Egeli Sanayici Hükümetin Kurulacağından Umutlu - Son Dakika
Yerel

Egeli Sanayici Hükümetin Kurulacağından Umutlu

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, seçim sonuçları ışığında bir koalisyon hükümeti oluşturulabileceğine inandıklarını ifade ederek, "Biz görevimizi halk olarak yaptık, şimdi siyasi parti liderlerimizin yemin töreninden sonra mutlaka ortak akılla uzlaşıyla hükümeti kuracaklarına inanıyorum" dedi.

22.06.2015 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, seçim sonuçları ışığında bir koalisyon hükümeti oluşturulabileceğine inandıklarını ifade ederek, "Biz görevimizi halk olarak yaptık, şimdi siyasi parti liderlerimizin yemin töreninden sonra mutlaka ortak akılla uzlaşıyla hükümeti kuracaklarına inanıyorum" dedi.

Yorgancılar, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından üretimden satış rakamları esas alınarak hazırlanan 2014 yılı Ege Bölgesi 100 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasının sonuçlarını oda lokalinde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Ekonomiye ve siyaset kurumundan beklentilere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yorgancılar, Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 9,2 olan büyüme oranının geçen yıl yüzde 2,9'a gerilediğini, bu büyüme içinde imalat sanayinin payının ise yüzde 2,44'ten binde 90'a düştüğüne işaret etti.

Yorgancılar, yüzde 11 seviyesine çıkan işsizliğin önlenmesi ve sağlıklı büyüme için yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu belirterek, kurulacak hükümetin ekonomide sanayi hamlesi başlatmasının en önemli gündem maddesi olması gerektiğini söyledi.

Yılın ikinci yarısı için üretim ve ihracatın "3P" olarak adlandırılabilecek, politika, piyasa ve pazardaki gelişmeler doğrultusunda şekilleneceğini dile getiren Yorgancılar, bu noktada politika ayağında hükümetin kurulmasının önem arz ettiğini kaydetti.

Yorgancılar, sanayiciler olarak bir erken seçimi hiç arzu etmediklerini, bunda ülke için yarar görmediklerini, ancak bir nebze de olsa önlerinde böyle bir risk bulunduğunu belirtti.

-"Başarılı bir koalisyon örneği olabiliriz"

Seçimlerin zamanında yapılmasından yana olduklarını ve sandıktan çıkan sonucun olgunlukla karşılanması gerektiğini ifade eden Yorgancılar, şunları kaydetti:

"Bizler seçen taraftayız, seçilenlerin sorumluluğu da ortaya çıkan gerçek çerçevesinde ortak akılda anlaşıp bir an önce hükümetin kurulması çünkü erken seçim şu an için düşünülmesi gereken bir şey değil. Çünkü halkımız çok sesli bir Meclis istedi. Buna paralel çok sesli bir hükümetin oluşması gerekiyor. (Siyasi partilerin) Türkiye Cumhuriyeti'nin menfaatlerini ön planda tutarak, ülkemizin, milletimizin menfaatlerini ön planda tutarak, fedakarlık yaparak, bu hükümeti kurarak, görev alarak önümüzdeki süreçte bizleri yöneteceklerine inanıyorum."

Yorgancıoğlu, dünyada koalisyonla yönetilen çok olumlu ülke örnekleri olduğunu, Türkiye'nin de bunlardan biri olabileceğine işaret ederek, "Biz görevimizi halk olarak yaptık, şimdi siyasi parti liderlerimizin de yemin töreninden sonra mutlaka ortak akılla uzlaşıyla hükümeti kuracaklarına inanıyorum" dedi.

Seçim sonrası bazı siyasi parti liderlerinin, koalisyonda yer alıp almamaya yönelik açıklamalarını endişeye yol açıp açmadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Yorgancılar, "Bu tip konuşmaların, bu tip karşılıklı beyanatların ben gayet doğal olduğunu normal olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

-Ege Bölgesi'nin 100 Büyük Sanayi Kuruluşu

Yorgancılar, EBSO'nun geleneksel olarak 33 yıldır yaptığı üretimden satış rakamlarına göre "100 Büyük Sanayi Kuruluşu" çalışmasında 2014 yılında 15 firmanın ilk kez listede yer aldığını, 33 firmanın listedeki yerini yükselttiğini, 38 firmanın gerilediğini, 14 firmanın ise bir önceki sırasını koruduğunu bildirdi.

Listenin ilk üç sırasında, TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi, Petkim Petrokimya, Philsa Philip Morris Sabancı'nın yer aldığını bildiren Yorgancılar, 100 sanayi kuruluşunun karlılık durumu incelendiğinde, listedeki 82 firmanın yıl sonunda kar eden şirketler arasında yer aldığını, 18 firmanın ise zarar bildirmek durumunda kaldığını kaydetti.

-Karlılıkta üretim dışı gelirler arttı

Yorgancılar, kar eden şirketlerin bilançoları incelendiğinde, 2012-2013 döneminde yüzde 31,9 etkiye sahip olan üretim dışı gelirlerin, 2013-2014 döneminde yüzde 73,8'e yükseldiğine dikkati çekti.

EBSO tarafından açıklanan 2014 yılı Ege Bölgesi 100 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde ilk 10 sırada yer alan firmalar şunlar:

1- TÜPRAŞ

2- Petkim Petrokimya

3- Philsa Philip Morris Sabancı

4- İzmir Demir Çelik

5- İsminin açıklanmasını istemedi

6- Abalıoğlu

7- JTI

8- Küçükbay Yağ

9- Kocaer Haddecilik

10- Özkan Demir Çelik

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Egeli Sanayici Hükümetin Kurulacağından Umutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement