Diyarbakır Heyeti, EBSO'da - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır Heyeti, EBSO'da

İzmir Enternasyonal Fuarının "onur konuğu" illerinden Diyarbakır heyeti Ege Bölgesi Sanayi Odasını ziyaret etti.

01.09.2014 17:43  Güncelleme: 18:12

83. İzmir Enternasyonal Fuarı "onur konuğu" illerinden Diyarbakır heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı (EBSO) ziyaret etti.

Diyarbakır Valisi M. Cahit Kıraç'ın başkanlık ettiği, Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi Ebubekir Bal, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, meclis üyeleri ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 50 kişilik heyet, EBSO'da İzmirli sanayicilerle bir araya geldi.

Ziyarette konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Bizim bir tek şeye ihtiyacımız var, huzur ve barış. Aramızdaki diyaloğu bozmak isteyenlerin olduğunu biliyoruz. Yıllarca kardeşçe yaşadığımız bu ülkede, bundan sonra da birlikte yaşayacağımızdan şüphemiz yok" dedi.

Birlik ve beraberliğin gelecek açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yorgancılar, Diyarbakır heyetini dünya barış gününde İzmir'de ağırlamaktan memnun olduklarını söyledi. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın onur konuğu illerinden birinin Diyarbakır'ın olmasının kültürel kaynaşma adına büyük önem taşıdığına dikkati çeken Yorgancılar, ticaretin karşılıklı ziyaretlerin artmasıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Diyarbakır'ın ekonomik potansiyelini iyi kullanamadığını savunan Yorgancılar, "Geçmişte İstanbul sanayi olarak çok ön plana çıkıyordu. Son 10-15 yıldır Gaziantep, Kayseri gibi yeni iller sanayide gelişmeye başladı. Diyarbakır'ın da bunu başarması gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan iç karışıklıklardan olumsuz etkilendiklerini anlatan Yorgancılar, tüm olumsuzluklara rağmen üretim ve yatırıma odaklandıklarını söyledi. Yorgancılar, şunları söyledi:

"Türkiye'nin kuzeyinde siyasi kaos var, doğusunda siyasi kaos var. Batıya baktığımızda ekonomik durgunluk var. Bütün bunlara rağmen biz daha fazla yatırım yapıp üretmeliyiz. Bunların yanısıra ekonomiyi etkileyen FED kararları gibi başka etkenlerde var. Bütün bunlardan sıyrılıp kendi iç bünyemizde birlik ve beraberliği sağlamalıyız. Gelecek açısından bu büyük bir önem taşıyor."

Diyarbakır Valisi M. Cahit Kıraç ise İzmir ve Diyarbakır'ın birbirinden alabileceği çok önemli potansiyellerin bulunduğunu söyledi. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın onur konuğu illerden biri olmaktan mutluluk duyduklarını kaydeden Kıraç, amaçlarının iki şehir arasındaki tarihi ve kültürel dostluk ilişkilerini daha da ileriye götürmek olduğunu belirtti.

Kıraç, "Diyarbakır'ın İzmir'den, İzmir'in de Diyarbakır'dan alabileceği çok şeyler vardır. İkisi de kadim illerdir. Diyarbakır buğdayın anavatanıdır. Kuzey mezepotomya bölgesinde tarihi boyunca 33 medeniyete beşiklik yapmış bir ildir. Diyarbakır son yıllarda bu potansiyelini kullanamamaktadır. Barış kardeşlik ilkelerine önem veren bir şehiriz" diye konuştu.

Kıraç, 6. bölge teşvit sisteminde bulunan Diyarbakır'ın yatırımcılar için büyük fırsatlar sunduğunu, çok sayıda yatırımcının sunulan fırsatlardan yararlanmak için arayış içinde olduğunu belirtti.

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen de Diyarbakır'ın ekonomik politik ve kültürel anlamda Türkiye'nin en önemli illerinden birisi olduğunu söyledi. Esen, İzmir'deki 10 organize sanayi bölgesinde yatırıma gelecekek Diyarbakırlı işadamlarına her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Diyarbakır'ın Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı olduğunu kaydeden Esen, Ortadoğu'daki gerilimin bölgenin ticaretini olmusuz etkilediğini ifade etti.

Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi Ebubekir Bal da karşılıklı ziyaretlerin daha sık yapılması temennisinde bulundu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır Heyeti, EBSO'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement