Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Ağrı'da - Son Dakika
Yerel

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Ağrı'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Ağrı\'da

Yazıcı: "Ülkemiz, Avrupa ile Asya arasında önemli bir lojistik merkez olma yolunda hızla ilerlemektedir" "Türkiye'nin tır filosu 49 bin 81 adettir. Türkiye bu filo ile dünyanın en büyük çekic...

10.10.2013 20:23  Güncelleme: 08:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Ülkemiz, Avrupa ile Asya arasında önemli bir lojistik merkez olma yolunda hızla ilerlemektedir" dedi.

Yazıcı, Doğubayazıt ilçesinde, Gürbulak Tır Parkı inşaatının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bu parkın, Gürbulak Sınır Kapısı'nı kullanan araç sürücülerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde planlandığını söyledi.

Parkın gelecek yıl hizmete açılmasını hedeflediklerini belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

"Kamyon ve tır taşımacılığı, Ağrı'nın ve bölgenin ticari ve ekonomik hayatını etkilemektedir. Dış ticaret ve transit ticaret başta olmak üzere hemen hemen bütün ekonomik aktiviteler karayolu ile yapılmaktadır. Türkiye, dünyanın en büyük ulaşım filolarından birine sahiptir. Dünya üzerinde geçerli tek küresel karayolu transit sistemi olan ve 58 ülke tarafından aktif olarak uygulanan tır sisteminin en büyük kullanıcısı, yüzde 22 kullanım oranıyla Türkiye'dir. Türkiye'nin kullanım oranları göz önüne alındığında, dünya üzerindeki her 4 tır karnesinden birinin Türk nakliyeciler tarafından kullanıldığını söylemek mümkündür. Türkiye'nin tır filosu 49 bin 81 adettir. Türkiye bu filo ile dünyanın en büyük çekici filolarından birine sahip ülke konumundadır."

Son yıllardaki büyüme performansı

Yazıcı, Türkiye'nin, yüksek büyüme performansıyla tüm dünyada dikkatleri çeken bir ülke haline geldiğini anlattı.

Ülke ekonomisinin, 2012 yılında yüzde 2,2, bu yılın ilk yarısında yüzde 3,7 büyüdüğünü, işsizlik oranının da geçen haziran ayı itibarıyla yüzde 8,8 seviyesinde olduğunu hatırlatan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Sanayi ciro endeksi, 2013 yılı temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,8 artmıştır. Dış ticaretimiz ise bu yılın ilk 8 aylık döneminde 267 milyar dolara yaklaşmıştır. Ülkemiz, bölge ve dünya ülkeleri ile ticari ilişkilerini geliştirmekte, dış ticaret fırsatlarını en iyi şekilde kullanmaktadır. Bununla birlikte ülkemiz, Avrupa ile Asya arasında önemli bir lojistik merkez olma yolunda hızla ilerlemektedir. Ağrı ise dış ticaret performansı önemli bir ildir. Ağrı 2012 yılında 42 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan 63'üncü, 2013 yılının ilk 8 aylık döneminde ise 34 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan 60'ıncı il olmuştur. Ağrı'nın 2012 yılındaki ve 2013 yılı ilk 8 aylık dönemindeki toplam ihracattaki payı ise sadece 10 binde 3'tür. Bu payı artırmak en önemli hedeflerimizden biridir."

Daha sonra Yazıcı ve beraberindeki protokol üyeleri, butona basarak temele ilk harcı döktü.

"Bu topraklarda yıllarca kardeşçe yaşadık"

Yazıcı, ?Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Doğubayazıt Ahmed-i Hani Meslek Yüksekokulu inşaatının temel atma töreninde yaptığı konuşmada ise eğitime yapılan yatırımın, geleceğe yapılan yatırım olduğunu belirtti.

Her eğitim kurumunun, geleceğe ışık tuttuğunu vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Üniversiteler, bilgiyi üreten ve bilgiyi aktaran yerlerdir. Burasının Ahmed-i Hani ismini taşıması da çok önemlidir. Bu konular eskiden çok farklı algılanıyordu ama şimdi kimse farklı değil, doğru algılıyor. Bütçesinde en fazla yatırım yaptığımız alanların başında sağlık ve eğitim geliyor. Biz insanı temel alıyoruz. Eğitime Yüzde Yüz Destek Projesi ile birçok güzel faaliyet yaptık. Bu topraklarda yıllarca kardeşçe yaşadık. Konuşmanın, tartışmanın ve müzakere ortamının uygun olması lazım. Öldürmenin hiçbir izahatı yok. Türkiye çok hızlı ve kararlı bir şekilde bu yolda ilerliyor."

Yazıcı ve diğer protokol üyelerince temele ilk harcın dökülmesiyle tören sona erdi.

Törenlere, Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman, Belediye Başkanı Hasan Arslan, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı. - Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Ağrı'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement