Erdoğan Canlı Yayında Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Politika

Erdoğan Canlı Yayında Soruları Yanıtladı

Erdoğan Canlı Yayında Soruları Yanıtladı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan: (3) "Kürt kardeşlerimizin istismar edilmesine müsaade etmememiz gerekir, aynı şekilde Alevi Sünni, böyle bir ayrışmaya asla müsaade etmememiz gerekir. Biz bu ülkede Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i, Gürcü'sü, Roman'ı, Boşnak'ı, Arnavut'u... Hepimiz bir olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız" "Eğer biz birliği sağlayacaksak, çokluk bizim zenginliğimizdir.

09.08.2014 00:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinin devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Kürt kardeşlerimizin istismar edilmesine müsaade etmememiz gerekir, aynı şekilde Alevi-Sünni, böyle bir ayrışmaya asla müsaade etmememiz gerekir. Biz bu ülkede Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i, Gürcü'sü, Roman'ı, Boşnak'ı, Arnavut'u... Hepimiz bir olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız" dedi.

Erdoğan, A Haber-ATV ortak yayınında, "Başbakan ile Gündem Özel" programında soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, "Çözüm süreci devam edecek mi?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Ondan hiç şüpheniz olmasın, buna mecburuz. Çünkü bu ülke terörle beraber yaşayamaz. Terörü minimize etmemiz gerekir. Terörü minimize etmek için de ülkemizin yedi bölgesinde yaşayan 77 milyon vatandaşımızla halkımızla beraber halletmemiz lazım. Kürt kardeşlerimizin istismar edilmesine müsaade etmememiz gerekir, aynı şekilde Alevi-Sünni, böyle bir ayrışmaya asla müsaade etmememiz gerekir. Biz bu ülkede Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i, Gürcü'sü, Roman'ı, Boşnak'ı, Arnavut'u... Hepimiz bir olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Yaradılanı yaradandan ötürü sevmek zorundayız" diye konuştu.

Erdoğan, "Siyasilerin de sadece Sivas'a kadar bu bölgelerde örgütlenmeyip, 81 vilayetin tamamında, il, ilçe, belde örgütlenmeleri yapmaları gerektiğini" belirterek, "Şu anda AK Parti'den başka 81 vilayetin tamamında, ilçelerin tamamında, beldelerin tamamında örgütlenen parti hemen hemen yok gibi. Bu hassasiyeti, eğer demokrasi mücadelesi veriyorlarsa, bir demokratik mücadele veriyorlarsa bu adımı atmaları lazım" ifadesini kullandı.

Çözüm sürecinde 6 maddelik yasal düzenleme yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, "Bu, ne kadar dürüst, ne kadar bu konuda samimi olduğumuzu göstermesi bakımından önemli" dedi. "Bu yasanın çıkmasına neden olan herkesi silah bırakmaya, evlerine dönmeye davet ettiklerini" aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Onların döndükten sonraki durumlarına yönelik bütün tedbirlerimizi aldık, alıyoruz. Sosyal hayata intikalde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için bütün bu tedbirleri aldık, alıyoruz. Tabii ki bu noktada kamunun birçok dilimlerinin bugüne kadar yaşadığı sıkıntılar var. Onlarla ilgili de hassasiyetimiz, idari, hukuki, cezai bütün bu dallarda ileri sürüldü, bunlar da yasada yerini aldı. Böylece bu çözüm sürecinin, inşallah cumhurbaşkanlığını kazanmamız halinde, sonuna kadar seçilmiş hükümet, seçilmiş cumhurbaşkanı birlikte yürüteceğiz. Çok daha ileri noktalara taşıyacağız"

-"Herkes kendisini rahatça ortaya koyabilsin"

Başbakan Erdoğan, "İzmir'de Kemal Kılıçdaroğlu için Alevi demesi, Selahattin Demirtaş için Zaza demesine yönelik eleştileri nasıl değerlendirdiği" sorusuna, "Bunları art niyetli olarak karşılıyorum" yanıtını verdi.

