Gap Tecrübesi Kolombiya'ya Yansıyacak - Son Dakika
Güncel

Gap Tecrübesi Kolombiya'ya Yansıyacak

Gap Tecrübesi Kolombiya\'ya Yansıyacak

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) daveti ile ikili işbirliği projeleri geliştirmek ve Türkiye’nin tarım ile turizm alanındaki tecrübelerinden yararlanmak amacıyla Türkiye’de ziyaretlerde bulunan Kolombiya İşbirliği Ajansı (APC) Başkanı Alejandro Gamboa Castilla ve beraberindeki heyet, Şanlıurfa’daki GAP tesislerinde incelemelerde bulundu.

12.10.2015 14:21

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) daveti ile ikili işbirliği projeleri geliştirmek ve Türkiye'nin tarım ile turizm alanındaki tecrübelerinden yararlanmak amacıyla Türkiye'de ziyaretlerde bulunan Kolombiya İşbirliği Ajansı (APC) Başkanı Alejandro Gamboa Castilla ve beraberindeki heyet, Şanlıurfa'daki GAP tesislerinde incelemelerde bulundu.

Latin Amerika açılımı çerçevesinde 2013 yılının Temmuz ayında Kolombiya İşbirliği Ajansı (APC) ile TİKA arasında bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılı başında Latin Amerika ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretler ile artan ilişkiler neticesinde APC Başkanı Alejandro Gamboa Castilla ve beraberindeki 7 kişilik heyet TİKA'nın davetlisi olarak Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulundu.

Ziyaret kapsamında iki ülke arasındaki orta ve uzun vadede gerçekleştirilebilecek işbirliği projeleri ve özellikle tarım alanında gerçekleştirilebilecek tecrübe paylaşımları görüşüldü. Program çerçevesinde TİKA, Dışişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansından üst düzey yöneticilerle görüşülerek KOSGEB ile APC arasında mutabakat zaptı imzalandı.

APC Başkanı Castilla, Kolombiya'nın ikili işbirliği üzerine TİKA binası konferans salonunda ve Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezinde (LAMER) konferans verdi. TİKA ziyaretinde açıklamalarda bulunan APC Başkanı Castilla, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin Türkiye'nin gelişmemiş bir alanında yapıldığını ve dünyaya örnek olduğunu söyledi. GAP'ın hem Türkiye'de hem de dünyada önemli bir proje olduğunu belirten Castilla, şöyle devam etti: "Orası çok gelişmiş bir bölgeye dönüşmüş durumda. Biz de Kolombiya'da bu projeyi çok detaylı bir şekilde öğrendikten sonra uygulamak istiyoruz. Kolombiya'nın kırsal gelişimine ve kalkınması açısından bu projeyi orada uygulamak istiyoruz."

Öte yandan çalışma ziyareti kapsamında Şanlıurfa'daki GAP tesislerine 2 günlük teknik ziyarette bulunan heyet burada incelemelerde bulundu. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Şanlıurfa'ya gelen Kolombiyalı heyetin GAP Projesinin içeriği hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Hedeflerinin Kolombiya'yla GAP ölçeğinde bir çalışma yapmak olduğunun altını çizen GAP İdaresi Başkanı Karahocagil "Şanlıurfa GAP bölgesinin çalışmasını Kolombiya'yla paylaşacağız. Birikimlerimizi dünya ile paylaşmaya çalışıyoruz. Son olarak APC, TİKA yetkilileri başta olmak üzere heyet başkanları Şanlıurfa'da bazı temaslarda bulundular. Temaslarında kentte GAP projesinin yansımalarını tespit ettiler" dedi.

Kolombiya heyetinin daha öncede Şanlıurfa'ya geldiğini hatırlatan Karahocagil şöyle konuştu:

"Kolombiya'yla çok şey paylaşacağımızı düşünüyoruz. Onlarla bir protokol hazırlığımız var. Hem bilgi, tecrübe paylaşımı yapacağız, hem de birlikte nasıl bir gelecek üretebiliriz ona bakacağız. Kolombiya heyeti hem bölgesel kalkınma açısından hem de Şanlıurfa'nın kültür unsurlarıyla birlikte karşılayacağız. Heyeti Harran ovasıyla ilgili sulama çalışmaları ve diğer uygulama bölgelerine götürdük. Asıl hedefimiz Kolombiya'da GAP ölçeğinde bir çalışma yapmak."

Şanlıurfa'daki temaslarını tamamlayan heyet üyeleri İstanbul'da düzenlenen bir günlük sosyal programın ardından ülkelerine döndüler. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gap Tecrübesi Kolombiya'ya Yansıyacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement