Diyarbakır Papaz Paskalya'da, Kutsanmak İsteyen Müslüman Kadını Kabul Etmedi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Papaz Paskalya'da, Kutsanmak İsteyen Müslüman Kadını Kabul Etmedi

Diyarbakır Papaz Paskalya\'da, Kutsanmak İsteyen Müslüman Kadını Kabul Etmedi

Diyarbakır Surp Ermeni Klisesi'nde bu yıl 3'ncüsü kutlanan Paskalya Bayramı, Türkiye'nin çeşitli kentleri ile yurt dışından yaşan çok sayıdaki Ermeniler'in katıldığı bir törenle kutlandı.

05.04.2015 15:56

Diyarbakır Surp Ermeni Klisesi'nde bu yıl 3'ncüsü kutlanan Paskalya Bayramı, Türkiye'nin çeşitli kentleri ile yurt dışından yaşan çok sayıdaki Ermeniler'in katıldığı bir törenle kutlandı. Tören sonunda ayini yöneten Papaz, kutsanmak isteyen Müslaman bir kadının talebini kabul etmedi.

Merkez Sur İlçesi'ndeki Balıkçılarbaşı Semti'nde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde, bugün Paskalya Bayramı kutlandı. Ermeni Kilisesi'ndeki törene, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ve eşi ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi Müdür Yardımcısı Tuğba Tanyeri Erdemir, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Baytaş, CHP İl Başkan Vekili Şerif Doğru, Sur Belediyesi eski başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Ermeni Surp Giragos Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık ile Türkiye ve yurt dışından çok sayıda Hristiyan Ermeni katıldı.

2012 yılında onarıldıktan sonra ibadete açılan Sur Grigos Ermeni Kilisesi'ndeki ayini, İstanbul ve Mardin'den gelen Hristiyan din adamları Sevan Civanoğlu, Diran Nergiz, Artaki Çokşen ve Yuhannes Uğurgel yöneti. Duaların okunmasının ardından kilisede töreni izleyenler, din adamları tarafından tek tek kutsanarak, Paskalya çöreği ikramı yapıldı. Hristiyanlar kutsanmak için sıraya girerken, Papaz Yuhannas Uğurgel, boynunda haçı olmayan bir kadına, "Sen Hristiyan mısın?" şeklindeki sorusuna kadın, "Hayır Müslümanım" cevabı verince Papaz Uğurgel, kadını kutsamadı.

Burada yapılan ayin töreninden sonra kilise dışında da ikinci bir tören daha düzenlendi. Törende dualar okunduğu ve tütsü ile çevredekiler kutsandı.

Bu arada Paskalya Bayramı'nın vazgeçilmesi şarapa banmış ekmek, çörek ve haşlanmış rengarenk boyalı yumurta dağıtımı yapıldı. Çörek ve yumurtaları alan vatandaşlar, birbiriyle yumurta tokuşturdu. Törene katılan CHP'li Erdemir de Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı ve diğer konuklarla yumurta tokuşturarak Paskalya Bayramı'nı kutladı.

Diyarbakır Ermeni Surp Giragos Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, kilisenin restorasyonundan sonra 3'üncü Paskalya Bayramı'nı kutladıklarını belirterek, "Uzun senlerden sonra; 2-3 senedir bu bayramı burad kutluyoruz. Bizim için büyük mutluluktur. İnşallah bundan sonra da devam edecek. Çok daha kalabalık olacak. Kilisenin restorasyonu bu tür ayinlerin yapılmasına büyük katkısı olacak. 3'üncü Paskalya Bayramımızı kutluyoruz. İstanbul, çevre il ve yurt dışından gelen konuklarımız var. Gelen bütün konuklarımız bizim için çok önemlidir. Devam eden bir geleneğimiz olması dışında, burada seneler sonra devam etmesi bizi mutlu ediyor" dedi.

Ayini yöneten Papaz'ın kutsamadığı Fadime Miray Ataş da, kutsanmamasına tepki göstererek, "Papaz bana, 'Haçınız var mı?' dedi. Ben de hayır dedim. 'O zaman seni kutsamayız' dedi. Bence çok yanlış. Bizim camilerimize isteyen girebiliyor. Biz de kiliseye girdik ama bizim hocalarımız var, okunmuş su ve şekerlerimiz var. Herkes istediği şekilde alabilir, herkes camilerde istediği şekilde dua edebilir. Hocalarımız istediği şekilde herkese yol gösterebilir. Adana'dan turistik gezi için gelmiştik, Paskalya Bayramı olduğunu duyunca, merak ettim. Kutsanma dediğimiz şey, ibadetin en son noktasıdır. Orda ne bileyim yüreğin bütünlüğüdür. Hangi dinde olursa, olsun allaha olan inançtır. Bence her yerde, herkese kapının açık olması lazım. Bu tabuların yakılması gerekiyor ki, her yerde birlik ve beraberlik, kardeşlik olsun" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Papaz Paskalya'da, Kutsanmak İsteyen Müslüman Kadını Kabul Etmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Siverekli: Illaki hıristiyan olup allahın azabına layık olmak mi istiyorsun . . . . Çok merak ediyorsan papaz lara yalvaracağına kendini as varacağın yer aynı olur. 0 0 Yanıtla

Advertisement