Erdoğan: Biz, Kılıçdaroğlu Kadar Rahat Değiliz - Son Dakika
Güncel

Erdoğan: Biz, Kılıçdaroğlu Kadar Rahat Değiliz

Erdoğan: Biz, Kılıçdaroğlu Kadar Rahat Değiliz

Başbakan Erdoğan, Musul'daki rehinelerle ilgili, "Bizim şu anda 49 vatandaşımız var. Biz, Kılıçdaroğlu kadar rahat değiliz. Hassasiyetimizi korumak zorundayız." dedi.

09.08.2014 01:23  Güncelleme: 09:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Musul'daki rehinelerle ilgili, "Bizim şu anda 49 vatandaşımız var. Biz, Kılıçdaroğlu kadar rahat değiliz. Hassasiyetimizi korumak zorundayız. Ne yapmak istediğimizi konuşma noktasında da değilim. Kılıçdaroğlu'nu rahatlatmak gibi bir derdim de yok" dedi.

Erdoğan, A Haber-ATV ortak yayınında, "Başbakan ile Gündem Özel" programında soruları yanıtladı.

ABD'nin IŞİD'e yönelik hava operasyonu ve Musul'daki rehinelerle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizim buraki hassasiyetlerimiz var. Fakat anamuhalefetin genel müdürü maalesef bu hassasiyetleri gözardı ediyor. Bizim şu anda 49 vatandaşımız var. Biz, Kılıçdaroğlu kadar rahat değiliz. Hassasiyetimizi korumak zorundayız. Ne yapmak istediğimizi konuşma noktasında da değilim. Kılıçdaroğlu'nu rahatlatmak gibi bir derdim de yok. Ama ailelerinden görüştüklerim var. Ailelerinden görüştüklerime de hangi konumda olduğumuzu anlatıyorum. Onlar bizi çok iyi anlıyorlar. Şu anda yaptığımızın, bu noktada isabetli, doğru olduğunu da söylüyorlar. Amerika'nın şu anki tavrı bizim tavrımıza benzemez. Fakat biz şu anda gerek Türkmen kardeşlerimize, gerek oradaki Yezidiler dahil hepsine gıda yardımı gönderdik, gönderiyoruz. Aynı şekilde Kuzey Irak'taki Kürtlere bu noktada her türlü insani yardımı gönderiyoruz. Bu yardımlarımızı devam ettirme kararlılığındayız. Kendileriyle sürekli görüşme halindeyiz. Bütün arzumuz, isteğimiz bir an önce Kuzey Irak'ta, hatta Irak'ın bütününde bu sıkıntıları aşmış olalım."

" Türkiye'nin Mesut Barzani ve Kuzey Irak ile yakın ilişkilerinin, bölgede Kürtler ile Türklerin bir araya gelmesinin çevre ülkeler tarafından nasıl karşılandığının" sorulması üzerine Erdoğan, "At izi, it izine karışmış durumda, böyle bir durum var. Onun için tabii belli odaklar, belli yerlerle görüşmeler aynı kararlılıkta devam ediyor ve devam edecek. Bu konuda bölge ülkeleriyle olan şeyimiz, aynı şekilde Amerika ile olan görüşmeler, Birleşmiş Milletler ile olan görüşmeler devam ediyor" diye konuştu.

Erdoğan, Irak'taki seçimlerin ardından hükümetin kurulamamış olmasına da dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Şu andaki Maliki hükümeti seçilmiş bir hükümet değil. Bakın meclis başkanı belirlendi, cumhurbaşkanı belirlendi ama gel gör ki şu anda cumhurbaşkanının başbakanı belirlemesi noktasında adım atılamıyor. Meclis toparlanamıyor, böyle bir konumda. Onun için böyle bir adımın atılabilmesi için bir an önce tabii başbakanın seçilmesi lazım. Bunun için de meclisin toparlanabilmesi lazım. Çünkü cumhurbaşkanının yetki verdiği kişi meclise gidebilecek konumda olması lazım. Böyle bir sıkıntı şu anda Irak'ta devam ediyor."

-"Türkiye'siz bir çözüm burada söz konusu değil"

Erdoğan, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkilerin bölge ülkeleri ve Batı'da genel olarak sıkıntı yaratmasının söz konusu olmadığını ifade ederek, "Bu konuda Türkiye'ye olan güven her geçen gün artıyor. Demek ki Türkiye'siz bir çözüm burada söz konusu değil. Türkiye ile bu iş olursa olacak. Onun içinde bizimle diplomasi trafiği çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Dışişlerimiz bu noktada çok aktif bir rol oynamaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"Yarım kalan projeler var, bunları tamamlayacağız"

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından hayata geçireceği ilk icraatının ne olacağının sorulması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şimdi bunu tabii böyle bir anda açıklamaktan öte, vizyon belgemi açıkladım biliyorsunuz. Vizyon belgemdeki sıralamam neyse, vizyon belgemdeki o sıralamaya göre bu süreci inşallah devam ettireceğiz. Tabii burada en önemli konulardan bir tanesi, şimdi biz sıfırdan başlayacak bir cumhurbaşkanı olmayacağız. Bizim şu anda yürütmenin başbakanı olarak geldiğimiz bir süreç var. Eksiklerimiz nelerdir, bunları biliyoruz, atılması gerek adımlar nelerdir bunları biliyoruz ama bir de şu anda acaba öncelikler noktasında nereden hareket edelim ki bu işi hükümetle beraber çok daha seri, çok daha süratle geleceğe taşıyalım. Yarım kalan projeler var, bunları tamamlayacağız. Olması gerekenler var, bunların adımlarını atacağız. Tabii ki bu konuları inşallah hükümetimizle de oturarak, konuşarak bunları yürürlüğe sokacağız. Ama eğitimdeki anlayışımda, sağlıktaki anlayışımda değişiklik yok, bunlar aynı kararlılıkla devam edecek. Adalet, emniyet, ulaşım, enerji, tarım bunlar da aynı şekilde. Temel hak ve özgürlüklerde kararlılığımız aynı şekilde devam edecek. Yani temel hak ve özgürlüklerden taviz asla veremeyiz. İleri demokrasiden taviz asla veremeyiz. Ekonomi, demokrasi dengesini aynen korumaya devam edeceğiz. Bunu bu şekilde sürdüreceğiz. Bazı kurumlarımızın eğer rehabilitasyonu gerekiyorsa, hükümetimizle oturup bunları rehabilitasyonu noktasındaki çalışmalarımızı da kararlılıkla sürdüreceğiz."

-"Cumhurbaşkanı devletin birliğini korumakla görevli"

Erdoğan, "Paralel yapı"yla mücadelenin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde duracağı yönündeki endişelere gerek olmadığını belirterek, "Bir defa katiyen böyle bir şey düşünmesinler. Şu anda bu mücadele nasıl sürüyorsa, bu can bu tende oldukça, ulusal güvenliğimizi tehdit eden böyle bir yapılanmaya, anayasanının amir hükmünde ne diyor, 'cumhurbaşkanlığı devletin birliğini, beraberliğini, bütünlüğünü korumakla görevlidir' diyor. Oradaki o madde özellikle çok çok önemli ve bunu da bizim temin etmemiz lazım" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan: Biz, Kılıçdaroğlu Kadar Rahat Değiliz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement