Ekonomik Müjdeler Paketi" - Son Dakika
Politika

Ekonomik Müjdeler Paketi"

Başbakan Binali Yıldırım, "Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık.

04.07.2016 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gerekli çalışmaları yaptılar." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle "Ekonomik Müjdeler Paketi"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, devrim niteliğinde alınan kararlardan birinin de taşımacılık sektörünün beklentileri yönünde olduğunu söyledi.

"Otomotiv ve taşımacılık sektörü canlanacak"

Taksicilerin, her görüştüklerinde "Araçlarımızı yenilemek istiyoruz. Buna bir imkan verin" dediğini anımsatan Yıldırım, "Aracını yenileyeceksen ÖTV almadan yenileyeceksin. Bunda taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü var. Bunlar yenilendiği zaman ÖTV'siz alacaklar. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli. Kamyoncular, K1, K2 ve K3 belgesi ile taşıma yapanlarda bundan yararlanacak. Bu muazzam bir şey. Otomotiv ve taşımacılık sektörü canlanacak. Araç eskidikçe maliyetler artıyor. Tamir bakım parası artıyor. İşletme giderleri artıyor. Bundan kurtulacak vatandaşımız. Aracı da cillop gibi yeni olacak. Daha ucuza alacak hem kendi hem üretici kazanacak. Sonunda Türkiye kazanacak." diye konuştu.

"Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak" diyen Yıldırım, şehitlere ve geride bıraktığı yakınlarına ne yapsalar borçlarını ödeyemeyeceklerini, şehitlerin bu vatan için hayatlarını verdiklerini belirterek, şehitlere rahmet diledi.

Şehit yakınlarının kamuya atanması

Şehit yakınlarının devlette istihdam edilmesiyle ilgili de düzenleme yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, "Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gerekli çalışmaları yaptılar. Daha başka güzel şeyler var. İleride bunlara da temas edeceğiz." dedi.

"Merkez Bankası gerekli çalışmaları yapıyor"

Tüccar, sanayi ve iş adamlarının paraya erişimi konusunda sıkıntılar yaşadıklarını, teminatların yüksek olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Faizi düşürüyoruz. Politika faizi yüzde 7'ye düştü mesela. Normal kredi alacağı zaman yüzde 7 değil iki katını falan buluyor. Birtakım masraflar oluyor teminatlardan dolayı. Burada alacağımız tedbirlerle bunu kolaylaştırıyoruz. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı. Şimdi menkul değerleri, taşınabilirleri, teminat gösterebilecek. Gençken bankaya gittim. Daha yeni mezun olmuşum. Heyecan dorukta. Banka memuru dinledi. 'Sen nesin?' 'Gemi inşaat mezunuyum' dedim. Küçük bir tekne yapacağız. Bankacı 'Evladım babam bana, altından su geçen ve hava geçen şeylere teminat verme' dedi. Ben de sana vermiyorum. Gemi batar, araba kaza yapar, uçak varsa düşer anlayışını sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa teminat olarak gösterebileceğiz. Tezgahın, motosikletin araban var. Taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak verebileceğiz. Böylece artık teminat işi hafiflemiş oluyor. Merkez Bankası gerekli çalışmaları yapıyor. Kredinin kullanma maliyetinin de zaman içinde düştüğünü göreceğiz. Allah'a şükür işler iyi gidiyor. Enflasyon düşme eğiliminde. Bütçemiz tıkır tıkır. Hiçbir sıkıntı yok. Öngördüğümüz hedeflerden gelirler yönünde fazlamız var."

Yıldırım, 110 bin esnafın geçmişe dönük borçlarının olduğunu, kredi alanların gecikme faizlerinin Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bir araya gelerek yaklaşık 400 trilyonluk gecikme faizini karşıladıklarını, geri kalan paranın da tekrar yapılandırılıp taksitlendirilerek ödeneceğini aktardı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ekonomik Müjdeler Paketi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement