DSİ'den Haymana Tarımına Büyük Müjde - Son Dakika
Yerel

DSİ'den Haymana Tarımına Büyük Müjde

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün yaklaşık 3 yıldır Ankara’nın Haymana ilçesinde yürüttüğü tarımsal sulama baraj projesinde çalışmalar başladı.

23.11.2015 07:19

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün yaklaşık 3 yıldır Ankara'nın Haymana ilçesinde yürüttüğü tarımsal sulama baraj projesinde çalışmalar başladı.

Haymana Eski Belediye Başkanı Hacı Aysu tarafından bölge tarımına katkı sunulması için baraj isteğinin Fizibilite çalışmasının ardından Sırçasaray, Yeşilöz ve Büyükkonakgörmez mahallelerindeki arazilerin tarımsal sulamasını sağlamak amacıyla dev bir projeyi hayata geçiriyor. 60 metre derinliğinde olacak tarımsal sulama amaçlı baraj, her ne kadar Büyükkonakgörmez Köyü'ndeki yaklaşık 5 bin dekar araziyi sular altında bırakacak olsa da, Haymana ve Polatlı'nın bağlantılı olduğu pek çok köyün tarımsal sulama ihtiyacını karşılayarak bölgede verişli ancak kıraç olan tarlaların sulu tarım yapılabilir hale getirilmesini sağlayacak. 3 ay önce Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından gerçekleştirilen ihalenin ardından, barajı yapacak yüklenici firma çalışmalara başladı. 900 günlük bir sürede bitirilmesi amaçlanan tarımsal sulama barajı sayesinde yaklaşık 30 bin dekar arazinin sulu tarım yapabilmesinin de önünü açacak. 60 metrelik derinliği ve 3-4 bin m2'lik kapasitesi ile baraj Sakarya Nehri'nde sonra en büyük tarımsal sulama kaynağı olacak.

Büyükkonakgörmez'de En verimli araziler su altında kalacak DSİ tarafından yapılan proje ile birlikte, Büyük Konakgörmez Mahallesi'ndeki yaklaşık 5 bin dekar arazi de sular altında kalacak. Bununla ilgili DSİ tarafından su altında kalan arazilerin sahiplerine tarla değerlerinin çok üstünde bir istimlak bedeli ödeyeceği, bununda tarımsal zararın karşılanmasına yönelik olduğu öğrenildi.

Büyükkonakgörmez Muhtarı Murat Çiçek, barajın yapımının son derece faydalı olduğunu belirterek "Köyümüzün büyük bir bölümü sular altında kalacak ancak devletimiz bu konuda doğacak hasarı ve tarımsal zararı göz önünde bulundurarak istimlak ta bize tarla değerlerimizin çok üzerinde bir rakam ödeyecek. Elbette bu barajın yapımıyla verimli olan ancak su olmaması sebebiyle kıraç olan tüm bölgedeki araziler sulu tarım yapmaya elverişli olacak. Bununla birlikte bu bölgede artık hayvancılıkta tarımda hızlı bir biçimde gelişme gösterecek. Suyun olduğu yerde hayat vardır" dedi.

SIRÇASARAY KÖYÜ TAMAMEN BOŞALTILACAK

Sırçasaray ve Büyükkonakgörmez Mahallelerinin bulunduğu arazide yapımına başlanan tarımsal amaçlı baraj projesinde Sırçasaray Mahallesi tamamen taşınacak. Barajın yapımıın tamamlanmasının ardından gelecek yıl bu zamanlarda boaltılacak olan Sırçasaray Mahallesi sakinlerine devlet baraj etrafında projelendirdiği yeni evlere yerleştirecek. Barajın hemen kenarında yer alacak evlerle birlikte köy sakinleri de yeni bir hayata başlangıç yapacak.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DE KAMPÜS KURUYOR

Barajın yapılmasıyla birlikte Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'de 2 yıldır sürdürdüğü ve Ankara'nın dışında kurmak istediği Ziraat Fakültesi bitki araştırma ve geliştirme çalışmaları için aradığı kampüsü de bu bölgeye kurmaya karar verdi. Bu anlamda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin barajın bitiminin ardından 2 yıl içinde projeyi hayata geçirmeyi hedeflediği öğrenilirken, bu proje tarımsal gelişmeye de büyük katkı sağlaması bekleniyor.(HK - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel DSİ'den Haymana Tarımına Büyük Müjde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement