Ermeniler, 100 Yıldır Bu Tavrı Bekliyordu" - Son Dakika
Güncel

Ermeniler, 100 Yıldır Bu Tavrı Bekliyordu"

AK Parti'nin İstanbul Milletvekili Adayı Ermeni gazeteci Markar Esayan, 1915 olaylarına ilişkin, "Türklerin doktoru Ermeniler, Ermenilerin doktoru da Türklerdir.

21.04.2015 12:08

AK Parti'nin İstanbul Milletvekili Adayı Ermeni gazeteci Markar Esayan, 1915 olaylarına ilişkin, "Türklerin doktoru Ermeniler, Ermenilerin doktoru da Türklerdir. Gerçekten biz şifamızı yabancı parlamentolarda bulamayız. Bu acının yaşandığı topraklarda kendi komşularımızla acıları paylaşarak iyileşebiliriz" dedi.

Esayan, AA muhabirine, 1915 yılı olaylarını ve Davutoğlu'nun buna ilişkin mesajını değerlendirdi.

Davutoğlu'nun açıklamasının, bu olaylara en sağlıklı yaklaşım olduğunu belirten Esayan, şunları söyledi:

"Türkiye 100 yıl aradan sonra eski devlet aklından uzaklaştı. Daha vicdani ve insan merkezli, Ermenileri de Osmanlı'nın kayıpları arasında gören bir vicdani tavır alınmıştır. Ermenlerin 100 yıldır kendi yurdumuzda devletten beklediği tavırdı bu. Bu anlamda bunun değeri bizim için kelimelerle ifade edilemez. Çünkü bunun yasını yaşayamamıştık, bu yasımızı şimdi bitirip kayıplarımızı anma borcumuzu yerine getireceğiz."

Esayan, Ermeni bir vatandaş olarak, acılarının tek kelimeye sıkıştırılarak siyasi bir koza dönüştürülmesinden rahatsız olduklarını anlatarak, bütün toplumun sağduyulu yaklaşımının kendileri için değerli olduğunu söyledi.

"Taziyeler, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor"

Hrant Dink'in "1915 tehciri toplumu hastalandırdı. Bu hastalığın şifası da Türkiye'dedir" ifadelerine atıfta bulunan Esayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türklerin doktoru Ermeniler, Ermenilerin doktoru da Türklerdir. Gerçekten biz şifamızı yabancı parlamentolarda bulamayız. Bu acının yaşandığı topraklarda kendi komşularımızla acıları paylaşarak iyileşebiliriz. Bu günlerin geldiğini görüyoruz. Çok huzurluyum. Bu açıdan üzerimizden büyük bir yük alındı. Bunu alan da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimizdir. Geçen yılki taziye de itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Tarihi önemi küçümsenmeye çalışıldı. Taktik olarak gösterilmeye çalışıldı. Türkiye'nin bu manada taktiğe ihtiyacı yok. Türkiye'ye kimse zorla bir şey yaptıramaz."

Türkiye'nin öz vatanları olduğunu, burada ölüp burada defnedileceklerini dile getiren Esayan, bu konuya vicdani bir şekilde yaklaşmanın önemine dikkati çekti. Esayan, değişen devlet algısı sayesinde toplumun önünün açıldığını aktararak, "devletin yakın zamana kadar diyalog kapılarını kapattığını" ifade etti.

"Mecburiyeti olmadığı halde AK Parti sorumluluk aldı"

"Ermeni" kelimesinin yakın zamana kadar hakaret olarak kullanıldığını dile getiren Esayan, şöyle devam etti:

"Bu işin vicdani ve gerçek bir boyuta oturması AK Parti ve tabanı sayesinde gerçekleşti. Bu açıdan sorumlu olmayan bir kesimdir AK Parti. Devletin ciddiyeti gereği bu yükü de üstlendi. Mecburiyeti olmadığı halde AK Parti bunu yaptı. Sorumluluğu taşıyanlar bu manada CHP zihniyetidir, çünkü onlar ittihatçı zihniyetin devamıdır. Asıl özür dilemesi gereken kesim onlardır. Devlet ciddiyet gerektirir, bunu da başbakanlarımız gösterdi."

Esayan, devlete görevler çıkarılmak yerine, herkesin vicdani bir tavır alması gerektiğini anlatarak, mülklerin iadesi gibi birçok alanda hakların tanındığına vurgu yaptı. Zihniyet değişiminin kısa sürede dünyaya yayılacağını dile getiren Esayan, engellere rağmen bu yoldan geri dönülmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ermeniler, 100 Yıldır Bu Tavrı Bekliyordu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement