Dünya Çevre Günü Adana'da da Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Dünya Çevre Günü Adana'da da Kutlandı

Dünya Çevre Günü Adana\'da da Kutlandı

Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Dünya Çevre Günü” bir dizi etkinlikle kutlandı.

05.06.2014 14:05

Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından "Dünya Çevre Günü" bir dizi etkinlikle kutlandı.

DSİ Toplantı Salonunda düzenlenen etkinliğe Adana Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, müdür yardımcıları ve şube müdürleri, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, ÇMO Adana Şube Başkanı ÇM Kenan Doğan, MTA Bölge Müdürü Hasan Yıldız, Adana Ulaştırma Bölge Müdürü Naci Serter, BŞB Çevre Dairesi Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, kurum ve kuruluşların yetkilileri ile öğrenciler katıldı.

HERKES GEREKEN ÖZVERİYİ GÖSTERMELİ

5 Haziran gününü toprağıyla, suyuyla, doğası ve havasıyla içinde yaşadığımız çevrenin günü olduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik Adana İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, "Çevre; insan ve tabiat varlıklarının birbirleriyle etkileşim içinde bulunduğu bir sistemdir. 1972 yılında, İsveç'in Stockholm kentinde toplanan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında 5 Haziran, " Dünya Çevre Günü" olarak kabul edildi. Her yıl ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünya 5 Haziran gününü 'Dünya Çevre Günü' olarak kutlamaktadır. Her 5 Haziran, yaşanabilir sağlıklı bir çevre, daha temiz bir dünya için umutlarımızı yeşertir, çevre için çabalarımızı yoğunlaştırır. Ülkemiz; yeryüzü şekilleri, dağları, akarsuları ile ormanın bozkıra, bozkırın denize yakınlığıyla olağanüstü, yeryüzünde başka bir yerde görülmeyen bir çevre hazinesine sahiptir. Bu hazinelerin, gelecek kuşaklar düşünülerek korunmasına yönelik her türlü çevresel önlemlerin alınması, hem ülkemiz hem de dünyamız için bir sorumluluktur. Hedefimiz, tabiatın gösterdiği yoldan gitmek yani onu tahrip etmeden, onunla uyum içinde yaşamayı başarabilmektir. Temiz bir çevre için yaptığımız tüm çalışmalar aldığımız tüm önlemler, şüphesiz ki geleceğimizin güvencesidir. Daha sağlıklı, daha temiz bir dünya için, çevre sorunları ile baş edebilme konusunda herkesin gereken özveriyi göstermesini temenni ediyorum" dedi.

DOĞA KENDİNİ TEMİZLEME ÖZELLİĞİNE SAHİPTİR

İnsan'ın doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan en büyük etken olduğunu belirten Kırılmaz, "Doğa kendini temizleme özelliğine sahiptir. Ancak insanların doğaya verdiği büyük zararlar ve aşırı kirlenmeler sonucunda doğa bu kirlenmeyle baş edememektedir. Sanayi atıkları, petrol atıkları, evsel ve endüstriyel atıklar, yakıtlardan dolayı meydana gelen gazlar, plastik ürünler, spreyler, çöpler çevre kirliliğinin başlıca sebeplerindendir. Son yıllarda hemen herkesin farkında olduğu, insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve evrensel bir tehlike oluşturan, tüm dünyada temel sorun haline gelen çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin neden olduğu, global çevre kirliliği, çağımızın önde gelen sorunlarındandır. Bu ikilemden kurtulmanın yolu sürdürülebilir çevre ve kalkınma faaliyetleridir. Sürdürülebilir kalkınma; çevre ve kalkınmayı bir arada yürüterek, ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine engel olmayacak şekilde gelecek kuşakların doğal ve temiz bir çevrede yaşama hakkını koruyarak, gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayabilme imkanını sağlama ve günümüz kuşaklarının da ihtiyaçlarını giderebilecek bir kalkınma içinde olmamız gerekmektedir. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için çevre dostu teknolojinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sürdürülebilirliğin ön koşullarından biridir. Ülkemiz için en temel hedefimiz çevre kalitesini artırmak, ülkemizin doğal, kültürel ve tarihi güzelliklerini bozmadan sağlıklı bir şekilde sanayileşip, planlı şehirleşmeyi sağlamak olacaktır. Ekonomik kalkınmayı gerçekleştirirken çevreyi de korumak için gerekli önlemleri alıyor ve bu önlemleri uygulamada hiç tereddüt göstermiyoruz. Çevrenin korunması konusunda bilinçli bir şekilde, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevreye sahip olma konusundaki hassasiyetimiz çok üst seviyededir. Bütün canlıların bir arada yaşadığı tabiat ve çevrenin önemini, bir kez daha yüksek sesle dile getirdiğimiz bugün, daha güzel bir dünya için herkese açık bir davet olmalıdır" diye konuştu.

ÇEVRE KENDİNİ UNUTTURMAZ

Adana Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu ise "Her günü kutladığımız gibi bu günü de kutlayacağız. Diğer günler unutuluyor ama çevreyi unutmak mümkün değil, çünkü çevre kendisini unutturmuyor. Unutulduğunda intikamını bizden fazlasıyla alıyor. Pazara gittiğimizin sebzenin meyvenin organik olup, olmadığını soruyoruz. İçtiğimiz suyun temiz olup, olmadığını soruyoruz. Ormanlar yandığı zaman içimiz acıyor. Çevreyi unutmak mümkün değil" diyerek bir gazete haberinde en temiz havanın Çanakkale'de olduğunu, ikinci sırada da Adana olduğunu yazmasını sevindirici bulduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük "Çevre" konulu konferans verdi. Büyük beğeni toplayan konferans sonrasında Ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen "Geri Dönüşüm ve Çevre" konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere Bilgisayar ve tablet ödülü verildi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dünya Çevre Günü Adana'da da Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement