de en iyi kramponların bu atölyeden çıktığını belirten Yöney, şöyle devam etti:

" Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ta futbol oynayan birçok kişi için krampon ürettim. Lefter Küçükandonyadis, Süleyman Seba, Metin Oktay, Tuğrul Şener, Zekeriya Alp, Necmi Mutlu, Mustafa Denizli, Can Bartu, Ziya Şengül, Turgay Şeren, Gündüz Kılıç, Şükrü Birant, Erman Toroğlu, Baba Hakkı (Hakkı Yeten) ve daha ismini sayamadığım birçok ünlü futbolcunun giydiği kramponları diktim. Daha sonra fabrikasyon kramponlar üretilmeye başlanınca bizimkiler ikinci plana itildi ancak ürettiğimiz kramponlar bir döneme damgasını vurdu."

"Metin Oktay'ın kramponlarını yaparken çok zorlandım"

Yöney, tamamen el yapımı olan kramponları özenle ürettiğini dile getirdi.

O yıllarda futbol ayakkabılarının köseleden olduğunu ifade eden Yöney, şunları kaydetti:

"Önce köseleleri madeni para gibi yuvarlak kesiyorduk. Ardından onları üst üste koyarak çivileyip tıraşlıyorduk. Toprak saha için iki, çim saha için üç katlı ayakkabı yapıyorduk. Şimdiki gibi değildi. Şimdi kramponun altına vidayı çıkarıp takıyorlar, zahmeti yok. O zamanlar bunu hep elle yapıyorduk. Bir krampona 4-5 saatimizi veriyorduk. Bunları oyuncuların ayaklarına göre yapardık. Önce ayak ölçülerini alırdık. Metin Oktay'ın kramponlarını yaparken çok zorlandım. Rahmetlinin ayakları çok taraklıydı. Köselelerle besler, öyle yapardık ayakkabılarını. İtalya'da oynadığı dönem oraya da ayakkabı gönderdik. Mustafa Denizli de Altay'da 41,5 numara krampon giyerdi. Onun ayağı da taraklıydı. Bu kalıpları düzeltmek için bayağı uğraşırdık. Bazen Türkiye'de çivi bulamazdık, deplasmana giden bazı futbolculardan İtalya'dan, Yunanistan'dan çivi getirmesini isterdik."

Erdoğan ile yıllar sonra Yalova'da sohbet etti

İbrahim Yöney, o senelerde Dinyakos Usta'nın yanında kendisi dahil üç kalfanın çalıştığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bir dönem futbol oynadığını anımsatan Yöney, şöyle konuştu:

"En önemlisi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a da futbol ayakkabısı yapma şerefine nail oldum. O da Camialtı ve İETT'de oynadığı zamanlar bizim ayakkabıları giydi. Hatta Cumhurbaşkanımız, o günlere atfen bir gazeteye verdiği demecinde, 'İstanbul Dolapdere'de Dinyakos adlı bir usta vardı. Onun ayakkabılarını giymek bir lükstü. O ustanın üç kalfası vardı; biri İbrahim, biri Rahman, biri de Fazlı. Öldüler mi bu ustalar, bilmiyorum' demişti. Şimdi o üç ustadan iki kişi kaldık. Rahman Usta vefat etti. Fazlı Usta da yatalak. Cumhurbaşkanımız ile 5-6 yıl önce Yalova'ya bir açılış için geldiğinde görüşmüştük. Daha kendimi tanıtmadan beni tanımıştı."

Yöney, bazı futbol ayakkabılarını ve kalıpları uzun seneler sakladığını ancak Yalova'ya taşınırken kaybettiğini anlatarak, kalp ameliyatı geçirdiği için çok sevmesine rağmen krampon ustalığına devam edemediğini sözlerine ekledi. - Yalova

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Efsane Futbolcuların Krampon Ustası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement