Denizlerdeki Terk Edilmiş Ağlar Temizlenecek - Son Dakika
Yerel

Denizlerdeki Terk Edilmiş Ağlar Temizlenecek

Denizlerdeki Terk Edilmiş Ağlar Temizlenecek

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde denize terk edilmiş av araçlarının temizlenmesi amacıyla 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' başlatıldı.

13.08.2014 18:47  Güncelleme: 09:04

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" başlatıldı.

Su ürünleri avı sırasında zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması veya kullanım hataları gibi nedenlerle denizlere terk edilmiş ağların temizlenmesi amacıyla başlatılan projenin pilot uygulamalarından biri Yumurtalık ilçesinde hayata geçirildi.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, projenin açılış etkinliğinde yaptığı konuşmada, gerek çevre ve denizlerin temizlenmesi gerekse de balıkçılığa zarar veren ve "hayalet avcılık" diye tabir edilen uygulamanın sona ermesi açısından bu çalışmaların son derece önemli olduğunu söyledi.

Denizlerde kopmuş ya da terk edilmiş ağların, balıkların gerek göç yollarında gerek yuva yapmalarında gerekse de yumurtladıkları bölgelerde ciddi tahribat meydana getirdiğine dikkat çeken Koçak, şöyle devam etti:

"Bu hem hayalet avcılığa sebebiyet veriyor hem denizi kirletiyor hem de balıkçılığa ve balık üretimine çok ciddi zarar veriyor. Türkiye'de kamu kaynağıyla ilk defa böyle bir proje hayata geçirdik. Bu 3 yıl sürecek bir proje. İstanbul, Muğla, Adana, Hatay ilk 4 pilot il. Arkasından Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de tespit edilen noktalarda bu ağları toplanmak suretiyle hem deniz temizlenecek hem balıkların üremelerine imkan tanınacak. Bu balıkçılık için olumlu bir proje olduğu gibi, denizin temizlenmesi ve çevrenin korunması açısından da son derece yararlı bir uygulama."

Dünyada her yıl denizlerde kullanılan av araçlarının yüzde 8 ila 12'lik kısmının kaybolduğu yapılan çalışmalar ortaya çıktığına işaret eden Koçak, "Benzer durum Türkiye için de geçerli olurken her yıl yaklaşık bin ila 2 bin kilometre uzunluğunda ağların denizlere terk edildiği ve terk edilen bu av araçlarının bedelinin yaklaşık 13 milyon lira olduğu tahmin ediliyor" dedi.

Adana Valisi Mustafa Büyük ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını yüzlerce projeyi hayata geçirerek çok önemli atılımlar yaptığını, vatandaşların günlük yaşantılarını olumlu etkileyen bu projelere çok önemli faydalar sağladığını kaydetti.

Projenin balıkçılık açısından hayati bir öneme sahip olduğunu dile getiren Büyük, projenin başarılı bir şekilde uygulanması konusunda yerel yönetimler olarak da ellerinden gelen her türlü desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Projenin açılış konuşmalarının ardından Yumurtalık ilçesi liman bölgesindeki ağ çıkarma operasyonunun yapıldığı gemiyle özel bir robot ve bir dalgıç tarafından gerçekleştirilen ağ temizleme operasyonu yerinde izlendi.

Proje kapsamında ayrıca avlanan balıkçılardan, riskli avlanma sahalarından uzak durması, tedbirli davranmaları ve kaybolan av araçlarını il müdürlüklerine bildirmeleri ve iş birliği yapmaları istendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Denizlerdeki Terk Edilmiş Ağlar Temizlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement