Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ Açıklaması

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını değerlendirirken, "Zorunlu göçte hayatını kaybedenlerin anısına saygı gösteren bir topluluk, bu süreçte hayatını kaybeden Türk ve Müslüman toplumun bırakın anısını yad etmeyi, onlardan bahsetmekten bile kaçınıyor.

26.04.2015 15:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını değerlendirirken, "Zorunlu göçte hayatını kaybedenlerin anısına saygı gösteren bir topluluk, bu süreçte hayatını kaybeden Türk ve Müslüman toplumun bırakın anısını yad etmeyi, onlardan bahsetmekten bile kaçınıyor. Bunu anlamak, bu çelişkiyi ifade etmek gerçekten mümkün değil" dedi.

Başbuğ, son kitabı "Nasıl Bir Türkiye"nin imza töreni için geldiği 20. İzmir Kitap Fuarı'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin son günlerde gündemindeki konularda çelişkili gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Başbuğ, "1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunu" ve "yetkisi olmayan mahkemenin tahliye kararı"nı örnek olarak gösterdi.

Ermeni iddialarına ilişkin, "Bizim ifademizle zorunlu göç olan bu hadise gerekliydi. Ancak bu zorunlu göç esnasında Osmanlı'nın Ermeni vatandaşlarından hayatını kaybedenler oldu" diyen Başbuğ, şunları kaydetti:

"1912-1922 arasında Türkler'den, Osmanlı vatandaşı olan Müslüman topluluktan çok ciddi sayıda hayatını kaybedenler var ve sayısı 1,5 milyon. Zorunlu göçte hayatını kaybedenlerin anısına saygı gösteren bir topluluk, bu süreçte hayatını kaybeden Türk ve Müslüman toplumun bırakın anısını yad etmeyi, onlardan bahsetmekten bile kaçınıyor. Bunu anlamak, bu çelişkiyi ifade etmek gerçekten mümkün değil. Hatta bazıları bu süreçte hayatını kaybeden Türkler'den bahsedilmesini milliyetçi bir davranış ve insanlık karşıtı hareket olarak görüyor. Her zaman söylüyoruz ortada ortak bir acı ve her iki taraftan da hayatını kaybeden insanlar var. Bu iki tarafın acısına ortak sahip olunması gerekir."

-"Çözüm için ilk adımı Ermenistan atmalı"

İlker Başbuğ, Ermenistan'ın "1915 olaylarına ilişkin iddialarının uluslararası kamuoyunda tanınmasını" devlet politikası haline getirdiğini ve anayasasında bu konuya yer verdiğine işaret ederek, "Bunu devlet politikası yapan bir ülke ile görüşerek neyi çözebileceğinizi düşünüyorsunuz? Nasıl çözebilirsiniz? Bu konuda bir adım atılacaksa ilk önce Ermenistan devletinin adım atması gerekir" dedi.

ABD Başkanı Obama'nın açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 olaylarına ilişkin konuşmasına da değinen Başbuğ, şöyle devam etti:

"ABD Başkanı açıklamasında, evet 'soykırım' kelimesini kullanmadı ama geneline bakarsanız çok ağır bir açıklama. Obama diyor ki 'bu süreçte 1,5 milyon Ermeni hayatını kaybetti'. Tehcirden önce Osmanlı nüfus idaresinin yaptığı sayımlara göre Osmanlı topraklarında yaşayan Ermeni sayısı toplam 1 milyon 300 bin. Öbür tarafta ABD başkanı 1,5 milyon insan öldü diyor. Bu ne yaman bir çelişkidir. Kimse buna cevap vermeyecek mi? Bir de işin ilginç yanı bu nüfus sayımı yapıldığı esnada nüfus idaresinin başında bir Amerikalı var."

- Yetkisi olmayan mahkemenin tahliye kararı

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin "paralel yapı" soruşturması kapsamında Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan şüphelilerin tahliyesi kararına değinen Başbuğ, "Dün bir davada haklarında soruşturma açılan ve Silivri cezaevinde bulunan kişiler gece yarısı paldır küldür bir mahkeme kararıyla tahliye ediliyor. Ardından başka bir mahkeme, 'bu mahkeme yetkisizdir, tahliye kararını iptal ettik ve karar yok hükmündedir' diyor. Bu ne çelişkidir? Biz defalarca söyledik Türkiye'de hukuk gerçekten katlediliyor" görüşünü aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement