Expo 2016 Antalya Ajansı Kuruldu - Son Dakika
Ekonomi

Expo 2016 Antalya Ajansı Kuruldu

Antalya'da yapılacak "Tescilli Evrensel Botanik Sergisi"nin etkinliklerinin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi amacıyla EXPO 2016 Antalya Ajansı kuruldu.

10.11.2012 11:15  Güncelleme: 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da yapılacak çiçek ve çocuk temalı "Tescilli Evrensel Botanik Sergisi"nin etkinliklerinin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi amacıyla EXPO 2016 Antalya Ajansı kuruldu Antalya'da yapılacak çiçek ve çocuk temalı "Tescilli Evrensel Botanik Sergisi"nin etkinliklerinin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi amacıyla EXPO 2016 Antalya Ajansı kuruldu. Ajans, Yönetim Kurulu, EXPO Konseyi, Genel Sekreterlik ve Ofis'ten oluşacak.

EXPO 2016 Antalya Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun ile 2016 yılında Antalya'da yapılacak olan çiçek ve çocuk temalı Tescilli Evrensel Botanik Sergisinin etkinliklerinin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi ile ilgili usul ve esasları belirlendi. EXPO 2016 Antalya organizasyonuna yönelik faaliyetleri yürütmek üzere, bu Kanunda yer alan düzenlemeler dışında özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliği haiz ve merkezi Antalya'da bulunan EXPO 2016 Antalya Ajansı kurulacak. Ajans; Yönetim Kurulu, EXPO Konseyi, genel sekreterlik ve ofisten oluşuyor. Ajans birimlerinin çalışma usul ve esasları Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

-YÖNETİM KURULU 9 KİŞİDEN OLUŞACAK-

EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu; Bakan başkanlığında, Antalya Valisi, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı, Bakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan en az genel müdür seviyesinde birer temsilci, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile Antalya Ziraat Odası Başkanı olmak üzere 9 üyeden oluşacak. Bakan, Yönetim Kurulu üyelerinden birini başkan vekili olarak görevlendirecek. Yönetim Kurulu, Ajansın tüzel kişiliğini temsil edecek. Yönetim Kurulu, her ay olağan ve gerektiğinde Başkanın çağrısı üzerine olağanüstü olarak en az 7 üye ile toplanacak ve en az 5 üyenin aynı yöndeki oyu ile karar alacak. Bakanın katılmadığı toplantılarda, başkan vekili başkanlığı yürütecek. Üst üste iki toplantıya veya bir yıl içinde toplam üç toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan üyeler istifa etmiş sayılacak ve bu üyelerin temsil ettiği örgüt veya kurumun on beş gün içinde yeni üye bildirmemesi halinde bu üyelerin yerine Bakan tarafından yeni üye atanacak. Yönetim Kurulu; EXPO 2016 Antalya'nın hazırlığı, düzenlenmesi ve sonuçlandırılması ile ilgili her türlü iş ve işlemlerde yetkili olup aşağıdaki görev ve yetkileri haiz olacak.

EXPO 2016 Antalya'nın hazırlığı, düzenlenmesi ve sonuçlandırılması kapsamında yapılacak çalışmaların çerçevesini, mahiyetini ve önceliklerini belirlemek, hazırlıkları izlemek, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının eş güdüm içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alacak. EXPO 2016 Antalya'ya ilişkin iş ve işlemlerde, kamu kurum ve kuruluşları ile uluslararası kuruluşların iş birliği içinde çalışmasını sağlamaya yönelik kararlar alacak. EXPO Konseyi tarafından alınan tavsiye kararlarını değerlendirmek ve uygun bulduklarını uygulanmak üzere Genel Sekreterliğe bildirecek.

-EXPO KONSEYİ 54 ÜYEDEN OLUŞACAK-

Antalya Valisi başkanlığında oluşturulacak EXPO Konseyi, 54 üyeden oluşacak.

EXPO Konseyi; en az 2 Antalya'da olmak üzere yılda en az 4 defa olağan ve gerektiğinde Başkanın çağrısı üzerine olağanüstü olarak toplanacak. EXPO Konseyi, en az 27 üyenin katılımıyla toplanacak ve en az 21 üyenin aynı yönde oyu ile karar alır. Başkan, gerekli görülen hallerde toplantılara, oy hakları olmamak kaydıyla, EXPO Konseyi üyesi olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından temsilcileri davet edebilir. Üst üste 2 toplantıya veya bir yıl içinde toplam dört toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan üye istifa etmiş sayılacak ve temsil ettiği örgütün veya kurumun üyeliği düşecek. Bu üye yerine EXPO Konseyi Başkanının teklifi ve Bakan onayı ile yeni üye atanacak.

EXPO Konseyi; EXPO 2016 Antalya'nın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla gerekli gördüğü tavsiye kararlarını alacak, hazırlık çalışmaları kapsamında yıllık program, bütçe, yurt içi ve yurt dışı tanıtım faaliyetleri ile gerekli görülen diğer konularda görüşlerini ve tavsiyelerini bildirecek, Yönetim Kurulu ile Genel Sekreterliğin çalışmalarını izleyecek.

-ANTALYA'DA GENEL SEKRETERLİK, ANKARA'DA BAKANLIK BÜNYESİNDE OFİS KURULACAK-

Ajansın çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Antalya'da bir Genel Sekreterlik kurulur. Genel Sekreterlik, Ajansın iş ve işlemlerinin yürütülmesinden sorumlu uygulama birimi olacak. Genel Sekreterlik, EXPO 2016 Antalya ile ilgili bütün faaliyetlerin Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde programlanmasından, yürütülmesinden ve koordinasyonundan sorumlu olacak.

Bu arada Yönetim Kurulu ile EXPO Konseyi'nin çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Ankara'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde bir Ofis kurulacak.

ARAZİ TAHSİSİ VE TAŞINIR, TAŞINMAZ KULLANIMI

Antalya İli, Aksu İlçesi, Solak Köyü sınırları içerisinde bulunan, mülkiyeti Hazineye ait olan, Bakanlığa tahsisli ve Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün kullanımında bulunan 1 milyon 88 bin 329,21 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ve 32 bin 894 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ile üzerinde bulunan muhdesat, EXPO 2016 Antalya faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla Ajansa tahsis edilecek. Ajansın talebi üzerine Bakanlık, alt ve üst yapı veya çevre düzenlemesi konularında gerekli görülmesi halinde, EXPO 2016 Antalya alanına dahil edilmesine ihtiyaç duyulan özel mülkiyete konu arazilerin kamulaştırmasını yapabilecek. Kamulaştırma giderleri Ajans özel hesabından karşılanacak.

-AJANSIN GELİRLERİ-

Ajansın gelirleri arasında Maliye Bakanlığı bütçesinden Ajansa yapılacak yardımlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Ajansa yapılacak yardımlar, Antalya Büyükşehir Belediyesinin bütçesinden 2012, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında her yıl bir önceki yıl kesin bütçe hesabının yüzde biri oranında aktarılacak tutarlar yer alacak. Ajansın diğer gelirleri ise şunlar olacak:

"Antalya İl Özel İdaresi bütçesi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki ilçe belediyelerinin bütçelerinden 2012, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında her yıl bir önceki yıl kesin bütçe hesabının binde 5'i oranında aktarılacak tutarlar, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Antalya Ticaret Borsası, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Antalya İhracatçılar Birliği ve Seyahat Acentaları Birliği bütçelerinden 2012, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında her yıl bir önceki yıl kesin bütçe hesabının binde 5'i oranında aktarılacak tutarlar, EXPO alanına giriş bileti satış gelirleri, yapılacak etkinliklerden sağlanan bilet satış gelirleri, hatıra eşya satış gelirleri ve diğer gelirler, Resmi katılımcıların yapacakları satışlardan alınacak pay. Yurt içinde ve yurt dışında bulunan gerçek ve tüzel kişilerden sağlanacak nakdi ve ayni bağış ve yardımlar. EXPO 2016 Antalya logo ve isim hakkının kullanımından sağlanacak gelirler. EXPO 2016 Antalya ile ilgili her türlü naklen yayın, reklam ve sponsorluk gelirleri. Ayrıca bu gelirlerin değerlendirilmesinden elde edilen gelirler ve diğer gelirler. Bu gelirlerin tamamını veya bir kısmını beş katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

-HARCAMALAR AJANS ÖZEL HESABINDAN KARŞILANACAK-

EXPO 2016 Antalya ile ilgili harcamalar Ajans özel hesabından karşılanacak. Ajansın giderleri şunlar olacak:

"EXPO alanında her türlü arsa, arazi, bina, tesis ile araç ve malzemelerin temini, yapımı, bakımı, onarımı, kamulaştırılması ve kiralanmasına ilişkin giderler. Sözleşme ile istihdam edilen personele ödenen ücret ve yolluklar, hizmete ilişkin eğitim harcamaları ile diğer giderler. Her türlü alt yapı, yapım, onarım ve bakım giderleri. Alınacak ücretler ve diğer gelirlerin takip ve tahsili için yapılacak giderler. Her türlü mal ve hizmet alımından kaynaklanan giderler. e) BIE ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği ile ilgili giderler. Faiz ve borçlanmaya ilişkin diğer ödemeler ile sigorta ve güvenlik giderleri. Dava takip ve icra giderleri. Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri. Avukatlık, danışmanlık ve denetim hizmetleri karşılığı yapılacak ödemeler. Her türlü proje giderleri. Sosyokültürel, sanatsal ve bilimsel etkinlikler için yapılan giderler. İmar düzenleme giderleri. Kanunla verilen görevler ve hizmetlerin yürütülmesine ilişkin diğer giderler. Ajans tarafından yapılan harcamalar için ait olduğu yıl içinde gerektiğinde ek bütçe yapılabilecek. Yönetim Kurulunun belirleyeceği sınırlar ve usul çerçevesinde, Yönetim Kurulunun onayıyla avans kullanılabiliecek. Harcamaların doğru ve rasyonel davranılarak, en düşük maliyetle, etkin, verimli ve şeffaf şekilde yapılması esas olacak."

-HER TÜRLÜ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKKI AJANSA AİT OLACAK-

EXPO 2016 Antalya hazırlık ve düzenleme süreci boyunca ortaya çıkan her türlü fikri ve sınai mülkiyet hakkı Ajansa ait olacak. Ajans, hazırlık aşamasında amblem, logo, maskot ve benzeri unsurlardan kurumsal kimlik oluşturabilecek veya fikri ve sınai mülkiyet hakları Ajansa ait mevcut eserler arasından kurumsal kimlik öğeleri seçebilecek.

-MUAFİYET VE İSTİSNALAR-

Ajans, bu Kanun kapsamında yaptığı işlemler nedeniyle Belediye Gelirleri Kanunu gereğince düzenlenen harçlardan ve katılım paylarından, bu işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtlarla ilgili olarak damga vergisinden muaf olacak. Yapılacak her türlü alım, satım, kiralama, ihale ve yapım iş ve işlemlerinde hesap verme sorumluluğu çerçevesinde etkili, ekonomik ve verimli hareket etmek esas olacak.

-TASFİYE, TESİS VE TAŞINMAZLARIN DEVRİ-

Ajans, serginin sona ereceği tarihten 30 Haziran 2017 tarihine kadar EXPO 2016 Antalya ile ilgili olarak tasfiye işlemlerini tamamlayacak. Genel Sekreter ile bu Kanun kapsamında istihdam edilecek diğer personelin iş sözleşmeleri, 31 Aralık 2016 tarihinde kendiliğinden sona erecek. Bu personelin yüzde 20'si, sözleşmelerinde belirtilen şartlarla 30 Haziran 2017 tarihine kadar tasfiye işlemlerini tamamlayabilmek için çalıştırılabilecek. EXPO 2016 Antalya ile ilgili olarak toplanan ödeneklerden ve gelirlerden artan meblağ, Ajansın tasfiyesini müteakip herhangi bir işleme gerek kalmaksızın genel bütçeye gelir kaydedilecek.

EXPO 2016 Antalya için yaptırılan sergi alanı ve bu amaç için Ajansa tahsis edilmiş bina, tesis ve müştemilat, Antalya'ya değer katacak bir cazibe merkezi olarak tüm işlevleri ile birlikte işletilmeye devam edilmesi amacıyla, serginin bitiminden itibaren herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Bakanlığa tahsis edilmiş sayılacak.

Tasfiyenin tamamlanmasından sonra her türlü belge, kayıt ve sair evrak ve teminatlar Bakanlığa devredilecek. Ajansın taraf olduğu ve olacağı her türlü icra takipleri, davalar ve sair hukuki ihtilaflardaki aktif ve pasif husumet ehliyeti, başka bir işleme gerek kalmaksızın tasfiyeyi müteakip kendiliğinden Bakanlığa devrolunmuş sayılacak. EXPO 2016 Antalya çerçevesinde doğan fikri ve sınai haklar, serginin sona erdiği tarih itibarıyla Bakanlığa geçmiş sayılacak.

-YÖNETMELİK 6 AY İÇİNDE ÇIKARILACAK-

Bu Kanunun uygulanması ile ilgili usul ve esaslar, Kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmeliklerle belirlenecek. Alım-satım, ihale işlemleri, tasfiye ve yapılacak harcamalarda uygulanacak usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yönetim Kurulunca hazırlanan ve Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

-BAĞIŞ, YARDIM VEE SPONSORLUK HARCAMALARININ TAMAMI; GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE BİLDİRİLECEK-

EXPO 2016 Antalya Ajansına yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamalarının tamamı; gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirilecek.

EXPO 2016 Antalya Ajansı ya da EXPO 2016 Antalya resmi katılımcıları tarafından çalıştırılacak yabancı personel ile resmi katılımcıların temsilcileri, belirlenen vize, ikamet tezkeresi ve Dışişleri Bakanlığı tasdik ve süreli çalışma izin belgesi harçlarından muaf olacak. EXPO 2016 Antalya Ajansının tasfiyesinden sonra ülkede kalanlar hariç olmak üzere; EXPO 2016 Antalya ile ilgili olarak yurda geçici olarak sokulacak her türlü ürün, mal ve eşya, gümrük vergisinden müstesna olacak.

-GEÇİŞ HÜKÜMLERİ-

Kanun kapsamında gerçekleştirilecek EXPO 2016 Antalya'ya yönelik bugüne kadar Bakanlık ve Antalya Valiliği tarafından gerçekleştirilmiş ileriye yönelik taahhütler, sözleşmeler ve yükümlülükler tazminatsız olarak sona erecek ve Bakanlık ve Antalya Valiliği tarafından gerçekleştirilen tüm işlemlerden doğan bütün haklar başka bir işleme gerek kalmaksızın kendiliğinden Ajansa devredilmiş sayılacak. Bu suretle, Antalya Valiliği tarafından kurulan EXPO Meclisi ve İcra Kurulu ile Bakanlık tarafından kurulan Hazırlık Kurulunun yerini Ajans alacak.EXPO 2016 Antalya ile ilgili olarak Antalya Valiliği tarafından kurulan EXPO Meclisi ve İcra Kurulu ile Bakanlık tarafından kurulan Hazırlık Kurulu tarafından toplanan ödeneklerden ve gelirlerden artan meblağ, başka bir işleme gerek kalmaksızın Ajans özel hesabına gelir kaydedilecek.

EXPO 2016 Antalya veya diğer uluslararası ve evrensel botanik sergileri ile ilgili olarak Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan her türlü kamu kurum veya kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına, dernek, birlik ve benzeri örgütlere aktarılan ödeneklerden artan meblağ, başka bir işleme gerek kalmaksızın Ajans özel hesabına gelir kaydedilecek.

Kanun bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Expo 2016 Antalya Ajansı Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement