Fatsa'da 7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Fatsa'da 7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu

Fatsa\'da 7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu

Ordu’nun Fatsa ilçesinde Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı, ’7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu’nda, ‘Karadeniz limanlarının tarihsel gelişimi’ ele alındı.

29.04.2015 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Fatsa ilçesinde Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi'nin ev sahipliği yaptığı, '7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu'nda, 'Karadeniz limanlarının tarihsel gelişimi' ele alındı.

Fatsa'da bir otelde düzenlenen sempozyumuna, Ordu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Erişmiş, çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Türkiye'nin Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu arasında doğal bir köprü olması itibariyle taşımacılık yönünden büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, "Türkiye üç kıtanın geçiş yollarında olan coğrafi konumu nedeniyle; Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'na, Süveyş Kanalı ile Arap Yarımadası ve Hint Okyanusu'na Karadeniz- Akdeniz bağlantılarıyla uzanan bir ulaşım ağının odak noktasındadır. Hopa'dan İskenderun'a kadar 8333 km'lik kıyı şeridimizde farklı büyüklüklerde 175 liman bulunmaktadır. Ancak bunlardan pek çoğu çok düşük kapasiteyle çalışmakta ya da hiç çalışmamaktadır" dedi.

Sempozyumun oturum Başkanlığını yapan Prof. Dr. İdris Bostan ise, Karadeniz limanlarının tarihsel gelişimi hakkında bilgi vererek, "Ben Karadeniz limanlarının genel bir değerlendirmesini yapmak istiyorum. Tarihi bir gerçek olarak boğazın iki yakasına sahip olan devlet Karadeniz'e de hakim olmuş demektir. Osmanlı hükümeti Anadolu'yu fethettiği zaman Karadeniz'e ismini vermiştir. Osmanlı hükümdarları denizlerdeki ticarete hakim olmak için çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Karadeniz, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra daha çok bir önemli bir konuma gelmiştir. Çünkü, İstanbul'un güvenliği için Karadeniz stratejik bir öneme sahiptir" diye konuştu. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fatsa'da 7. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement