Destek Şartı 'Bölgeye Huzur' - Son Dakika
Güncel

Destek Şartı 'Bölgeye Huzur'

Destek Şartı \'Bölgeye Huzur\'

Başbakan Davutoğlu, Irak ve Suriye'deki IŞİD varlığına karşı bir operasyonu bölgeye huzur ve istikrar getirme perspektifi taşıyorsa destekleyeceklerini söyledi.

26.09.2014 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, parti genel merkezindeki il başkanları toplantısında konuştu. Davutoğlu konuşmasına, cumhurbaşkanı seçiminin ardından kendisinin genel başkan ve başbakan olmasıyla ilgili süreçte parti içindeki birliği vurgulayarak başladı. Bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, partililere teşekkür etti. 'İhtilaf bekleyenler, beklentileriyle başbaşa kaldılar. Bizler ideallerimizle yolumuzda yürümeye devam ediyoruz' dedi.

Destek şartı

Başbakan Davutoğlu, Irak ve Suriye'deki çatışmalarla, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Irak'ta yaşananlar konusunda Türkiye'nin çok önceden uyarılarda bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, "Ama dinlemediler, şimdi dinlemeyenler Irak halkına bedel ödettiler, hem de bir açmaz ile karşı karşıya bıraktılar. Suriye'de de aynı şekilde. Beşar Esad'ı, ordu ile halkı karşı karşıya getirmemek için çalıştık. Buna rağmen biz mezhepçi politika ile suçlandık.

"Bütün bu yanlışlıklar IŞİD gibi bir terör örgütünü ortaya çıkardı. Sünnilerle Şiilerin yan yana nasıl yaşadıklarını biz biliyoruz. Niye aralarına fitne girdi? Eğer siz geniş kesimleri şu mezhebe bağlı, diye dışlarsanız bu yapılar ortaya çıkar."

Davutoğlu, Türkiye'nin ulusal güvenliği için her türlü tedbiri alacağını, bunun için kimseye bir şey sormayacağını söyledi. IŞİD'e karşı ABD önderliğinde oluşturulan koalisyona destek ile ilgili de şu ifadeleri kullandı:

"Kolay değil ateş çemberinin ortasında bir istikrar adası olmayı başarabilmek, becerebilmek ve bunu koruyabilmek. Aziz milletimiz bunu takdir ediyor. Bir taraftan bunu korurken, bir taraftan da şunu biliyoruz: Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bizizm istikrar adası olarak kalabilmemizin şartı, çevredeki huzur ve istikrarın temin edilmesidir. Herhangi bir askeri operasyon ve çözüm nihai kertede bölgeye huzur ve istikrar getirme perspektifi taşıyorsa bunu destekleriz. Ama palyatif çözümlerle kamuoyuna dönük bazı hamleler şeklinde bir yaklaşımla benimsenirse, bununla ilgili kanaatlerimizi de açık yüreklilikle söyleriz, konuşuruz."

Ortaöğretimde başörtüsü

Başbakan Davutoğlu, yaptıkları düzenleme ile artık ortaöğretim ve lisede başörtüsünün serbest olduğunu belirtti. "Bazıları bunun gençlere baskı olduğunu söylüyor. Biz bu yolla bütün gençlere saygımızı gösterdik" dedi.

Davutoğlu, "İhtilaf ve fitne milletimizin içinde değil. Bu zihniyetin kafasında. Başı açık ve kapalı niye aynı sırada oturmasın. Lise öğrencisi kendisi karar veremez, deniliyor. Bu milletin lise öğrencisi dahi artık sizden daha özgür kararlar veriyor. Sizin gibi 'tıpış tıpış gidip oy kullanacaksınız' demiyor lise öğrencisi" ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu ile mücadele

Davutoğlu, uyuşturucu ile mücadele eylem planı ile de çok önemli bir adım attıklarını söyledi ve "Uyuşturucu tacirlerine terörist muamelesi yapacağız" dedi. Aileleri de bu mücadeleye katılmaya çağıran Davutoğlu, "Evladınız uyuşturucuya bağlanmışsa onları dışlamayın, kucaklayın" diye konuştu.

Çözüm süreci

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm süreciyle ilgili çalışmaların ciddiyetle sürdürdüklerini belirterek, "AK Parti kadrolarının bu konudaki iradesi sağlamdır" dedi. Davutoğlu sürecin çatışmaların sürdüğü ortamda Ortadoğu'daki tek başarı hikayesi olduğunu vurguladı ama şu uyarılarda da bulundu: "Çözüm süreci ile kamu düzeni birbirine alternatif değildir. Kim çözüm sürecini bahane ederek, kamu düzeni hakkında şüphe uyandırmaya çalışırsa, devletin eli onların üzerinde olur. İstismar edenler olursa, kamu düzeninin korunması adına onlara gereken cevap verilecektir. Nehrin artık yarısını geçtik. Geriye dönmenin maliyeti karşıya geçmenin maliyetinden büyüktür."

'İstismara izin vermeyiz'

Davutoğlu, IŞİD saldırısından kaçıp Türkiye'ye sığınan Kürtler ile ilgili de konuştu.

"Son günlerde Suruç'ta provokasyon yapanlara da buradan seslenmek istiyorum; daha önce Suriye'den gelen Arap ve Türkmen kardeşlerimiz akın akın geldiklerinde 'Niye kapıyı açıyorsunuz' diyenlerin şimdi orada gösteri yapmaya hakları yoktur. Bir insanlık meselesi söz konusu ise bizim için Arap, Kürt yoktur. Sadece insan vardır. İnsana insan gibi muamele etmek vardır. Bizim için bunlar arasında hiçbir fark yoktur ve olmayacaktır. Bu konuda herhangi bir istismara izin vermeyiz."

Başbakan Davutoğlu, Kobani'den Türkiye'ye gelenlerin sayısının 160 bin 335 olduğunu da açıkladı.

Rehin Türklerin kurtarılması

Başbakan, IŞİD'in Irak'ta 101 gün rehin tuttuğu ve 20 Eylül'de Türkiye'ye getiliren 46 Türk hakkında da konuştu, bu süreci sabır ve kaygıyla yönettiklerini belirtti ve "Birileri bu 101 günü provokasyonla geçirdi. Bağrımıza taş basarak sabırla davrandık. Bütün söyledikleri yalan çıktı. Nasıl bir ihanet içinde oldukları ortaya çıktı. Bu zaman zarfında basiretle bu süreci yönettik" dedi.

MİT Müsteşarı'na teşekkür eden Davutoğlu, "Nasıl yalan ve iftira kampanyası yürüttükleri ortaya çıkıyor" dedi. Başbakan, bu iddialardan ismini vermeden 'paralel yapı' olarak nitelediği Gülen Cemaati'ni sorumlu tuttu ve şunları söyledi: "Bu paralelci zihniyet şu günlerde yaptıkları yayınlarla bu operasyonu hem küçük düşürmek, hem arkasında başka saikler arama çabasına halen devam ediyor. Bunlar milletle üzülmeyi, milletle sevinmeyi bilmediler, öğrenmediler; anlaşılan öğrenemeyecekler ama biz onlara öğreteceğiz" dedi.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Destek Şartı 'Bölgeye Huzur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement