Engelliler Doyasıya Eğlendi - Son Dakika
Yerel

Engelliler Doyasıya Eğlendi

Engelliler Doyasıya Eğlendi

Avrupa Birliği Komisyonu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen Büyük Ölçekli Avrupa Gönüllü Hizmeti "Disabled Free Festival – EngelsizFEST" projesi, ilk festivalini Aydın’ın turizm kenti Didim’de gerçekleştirdi.

26.10.2015 08:53

Avrupa Birliği Komisyonu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen Büyük Ölçekli Avrupa Gönüllü Hizmeti "Disabled Free Festival – EngelsizFEST" projesi, ilk festivalini Aydın'ın turizm kenti Didim'de gerçekleştirdi. Festivale 11 Avrupa ülkesinden gelen engelliler, önce sualtı dalışı yaptı, sonra orman kampında müzik eşliğinde doyasıya eğlendi.

Avrupa Birliği Komisyonu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen Büyük Ölçekli Avrupa Gönüllü Hizmeti "Disabled Free Festival – EngelsizFEST" projesi, Okenos Dalış Okulu'nun rehberliğinde sualtına dalış etkinliğiyle başladı. Didim Üçüncü Koy'da düzenlenen etkinliğe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Didim ve Yöresi Engelliler Derneği Başkanı Bedri Altıntaş, Sistem ve Jenerasyon Derneği Genel Koordinatörü Gürkan Akçaer ve 11 ülkeden gelen EngelsizFEST katılımcıları ile Türkiye'den engelli-engelsiz gönüllüler katıldı. EngelsizFEST kapsamında engelli-engelsiz katılımcılar hep birlikte Didim Üçüncü Koy'da engelleri aşarak sualtına daldı.

Görme engelli ilk üst düzey bürokrat ve görme engelli ilk sualtı dalgıcı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan'ın öncülüğünde gerçekleştirilen sualtı dalışı, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Etkinliğin geleneksel hale gelmesini arzuladıklarını belirten Didim Yöresel Engelliler Derneği Başkanı Bedri Altıntaş, engelli gençlerin sosyal faaliyetlere dahil edilmesi amacıyla hazırlanan projede, engellilere yeni beceriler öğretmek için kendileri ve topluma yararlı olabilme imkanı sağlanmasını hedeflendiğini ifade etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan da bugün üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin Ege tarafında denize daldıklarını söyledi.

ORMAN KAMPINDA DOYASIYA OYNADILAR

Sualtı dalışı etkinliğinin ardından araçlarla Mavişehir mahallesinde bulunan Orman Kampı'na getirilen engelliler ve yakınları, festivalin açılışını gerçekleştirdi. Öğlen yemeği molası sonrasında, yurtdışından gelen engelliler el emeği ile yaptıkları hediyelik eşyaları ve resimleri sergiledi. Daha sonra Türkiye'den katılan gönüllüler yabancı misafirlere Ankara havası ve halay çekmeyi öğretti. Kısa sürede oyunlara adapte olan yabancı katılımcılar, iki saat boyunca engelli ve aileleri ile birlikte doyasıya oynadı. Orman kampındaki bir ağaca önceden giydirilen renkli örgü ise kampın gözdesi oldu. Engellilerin umut ağacı olarak isim koyduğu ağacın önünde katılımcılar uzun süre hatıra fotoğrafı çektirdi.

EMPATİ ATÖLYESİ DUYGULANDIRDI

Didim Belediyesi Kültür Sosyal İşleri Müdürü Umut Kasan Karabacılı ve Çağdaş Drama Eğitmeni Nazmiye Özer tarafından hazırlanan empati atölyesi aileleri ve gönüllü katılımcıları duygulandırdı. Engellilerin yerine kendisini koyan sağlıklı katılımcılar duygulanırken, engelliler ise atölyeyi hazırlayan herkese teşekkürlerini sundular. Engellileri anlamak için empati atölyesi yapmaya karar verdiklerini dile getiren Çağdaş Drama Eğitmeni Nazmiye Özer, " Didim Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Umut Karabacılı ile birlikte bir atölye gerçekleştirdik burada engelsiz festivali kapsamında. Yaptığımız atölye empati atölyesiydi. Onların yerine kendimizi koyamıyoruz. Yaptığımız dramada biz kendimizi onların yerine koyuyoruz ve hayata onların pencerelerinden bakmayı deniyoruz. Onları bu yolla bire bir anlamaya çalışıyoruz. Bir engelimizi olsaydı biz nasıl davranırdık konusunda onları anlamaya yönelik bazı atölyeleler yapıyoruz. Onları umarım bir şekilde anlayabilmişizdir. Onlar gibi düşünmeliyiz. En azından onlar gibi hareket edelim, onlar gibi düşünmeye çalıştığımız her şey daha kolay olacaktır. En azından arabamızı bile park ettiğimizde engelli rampasına koymamaya dikkat edersek o bile küçük bir iyilik onlar için." dedi.

Festivalin akşam etkinliğinde verilen konserde, yabancı katılımcılar harmandalı oynadı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Engelliler Doyasıya Eğlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement