Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'dan IŞİD Cevabı - Son Dakika
Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'dan IŞİD Cevabı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız\'dan IŞİD Cevabı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "IŞİD'den petrol aldığımız külliyen yalandır." dedi.

04.09.2014 12:19  Güncelleme: 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "IŞİD'den petrol aldığımız külliyen yalandır. 'İsrail'e jet yakıt ihracatı yapılıyor' iddiasından beslenemeyenlerin yeni bir yemeği olarak görünüyor. Ama tabii ki bunu kimse yemez" dedi.

Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda soruları yanıtladı.

Irak'tan petrol akışı ve sevkıyatının son durumunun sorulması üzerine Yıldız, Kuzey Irak petrolünde 13. tankerin sevkıyatının tamamlandığını, petrol akışının günlük 180 bin varil civarında olduğunu bildirdi.

Bu konuda spekülasyonlara meydan verilmemesi gerektiğini ifade eden Yıldız, Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğunu ve bütün bunları hukuk sınırları içerisinde yapmak durumunda olduğunu belirtti.

Yıldız, şunları kaydetti:

"Geçenlerde IŞİD'den petrol aldığımıza dair 'böyle iddiaların olduğu söyleniyor' tarzında haberler görüyoruz. Haberi yapanlarla alakalı bu ifade hukuki bir bağlayıcılık oluşturmuyor. Ama şunu söylemem lazım: IŞİD'den petrol aldığımız külliyen yalandır. 'İsrail'e jet yakıt ihracatı yapılıyor' iddiasından beslenemeyenlerin yeni bir yemeği olarak görünüyor. Ama tabii ki bunu kimse yemez. Bizim aldığımız petrol Irak'ın petrolüdür. Bağdat ile Erbil o manada kendi içerisinde bir düzenlemeyi daha iyi yapamıyorsa bunun müsebbibi tabii ki Türkiye olarak görülmez. Irak petrolünün, yine kendilerinin yaptığı ihaleyle, Ceyhan'dan sevkıyatını kendileri yapıyorlar. Biz Irak'ın petrolünü değerlendirmiş oluyoruz, Türkiye'nin petrolünü değil."

SOMA'DA ÜRETİM BAŞLIYOR

Soma'da yaşanan maden faciasının ardından gelinen son durumun sorulması üzerine Yıldız, bakanlığın bu kazadan çok önemli dersler çıkardığını söyledi.

Bu kazadan çıkartılan dersler nedeniyle 130'dan fazla madenin kapalı olduğunu ifade eden Yıldız, "Ocak işleticilerinden rica ediyorum, mühürlü olan ve çalışması yasak bir ocakta lütfen işçi çalıştırmasınlar ve mührü kırmasınlar. Oradaki iş kazalarının müsebbibi direkt kendileridir" diye konuştu.

Kazanın yaşandığı işletmenin kontrollerden geçtiğini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Soma'da yaklaşık 1000 megavatlık bir santral var. Yerli kömürle çalışıyor. Şu ana kadar bir aksama olmadı ama kömür üretilemezse aksa beklemek zorundayız. Bu da bizim için iyi bir şey değil. Az yağış yağdı yerli kaynağı oradan kısalım, az kömür çıktı kömürü de buradan kısalım. Doğalgaza bağımlılık kaçınılmaz olur. Bu tercih ettiğimiz bir durum değil.

Çalışma ve Enerji bakanlıklarından iki müfettiş grubu oraya gitti ve oranın en büyük ocağı olan Işıklar'ın kısmen faaliyete geçebileceğine dair raporlamalarını yaptılar. Rapor yayımlandıktan sonra işçi kardeşlerimiz önümüzdeki haftadan itibaren bir plan, program dahilinde Işıklar'da çalışmaya başlayabilecekler. Altını çizerek söylüyorum kısmen, tamamı değil ama çalışabilecekleri bir alan oluşturuyoruz."

Kazanın olduğu Eynez'de bir çalışma olmayacağını ifade eden Yıldız, Atabacası ocağının da çalışmaya hazır olmadığının tespit edildiğini kaydetti.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'dan IŞİD Cevabı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement