Fedakar Öğretmen - Son Dakika
Yerel

Fedakar Öğretmen

Fedakar Öğretmen

Salihli Kız Meslek Lisesi'nde Beden Eğitimi Öğretmeni olan Emin Aktaş, ilçedeki ilkokulların bahçesine unutulmaya yüz tutmuş oyunları çiziyor."4 Kutu Boya Çiz Çiz Oyna Projesi" ile ilçedeki birçok ilkokulun bahçesine sek sek, dokuz taş, köşe...

03.05.2013 12:09

Salihli Kız Meslek Lisesi'nde Beden Eğitimi Öğretmeni olan Emin Aktaş, ilçedeki ilkokulların bahçesine unutulmaya yüz tutmuş oyunları çiziyor.

"4 Kutu Boya Çiz Çiz Oyna Projesi" ile ilçedeki birçok ilkokulun bahçesine sek sek, dokuz taş, köşe kapmaca gibi oyunlar çizen Aktaş, bunu hiçbir ücret almadan yapıyor.

Sadece okullardan boya masrafı alan Aktaş, yaptığı açıklamada, "2011 yılında Salihli'ye bağlı Taytan Beldesi'nde öğretmenlik yaparken okul bahçemiz asfaltlandı. Bizde bahçeye geleneksel oyunlarımızdan çizmeye başladık. O süreçte bu çalışmalarımızı Milli Eğitim Bakanlığı'nın Uluslar Arası Eğitim Metotları Proje Yarışması'na (EMEPYA) gönderdik. Önce finallere kaldı ve daha sonra Sosyal Bilimler alanında Türkiye üçüncüsü seçildi. Biz bu çalışmamızı diğer okullarımıza yaymak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Süreç içerisinde ülkemizin farklı il ve ilçelerinden birçok öğretmenlerimiz bizim dokümanlarımızla çizgi çalışması yaptı. Ben bu yıl her hafta Çarşamba günleri dersim olmadığı için düzenli olarak Salihli'deki okullara bu çizim çalışmalarını yapıyorum. Şu anda 9 okulumuzun bahçesine bu oyunlardan çizdik. Kocaeli, Ordu, Samsun gibi Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki arkadaşlarımız bizden doküman alarak bu çalışmaları kendi okullarında yaptılar. Ana sınıflarında ise bu çalışmalarımızı görsellerle destekledik. Çiçeğin, kelebeğin, uçurtmanın, salyangozun içerisine sek seklerimizi yerleştirerek ana sınıfı bahçelerimizi oyun parkı haline getirmeye çalışıyoruz. İlçemizdeki bütün okullarımız bu oyunları bahçelerine çizdirmek istiyorlar. Her hafta bir okulumuzun bahçesinde çizgi çalışmalarımıza devam ediyorum.

Bu işin yaklaşık 200 lira bir boya maliyeti oluyor ancak daha detaylı çalışılırsa 450 lirayı buluyor" dedi.

Sek sekin kendi kültürümüzün oyunlarından olduğunu belirten Aktaş, şunları kaydetti: "Şu anda 40 yaşının üzerindeki birçok insan çocukluğunda Anadolu köylerinde sek sek oynayarak zaman geçirmiştir. Şimdi ise çocuklarımız apartman yaşantısında oldukça sıkıntılı süreçten geçiyorlar. Bizde sek sekleri okul bahçelerimize çizerek çocuklarımıza unutulan oyunlarımızı yeniden öğretiyoruz. Basit, maliyetsiz ama aynı zamanda çocuklara kazanım olan bir çalışma. Sek sekleri değişik geometrik şekillerde tasarlayarak çocuklarımıza kalıcı olmasına özen gösterdik. Bahçe çizgi çalışmalarımız sadece sek sek ile sınırlı değildir. Köşe kapmaca, üç taş, beş taş, zıplama parkuru gibi çalışmalar yaparak bahçelerimizi çocuklarımızın oynayabileceği hale getiriyoruz. Zaten İlköğretim müfredatında şuanda birinci kademede ilk dört sınıflık süreçte oyun ve spor etkinlikleri dersi var. Bu oyunlarda derste de olması gereken çalışmalardır."

Öğrencilerden Selim Yılmaz, okul bahçesine çizilen bu oyunlardan memnun olduğunu ve bu sayede bilgisayar oyunlarını daha az oynadığını söylerken, Hüseyin Durgun'da arkadaşlarıyla en çok köşe kapmaca oyununu oynadıklarını ifade etti. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fedakar Öğretmen - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement