Edremit Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İsmail Damar Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Edremit Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İsmail Damar Açıklaması

Edremit Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İsmail Damar Açıklaması

Edremit Halk Eğitimi Merkezi (EHEM) Müdürü İsmail Damar, 26 iş kolundaki iş yeri sahibi ve çalışanlarına mevzuat gereği zorunlu olan hijyen eğitimi kursunun ilki açıldı.

08.02.2014 15:33

Edremit Halk Eğitimi Merkezi (EHEM) Müdürü İsmail Damar, 26 iş kolundaki iş yeri sahibi ve çalışanlarına mevzuat gereği zorunlu olan hijyen eğitimi kursunun ilki açıldı.

Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen kursun açılışında konuşan HEM Müdürü İsmail Damar, bu eğitimin önemli ve aynı zamanda zorunlu olduğunu söyledi.

5 grupta 26 iş kolunda işyeri sahip ve çalışanlarının 5 Temmuz 2014 tarihine kadar hijyen eğitiminin almamaları halinde işyerlerinin cezalarla karşı karşıya kalacağını uyaran Damar, şunları söyledi:

"İlk olarak pazarlama ve perakende sektöründe bulunan işkolu çalışanlarına yönelik düzenlenen 8 saatlik eğitimlerin ilki geçtiğimiz gün merkezin ana hizmet binasında başladı. Eğitime ilk etapta 30 kursiyer katıldı. 5 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen 'Hijyen Eğitimi' yönetmeliği kapsamında, 'Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, Pazarlama ve Perakende, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler, Gıda Teknolojisi' gibi sektörlerde 26 farklı meslek dalında çalışanlara yönelik eğitimler zorunlu hale geldi. Yönetmelikle ve komisyon kararı ile 5 Temmuz 2014 tarihine kadar gıda üretim ve perakende iş yerleri insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve piercing yapan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler, otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerlerde çalışanlar bu eğitimleri almak zorundalar. Bu yönetmelik kapsamında işyeri sahipleri ve işletenler çalışanlarının eğitimleri almalarını sağlamakla yükümlü oldukları hüküm altına alınmıştır. Bu yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, verilen belgeye sahip olmayan kişiler kesinlikle çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur denilmektedir. Yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında, durumu bu maddelere uygun bulunmayan çalışanların her bir çalışan için ayrı ayrı cezai müeyyidelerle karşılaşacaklardır." dedi.

Kurs sonunda belge verileceğini belirten Damar, "Belgeler, kişi hizmet verdiği sürece geçerli olacaktır. Eğitimler halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yolları gibi konuları kapsamaktadır. Bu alanda daha önce alınan belgelerin geçerli olmadığı, bu yönetmelik kapsamında verilecek belgeye denk olmadığı, işyerlerinde belgeye sahip bulunmayanların çalıştırılamayacağı, Milli Eğitim, Sağlık, İç İşleri ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan komisyonda karara bağlanmıştır. Kaymakamımız başkanlığında gerçekleştirilen İlçe Hayat Boyu Öğrenme ve İşbirliği Toplantısı'nda eğitimlerle ilgili toplantıya katılan meslek odalarımızla işbirliği yapılaması yönünde meslek odalarımızın başkanları ile de mutabakata varılmıştır. Mümkün olduğunca süratli bir şekilde işinin uzmanı öğretmen ve usta öğreticilerimiz tarafından bu eğitimler gerçekleştirilecektir. Hazırlık ve planlamalar yapılmıştır." şeklinde konuştu.

Eğitimlerin iş kolları itibarıyla en az 12 kişiye ulaşması halinde Edremit ilçe merkezinin yanı sıra Kadıköy, Zeytinli, Akçay, Güre, Altınoluk'ta da açılabileceği gündüz düzenlenmesi halinde bir gün 8 saat, geceleri ise iki gece 4 er saat olarak gerçekleştirileceği açıklandı. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Edremit Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İsmail Damar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement