Esad-IŞİD İşbirliğinin Canlı Tanığı Konuştu - Son Dakika
Güncel

Esad-IŞİD İşbirliğinin Canlı Tanığı Konuştu

Palmira'da 2013-2015 yılları arasında başsavcılık görevinde bulunan Muhammed Kasım Nasır, görevi sırasında Esad rejimi ile IŞİD arasında tanıklık ettiği ilişkileri anlattı.

14.02.2016 14:41  Güncelleme: 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'nin Humus ilinin Tedmur (Palmira) ilçesinde 2013-2015 yılları arasında başsavcılık görevinde bulunan Muhammed Kasım Nasır, görevi sırasında Beşşar Esad rejimi ve terör örgütü IŞİD arasında tanıklık ettiği ilişkileri anlattı. Kasım, iki taraf arasında yoğun bir ticari ilişki olduğunu, rejimin örgüte silah verdiğini ve IŞİD'e yerleşen casuslarıyla örgüte Türkiye dahil birtakım yerlerde eylem yaptırma imkanı bulunduğunu söyledi.

IŞİD, TEDMUR'U ALINCA SURİYE'DEN KAÇTI

AA'nın sorularını yanıtlayan Nasır, IŞİD'in geçen yıl mayıs ayı sonunda Tedmur'u almasından sonra Humus'a geçtiğini, yıl sonunda da Suriye'den kaçtığını, ardından Türkiye'ye geldiğini anlattı.

Nasır, Esad rejiminin terör örgütü ile işbirliğine, Rusya'nın IŞİD ile ilişkilerine, Tedmur ilçesinin rejim tarafından bilinçli şekilde örgüte verilmesine ve barışçıl muhaliflere cezaevlerinde yapılan işkencelere ilişkin açıklamalar yaptı.

Nasır, Tedmur'daki görevi nedeniyle tüm yetkililer ve subaylarla temasta bulunduğunu, kente gönderilen adli ve emniyet subayları aracılığıyla da her konuya vakıf olduğunu ifade etti.

"ARALARINDAKİ TİCARET ARTTI"

Bu durumun da rejimle IŞİD arasındaki karşılıklı ticaret ve işbirliğini öğrenmesini sağladığını belirten Nasır, "2013'ten IŞİD'in Tedmur'a saldırdığı 2015 yılına kadar başsavcılık görevindeydim. Bu süre zarfında rejim ve IŞİD arasında petrol, gaz, buğday, arpa, küçük baş hayvancılık, gıda maddeleri, giyecek ve ilaç sektöründe ticaret arttı" diye konuştu.

"HOLLANDE, ESAD'IN AYAĞINI ÖPECEK"

Nasır, Tedmur'daki istihbarat birimi başkanı Tuğgeneral Mazin Abdüllatif'in kendisine IŞİD içinde kolları ve ajanları olduğunu, ajanlarla sürekli iletişim halinde olduklarını ve örgütün kararlarına etki edebileceklerini söylediğini aktardı. Nasır şöyle devam etti:

"Mesela, Abdüllatif bana örgüt içindeki ajanlarının Türkiye'de terör saldırısı gerçekleştirmeyi planladıklarını haber verdi. Bu konuşma 2015'in başında gerçekleşti. Abdullatif bana, Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesinin bedelini ödeyeceğini ve terör ateşiyle yanacağını, Esad rejiminin düşmesini isteyen Fransa ve Cumhurbaşkanı François Hollande başta olmak üzere Avrupa'nın da bunun bedelini ağır ödeyeceğini, Rakka'daki ajanlarının yakında bunu gerçekleştireceğini ve yakında iyi haberler alacağımızı söyledi. Gerçekten de bir kaç ay sonra Fransa ve Türkiye'de bombalı saldırılar meydana geldi. Bunun üzerine Abdüllatif, 'Hollande gelecek ve IŞİD'e karşı savaşmayı kabul etmesi için Esad'ın ayağını öpecek'" dedi.

"İSTESELER ÖRGÜTÜ BİRKAÇ HAFTADA BİTİRİRLERDİ"

Nasır, rejim subaylarının Rakka'da olup biten her şeyden haberdar olduklarını kaydederek, "İsteseler bir kaç hafta içinde örgütü bitirebilirlerdi. Ancak ondan faydalanıyorlardı. Suriye devriminin imajını zedeleyen ve tüm dünyayı tehdit eden bu örgüte ihtiyaçları olduğunu biliyorlardı" diye konuştu.

Rejimin hapishanelerdeki sivilleri IŞİD'e katılmaları için serbest bıraktığı iddialarını değerlendiren Nasır, şunları söyledi:

"Tedmur mahkemesinde çalıştığım sürece hırsızlık ve dolandırıcılık nedeniyle haklarında tutuklama emri çıkardığım çok sayıda kişi vardı. Arananların yakalandıklarını, ardından serbest bırakıldıklarını ve Rakka'ya ve IŞİD kontrolündeki bölgelere gittiklerini duydum. Daha sonra da öğrendim ki istihbarat birimi özellikle suçluları IŞİD'in içerisinde ajan olarak kullanıyormuş"

"IŞİD'İN İSTEDİĞİ SİLAHLARI VERİYORLARDI"

Nasır, Tedmur'da savcı olarak çalıştığı sırada, yakın bir arkadaşı ile rejimle çalışan müteahhit Şeyh Mahmud el-Hammudi'nin kendisiyle bazı özel bilgileri paylaştığını kaydetti. Nasır, bu iki kişinin, rejim subayı Muhammed el-Cabir'in IŞİD ile silah anlaşması yaptığını söylediğini aktardı.

"Bazen bu anlaşmalar direkt olarak yapılıyor ve silahlar gece vaktinde kaçak olarak IŞİD militanlarına ulaştırılıyordu" diyen Nasır, aracıların silahlar için parayı Cabir'e ödediklerini ifade etti. Mahmuh Hamavi'inde aralarında olduğu aracıların IŞİD'le örgütün istediği silah miktarı, türü ve parası konusunda anlaştıklarını ifade eden Nasır, silahların nasıl teslim edildiğiyle ilgili de şunları anlattı:

"Cabir, IŞİD'in istediği silahları kendi komutasındaki Badiye Şahinleri'nin (askeri birliğin adı) bir birliğine ya da askeri kontrol noktasına koyuyordu. Ardından IŞİD militanları bu bölgelere saldırıyor. IŞİD sipariş silahların bulunduğu bölgeye saldırdığında Cabir de askerlere canlarının daha kıymetli olduğunu söyleyerek geri çekilmeleri emrini veriyordu. Bölgeyi ele geçiren IŞİD silahları kendi merkezine taşıyor, tüm silahlar alındıktan sonra da Badiye Şahinleri bölgeyi tekrar ele geçiriyordu. Ardından aracılar vasıtasıyla milyonlarca dolar IŞİD'den Cabir'e taşınıyordu. Tedmür'deki tüm subaylar ve sorumlular da Cabir'in yaptıklarını biliyor ancak neden itiraz etmiyorlardı, bilmiyorum."

"RUSYA'NIN OLUP BİTEN HER ŞEYDEN HABERDAR OLDUĞUNU GÖRDÜM"

"Tedmur'dayken Rusya'nın olup biten her şeyden haberdar olduğunu gördüm. Çünkü Tedmur'a onlarca Rus uzman gelip gidiyordu. Ben işim sayesinde bunu öğrendim. Tedmur Askeri Havaalanı'nda İranlı uzmanlarla birlikte rejim ordusunun, havaalanı ve diğer bölgelerdeki işlerine yardımcı oluyorlardı. Bu uzmanlar ayrıca IŞİD militanlarının himayesi altında petrol kuyularının ve gaz tesislerinin olduğu bölgelere gidiyorlar ve buralarda onarım işleriyle uğraşıyorlardı. Bu da Rusya'nın IŞİD'in kendi bölgesinden rejimin olduğu bölgelere petrol ve gaz pompalamasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

İlişki apaçık ortada. Eğer Rus uzmanlar IŞİD unsurlarının himayesi altında bu alanlara giriyor, tesislerin ve Rusya'dan gelen yedek parçaların onarımını yapıyor, yine militanların himayesinde rejimin olduğu bölgelere dönüyorlarsa bu, Rusya'nın IŞİD'i desteklediğini gösteriyor."

Nasır, rejimin petrol tesislerinde meydana gelen her türlü arıza ve maddi zararla ilgili tutanak tuttuğunu söyledi. Eski Başsavcı, şöyle devam etti:

"Bunun pek çok sebebi vardı ama en önemlisi rejimin bu tutanakları sigorta şirketlerine sunması ve arıza ve onarımların masraflarının ona ödenmesini istemesiydi. Rejim ayrıca hırsızlık vakalarını azaltmak için de tutanak tutma yoluna başvuruyordu. Suriye'de petrol sektöründe çalışan herkesin yolsuzluk yapmaya çalıştığı bilinen bir gerçektir. Rejim tutanak tutup petrol istasyonlarında onarım yapanların isimlerini ve ifadelerini alır, zararı kaydeder ve İran ve Rus uzmanlara gösterirdi. Bu tutanaklar başsavcı olduğum için bana gönderiliyordu. Ben de onları güvenlik komisyonuna sevk ediyor ve petrol tesislerine saldıranlarla ilgili iddianame hazırlıyordum. Yetkili makamlardan bu kişiler hakkında takibat yapmasını istiyordum."

IŞİD ÇALIŞTIRIYOR, MAAŞINI REJİM VERİYOR

Tedmur'daki Petrol Bakanlığı memurlarının petrol alanları IŞİD'in eline geçtikten sonra da işlerine devam ettiklerini belirten Nasır, "IŞİD'in koruması altında çalışıyorlar ve maaşlarını, tazminat ve ikramiyelerini rejimden alıyorlardı. Hala Petrol Bakanlığı'ndan alıyorlar. Petrol Bakanlığı'na aksini ispat için meydan okuyorum" diye konuştu.

Rejimin, IŞİD'le olan ticari ilişkilerinde özellikle de petrol ve doğalgaz alımı, petrol rafinelerinin korunması konusunda komisyoncuları ve aracıları kullandığını ifade eden Nasır, bu kişilerin kimler olduğuyla ilgili de şunları söyledi:

"Bu aracılar iki tarafla da ilişki kurup her iki taraftan da kazanç sağlıyordu. Bunların en önemlileri Suhna kasabası şeyhlerinden Fazıl el-Katran, Tedmurlu iş adamı ve müteahhit Şeyh Muhammed el-Hammudi. Hammudi aynı zamanda şu anki Petrol Bakanı Süleyman Abbas'ın yakın arkadaşı ve ortağıdır. Bunların yanında Tedmurlu müteahhit Münir el-Zubi, Deyr ez-Zor'daki petrol bölgesinden müteahhit Cemil Kerkutli. Bu aracı ve komisyoncular yerel IŞİD militanlarıyla bağlantılıydı. Onlar da örgüt içinde kişilerle bağlantılıydılar, militanlara maaş veriyorlar, kendi çıkarları için kullanıyorlardı. Öte yandan bu aracılar Tedmur'deki Askeri İstihbarat başkanı, Cumhuriyet Sarayı ve işadamları ile de irtibat halindeydiler ve onlardan para alıyorlardı. Bunlardan biri de aracılardan sorumlu George Hasvani idi. Hasvani aracıların işlerini denetleyen ve IŞİD'e ulaştırılmaları için aracılara para veren bir Rus iş adamıdır"

REJİM-IŞİD TİCARETİNİN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖRGÜTE PARA VERİLİYOR

Nasır, Tedmur'da rejimin IŞİD'e silah teslim etmesi için anlaşma yaptıkları sorusuyla ilgili, "Bunlar Tedmur'da oldu. Buna ilaveten bahsettiğim aracılar IŞİD militanlarına silah ve mühimmatın yanı sıra petrol tesisleri ve doğudan rejimin kontrol ettiği bölgelere giden petrol ile gaz boru hatlarını korumak için aylık maaş veriyordu" dedi.

Esad-IŞİD İşbirliğinin Canlı Tanığı Konuştu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Esad-IŞİD İşbirliğinin Canlı Tanığı Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Eylos: Bu kadar yalan ömrümde görmedim. Esad isbirligindede niye siileri öldürüyor isid. 19 14 Yanıtla
  • ELBİSTANLI: O zaman ezadı bitirmek için ışıde yardım eden türkiyenin düştüğü duruma bak 8 11 Yanıtla
  • KOD: Ey Turkiye ! Bu yalanlari dinleyerek uyutuluyosun.... Uyanacagada benzemiyorsun iyisimi iyi uykular sana dokunmayan yilanlar bin yasiyor ... Cevrendekileri isirmaktan bikti gozlerini sana dikti... Siyasi oyunlari yonetenlerde is bitiyo kimse lami cimi yapmasin sizin agziniz konusur wliniz yazar baska biseyde yapamazsiniz ya..... !!!! 4 8 Yanıtla
  • mehmet istanbul: ehli sünnet müslümanlar bırakın kafirlerden medet ummayı artık tövbe edin islam devletine biat edin Allah subhanallahu ve tealaya sığının bakın amerikanın eğittiği donattığı muhalifler rusyanın vurmasıyla islam devletine akın etmeye başladılar daha önce bu muhalifler şeriatı reddedip laik cumhuriyet devleti kurma planları vardı 1 7 Yanıtla
  • Stelyo: Dayı seni anlamadım :)) 1 0
  • ANTİ AKP: TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÜZERİNDE OYNANAN BU KANLI OYUN KANLI SENARYO İLAVETEN SURİYE BATAKLIĞINA ÇEKİLMEMİZİN YEGANE SEBEBİ OLAN BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE BERABERİNDE GELECEK OLAN SAHTE MEHDİ VE SAHTE HİLAFET DÜZENİ İLE HÜKMEDEREK TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ ORTADOĞU BATAKLIĞINA SÜRÜKLEMEK SURETİYLE BATAKLIĞIN GİRDABINDA BOĞDUKTAN SONRA LAİK CUMHURİYET DÜZENİ İLE BİRLİKTE DEMOKRATİK DÜZENİ YERLE BİR EDEREK HİLAFET DÜZENİ İLE MOLLA DÜZENİNİ HAYATA GEÇİRMEK ADINA VAR GÜÇLERİYLE ÇALIŞMAKTADIR SİYONİSTLER... 1 0 Yanıtla
  • furkan ali: anti akpci olman senin aklini karistirmis 0 0
  • 15 yıl sonra: bir tane beyeni almışsın gazozcu dayı bu yobazlar seni anlamıyor sen anlaşılacağın bir yere git mesela trump ın yanına 0 0 Yanıtla
  • Kayseri'de K-Şarj Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açıldı
    14:44 Kayseri'de K-Şarj Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açıldı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk AŞ ile Hunat Enerji şirketinin hizmete sunduğu K-Şarj elektrikli araç şarj istasyonunun açılış törenine katıldı. Açılış töreninde konuşan Büyükkılıç, elektrikli araba sayısının arttığını ve belediyenin de elektrikli otobüslerle filoyu zenginleştirdiğini belirtti. Ayrıca, Millet Bahçesi'nde güneş enerji santrali destekli şarj üniteleri projesi için talimat verdiğini söyledi. K-Şarj elektrikli araç şarj istasyonu, 35 milyon TL'lik bir yatırımla hayata geçirildi ve KCETAŞ tarafından yüzde 20 indirimli hizmet verecek.

  • Osmaneli Anaokulu'ndan Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Sergisi
    14:41 Osmaneli Anaokulu'ndan Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Sergisi

    Bilecik'in Osmaneli İlçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı kapsamında, Osmaneli Anaokulu öğrencileri ve velileri tarafından hazırlanan açık hava sergisi büyük ilgi gördü.

  • Şırnak Uludere kara yolu sağanak sonucu ulaşıma kapandı
    14:41 Şırnak Uludere kara yolu sağanak sonucu ulaşıma kapandı

    Uludere ilçesinde yaşanan sağanak sonucu Şırnak-Uludere kara yolu Uludere 3 ve Uludere 5 köprüleri mevkisinde akarsuyun debisi yükselerek taştı. Bu durum sonucunda araçlar mahsur kaldı ve yol ulaşıma kapandı. Kepçelerin yardımıyla araçlar kurtarıldı ve yol açma çalışmaları devam ediyor.

  • Diyarbakır'da DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyelerine operasyon: 15 kişi gözaltına alındı
    14:39 Diyarbakır'da DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyelerine operasyon: 15 kişi gözaltına alındı

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında polis ekipleri, belirlenen adreslere operasyon düzenledi. Operasyonda DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyeleri de dahil olmak üzere 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki sorgusu devam ediyor.

  • Antalya'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 14 şüpheli gözaltına alındı
    14:37 Antalya'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 14 şüpheli gözaltına alındı

    Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kent genelinde kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesine yönelik çalışma başlattı. Operasyonda 1 milyon 515 bin boş makaron, 8 bin 140 puro, sahte bandroller, elektronik sigaralar, güneş gözlükleri, kaçak tütün, 5 kaçak cep telefonu, 2 sigara sarma makinesi ve 8 bin 245 litre sahte alkol ele geçirildi. 14 şüpheli gözaltına alındı.

  • Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Muhittin Böcek'in açıklamalarını eleştirdi
    14:35 Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Muhittin Böcek'in açıklamalarını eleştirdi

    Alanyaspor Kulübü Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in Alanyaspor tesisleri ile ilgili açıklamalarını eleştirdi. Çavuşoğlu, Böcek'in tesislerin bitirilememesi nedeniyle rahatsız olduğunu söyledi ve taraftar gruplarının paylaşımlarının kendisini üzdüğünü belirtti. Ayrıca, Böcek'in tesislerin yapımını seçim sonuçlarına bağladığını ifade etti. Çavuşoğlu, Alanyaspor'un maç yaptığı stadın devlet tarafından yapıldığını ve tesislerin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Böcek'in otobüs ve şoför maaşları konusundaki bilgi eksikliğini eleştirdi ve herkesin başkanı olduğunu söyledi.

  • Antalya'da Kaçakçılık Faaliyetlerine Operasyon: 14 Şahsa Adli İşlem
    14:34 Antalya'da Kaçakçılık Faaliyetlerine Operasyon: 14 Şahsa Adli İşlem

    Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla gerçekleştirilen operasyonlarda, 1 milyon 515 bin dolu makaron, 8 bin 245 litre sahte alkol, 8 bin 140 adet gümrük kaçağı puro ve daha birçok kaçak mal ele geçirildi. Toplamda 14 şahıs hakkında kaçakçılık suçundan adli işlem yapıldı.

  • Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz
    14:31 Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz

    Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Seçim sonrası için felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var, onları yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.


Advertisement