Tasavvuftaki "Vahdette kesret" prensibini hatırlatan Erdoğan, "Eğer biz, birliği sağlayacaksak, çokluk bizim zenginliğimizdir. Yıllarca bu ülkede biliyorsunuz, Alevi vatandaşlarımız kendisinin Alevi olduğunu gizlemek zorunda kalırdı. Biz diyoruz ki, niye gizlesin? Alevi vatandaşım benim rahat rahat, 'ben Alevi'yim' bunları övünerek, gururlanarak söyleyebilsin. Ben de Sünni'yim, ben de bunu övünerek, gururlanarak söyleyeyim. Aynı şekilde, azınlıklar noktasında, mesela yıllarca benim Kürt vatandaşım, Kürt olduğunu söyleyemezdi ama bakın şimdi söyleyebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Kalkıp da Demirtaş'ın Zaza olduğu halde ortada böyle Kürt vatandaşlarımı istismar etmesinin anlamı yok. Sen Zaza'sın. Kalk Zaza olduğunu söyle. Zazalar, senin Zaza'yım demenle seninle beraber hareket edecek diye bir şey de yok" ifadesini kullanan Erdoğan, herkesin kendi kimliğini açıkça ortaya koyması, bunu gizlememesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Vatandaşım da zaten bunu istiyor. 'Ben' diyor, 'kendi kimliğimi çok açık net ortaya koyabilmeliyim.' Çünkü bu ülkede kimlik mücadelesi yıllar yılı verilmiştir, yıllar yılı o söyledikleri mahalle baskısı var ya, bu baskıyla sindirilmiştir. Niye sindirilmiş bir topluluk olsun? Herkes kendisini rahatça ortaya koyabilsin ve Kılıçdaroğlu da kendini rahatça ortaya koyabilsin. Hiç bundan çekinmeye gerek yok. Rahatsız olmasına da gerek yok. Başka endişeler taşıyor olabilir, onu bilmem. Ama biz böyle bir endişeyi taşımasına gerek olmadığını da çok açık net söylüyoruz."

-"Resmi dil Türkçedir bundan taviz vermeyiz"

Erdoğan, "Tek dil" ifadesini savunup savunmadığı sorusu üzerine, "Tek dil ifadesini eğitim dili olarak savunduğunu" belirterek, "Kürt anne Kürt evladıyla cezaevinde Kürtçe konuşamıyor. Önünü açan adam benim. Kürtçeyi öğrenme noktasında kursları açan biziz. Aynı şekilde üniversitelerde bölümler açan biziz, bütün bunların önünü açan biz olacağız, hatta ve hatta seçmeli ders olarak ortaokul ve lise buralara koyan biziz" dedi.

"Resmi dil konumunda, resmi dil Türkçedir, bundan taviz vermeyiz" diyen Erdoğan, Batılı ülkelerin hiçbirinde de böyle bir uygulama olmadığını aktardı.

Erdoğan, "Çözüm sürecinin siyasetin de önünü açan bir süreç olduğu" yorumu üzerine "HDP'nin bu konuda samimi olmadığını" belirterek "Dün doğudaki illerimizden bir tanesinde, maalesef bizim belediye meclis üyelerimizi tehdit etmek suretiyle meclis üyeliğinden istifa ettirdiler, iki tanesini... İlçesini, ilini falan söylemeyeceğim. Bu, demokratik bir mücadeleye, parlamenter demokrasiye hiç yakışmıyor. Bunu ne yazık ki bölücü terör örgütü yapıyor, peki faturayı nereye gönderiyor? Maalesef buranın çıkarını, menfaatini, tahsilatını HDP'ye gönderiyor" ifadesini kullandı.

Müteahhitlerin de yatırımlar noktasında tehdit edildiğine dikkati çeken Erdoğan, "Bu devlete vergi veriyorsunuz, aynı vergiyi bize de vereceksiniz" denildiğini, Hakkari'de yapılan havalimanının da benzer şekilde engellendiğini dile getirdi.

"Demirtaş'ın, Türkiye'nin batısından da oy almak istemesi çözüm sürecinin de ruhuna uygun değil mi?" sorusuna karşılık Erdoğan, "Bu anlayışla, bu kafayla batıdan bunlara oy gitmez" diye konuştu.

Batıdaki Kürt vatandaşların, "Verilen hizmetleri gördükleri için nereye oy vereceklerini gayet iyi bildiklerini" belirten Erdoğan, "Bunların, kafa olarak, zihniyet olarak, anlayış olarak batıyı kucaklama gibi bir dertleri yok. Bunlar ancak şiddetle, silahın zoruyla oy alabiliyorlar. Yoksa bunlar güneydoğuda, doğuda aldıkları şu oyu da alamazlar" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erdoğan Canlı Yayında Soruları Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement