Eskişehir'de Yeni Hastaneler Yapılacak - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de Yeni Hastaneler Yapılacak

Sinan Balcıkoca - Eskişehir Sağlık Müdürü Uz

10.11.2010 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sinan Balcıkoca - Eskişehir Sağlık Müdürü Uz. Dr. Hüseyin Fidan, Eskişehir'e 2500 yatak kapasiteli hastaneler yapılacağını belirterek, bu yatırımların kesinleştiğini söyledi.

Fidan, AA muhabirine, Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir'de de hastane binalarının artık eskidiğini, en iyi hastane binalarından Yunusemre Devlet Hastanesinin bile 1960 yılında inşa edildiğini kaydetti. Sağlık hizmetlerinin her yıl değiştiğini, insanların 6 kişilik koğuşlarda, lavabosu, banyosu ve tuvaleti olmayan hastanelerde tedavi olmak istemediğini ifade eden Fidan, şöyle konuştu:

'Bina sağlam da olsa 50 yıl önceki mimari düşünceyle şimdiki aynı değil. Aynı şekilde biz de böyle ortamlarda sağlık hizmeti vermek istemiyoruz. Ferah ve modern olsun istiyoruz. Mesela Yunusemre Devlet Hastanesi; 600 yataklı. Orası ilk planlandığında 200 yataklıydı. 200 yatak planlanan yerde mecbur kaldığımız için 600 yatakla hizmet veriyoruz. Bu durum, sıkışıklığa neden oluyor. Söylediklerim Devlet ve Doğum Hastaneleri için de geçerli. Acilen buraları oa genişletmemiz, hizmete uygun hale getirmemiz gerekiyor.'

- YUNUSEMRE DEVLET HASTANESİNİN BAHÇESİNE YENİ HASTANE-

Fidan, ilk olarak Tepebaşı bölgesine Yunusemre Devlet Hastanesinin bahçesine dev bir hastane yapılacağını belirterek, bununla ilgili proje alımı yapıldığını ve 2011 yılı içinde inşaata başlanacağını bildirdi. Yunusemre Devlet Hastanesinin bahçesinin 100 bin metrekare olduğunu anımsatan Fidan, şunları söyledi:

'Sağlık Bakanlığı bu bölgeye, kadın doğum, çocuk ve genel hastane kompleksi yapmaya karar verdi. Bununla ilgili olarak proje ihalesi tamamlandı. Sağlık Bakanlığı İnşaat ve Onarım Daire Başkanlığı tarafından ihale yapıldı. Buraya 20 bin metrekare üzerine toplam 100 bin metrekare kapalı alanlı bir hastane inşa edilecek. Bu hastane, Yunusemre Devlet Hastanesinin 3, Devlet Hastanesinin 4 katı büyüklüğünde kapalı alana sahip, dev bir kompleks olacak. Burada çocuk hastalıkları, doğum ve diğer branşların olduğu genel hastane yapılacak. Kadın doğum ve çocuk ağırlıklı genel hastane de denilebilir. Her biri 30 metrekare olan 400 tane oda olacak ve bu odalarda 2'şer kişi kalacak. Yani 800 kişilik bir hastane oluyor. Yoğun bakım yatakları, günübirlik ameliyat olup çıkacak hastaların yatakları ve acilde kalan günübirlik hastaların da yatakları hesaplanırsa yatak sayısı 1000'i bulabilir. Ama gerekmedikçe biz o kapasiteye çıkmayacağız. Daha ferah olması için yani ilk planlama 600 yatakla başlayacak, ihtiyaç dahilinde 1000 yatağa kadar çıkabilecek.'

Fidan, modern inşaat tekniklerinin kullanılacağı, hastaya ve insana saygılı, hastanın huzur içinde yatmasını sağlayacak hastane için çaba sarf ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

'Mevcut hastanelerimizde bir hastaya 30 ile 40 metrekare arasında kapalı alan düşüyor. Yeni yapılacak hastanede, bu alan yatak başına yaklaşık 200 metrekare olacak. Bu da hastanenin geniş ve ferahlığını ifade ediyor. Hastaneyi Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yapacak. Dolayısıyla finansman sorunu yok ve yaklaşık 100 milyon liraya mal olacak. 2011 yılı içinde inşaata başlanacak. 2013 yılında tamamlanacak, toplam 1000 personel çalışacak. İlimiz için bu yatırımlar kesinleşti, Bakanlığın kayıtlarında var.'

- ODUNPAZARI BÖLGESİNE SAĞLIK KOMPLEKSİ KURULACAK-

Fidan, Odunpazarı bölgesine de sağlık kompleksi inşa edileceğini belirterek, 'Sağlık şehri diyebileceğimiz, sağlık kompleksinin Ankara yolu kenarındaki İl Özel İdare binasının hemen yanında yapılması için girişim içindeyiz. Sağlık Bakanlığında yer konusunda sorun yok, yerelde problemler var. Onları da aşacağımızı düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyesi bu konuda bize yardımcı oluyor' dedi.

Burada ise, onkoloji, kalp, psikiyatri, adli tıp psikiyatrisi hastanesi ve genel hastane olmak üzere toplamda 1500 yataklı sağlık şehri inşa edileceğini anlatan Fidan, şunları belirtti:

'Yaklaşık 2 bin personel çalışacak. Bu plan da Sağlık Bakanlığı kayıtlarına geçmiş durumda. Bunların ihalesi 2011 yılında yapılacak. 2014 yılında tamamlanmış olacak. Bu hastaneler tamamlandığında Eskişehir'de eski hastane binası kalmamış olacak. Yeni hastaneler hizmete girince Eskişehir Devlet Hastanesi TOKİ'ye devredilecek. Mevcut Yunusemre Devlet Hastanesinin akibeti ise henüz belli değil.'

Fidan, ayrıca Sağlık Bakanlığı inşaat ve Onarım Daire Başkanlığı'nın Aile Sağlığı Merkezi inşaatlarına da başlayacağını ifade ederek, 'Onunla ilgili yer çalışmalarımız var. Vadişehir, Gökmeydan, Ömür ve 71 Evler mahallerinde ihtiyaç var. Öncelikli olarak bu bölgelere sağlık merkezleri yapılacak. Projenin 2011 yılının ilk yarısında tamamlanacağı kanaatindeyim' dedi.

(SİN-TAR-NÖZ) - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de Yeni Hastaneler Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement